Négy nyeretlen meccs – 28 éve nem kezdtek így kupacsapataink

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.07.12. 22:58
null
Szomorúan hallgatták a ferencvárosi játékosok a meccs után a magyar himnuszt (Fotó: Török Attila)
A Ferencváros Maccabi Tel-Aviv elleni döntetlenje és az Újpest Neftcitől elszenvedett 3–1-es veresége azt is jelenti, hogy a négy magyar csapatból egyik sem tudott győzni az európai kupákban az első olyan játékhéten, amikor már érdekeltek voltunk. Ilyenre 1990 óta nem akadt példa...



Dudelange–Vidi 1–1, Rabotnicski–Honvéd 2–1, Ferencváros–Maccabi Tel-Aviv 1–1, Neftci–Újpest 3–1. Lehangoló eredménysor, még úgy is, hogy csak a Fradi játszott otthon, és hogy a Vidi az idegenbeli 1–1 után előnyös helyzetből várhatja a visszavágót.

Legutóbb 2010-ben fordult elő, hogy az első olyan játékhéten, melyen magyar csapat már érintett volt, nem született magyar győzelem a nemzetközi kupaporondon. De akkor még nem négy, hanem csupán két együttesünk volt érdekelt kezdésként (FC Nitra–Győri ETO 2–2, KF Tirana–ZTE 0–0); végül a Győr, ZTE párosból csak az előbbi jutott tovább.

Legutóbb 1990-ben fordult elő, hogy a négy magyar klubból mind a négy győzelem nélkül maradt az első héten, ám akkor nem selejtezőkről volt szó. A Bajnokok Ligája átszervezésével idén van rá először példa, hogy selejtezős rendszerben egyszerre négy gárdánk kezd, s rögtön négy nyeretlen találkozóval.

Az említett 1990–1991-es szezonhoz képest nagy különbség, hogy akkor nem luxemburgi, macedón, izraeli és azeri riválisokkal szemben maradtak nyeretlenek a mieink a BEK-ben, a KEK-ben és az UEFA-kupában, hanem a Diego Maradonával felálló olasz Napoli (BEK: Napoli–Újpest 3–0), az angol Manchester United (KEK: Manchester United–PMSC 2–0), a svájci Luzern (UEFA-kupa: MTK–Luzern 1–1) és a belga Royal Antwerp (UEFA-kupa: Antwerp–FTC 0–0) ellen.

Akkor a négyből végül mindössze a Ferencváros tudott győzni, itthon 3–1-re megverte az Antwerpet, a másik három csapatunk viszont kikapott a második meccsen (is). Csak remélni tudjuk, hogy idén jobb lesz a visszavágós mérleg...

A MAGYAR CSAPATOK MÉRKŐZÉSE
EURÓPA-LIGA
SELEJTEZŐ, 1. FORDULÓ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
Rabotnicski Szkopje (macedón)
–Budapest Honvéd 2–1 (P. Petkovszki 34., Sarkoszki 60., ill. Nagy G. 45+1.)
Ferencváros–Maccabi Tel-Aviv (izraeli) 1–1 (Szpirovszki 61., ill. Atar 91.)
Neftci PFK (azeri)–Újpest FC 3–1 (B. Dabo 24., 72., Mahmudov 92., ill. Nagy D. 9.)

BAJNOKOK LIGÁJA
SELEJTEZŐ, 1. FORDULÓ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
F91 Dudelange (luxemburgi)–Mol Vidi FC 1–1 (Mélisse 58., ill. Huszti 42.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik