Megyerit kiállították, a cseréje büntetőt védett, az Olympiakosz nyert

Vágólapra másolva!
2012.02.14. 14:11
Címkék
A labdarúgó Európa-liga egyenes kieséses szakaszában az Olympiakosz 1–0-ra nyert az orosz Rubin Kazany vendégeként Moszkvában. A görögök kapuját a 74. percig Megyeri Balázs magabiztosan védte, akkor azonban egygólos előnynél büntetőt és kiállítást érően szabálytalankodott. Cseréje, a rutinos Roy Carroll a tizenegyes hárításával mutatkozott be az Olympiakoszban, amely tíz fővel is meg tudta őrizni a korábban szerzett előnyét, így viszonylag nyugodtan várhatja az egy hét múlva esedékes hazai visszavágót.

1. félidő1. félidő

Edzés mínusz 20, mérkőzés mínusz 13 Celsius-fokban. Ez – és fűtött műfű – várta az ennél picit talán melegebb időjáráshoz szokott görög csapatot Moszkvában, a Rubin ideiglenes otthonában. A kazanyi rendezésnek – és a későbbi kezdésnek – a téli időjárás semmi esélyt nem adott...

Megyeri megbízható teljesítmény után jutott a kiállítás sorsára
(Fotó: Reuters)
Megyeri megbízható teljesítmény után jutott a kiállítás sorsára (Fotó: Reuters)

Miként ellenfelének sem az Olympiakosz. A szervezett görögök irányították a játékot az első félidőben, a házigazdák gyorsan elveszítették a labdát, és egyébként is elsősorban a visszazárással voltak elfoglalva. A támadásra kevés energiát pazaroltak. Szinte semmit. Az Olympiakosz védelme sallangmentesen látta el a feladatát, Megyerinek alig akadt dolga.

Először a 14. percben kellett védenie, Nelson Valdez bal oldalról megrúgott labdája azonban középre, bokához jött, ezt biztosan fogta. De legalább meggyőződhettünk róla: még nem fagyott meg. Legközelebb már csak a szünet előtt nem sokkal avatkozott játékba, akkor Bibrasz Natho ígéretes helyről leadott, ám végül nem túl bonyolultra sikerült szabadrúgását fogta biztosan légiósunk. A kettő között a pireusziak járatták a labdát és jelentettek több veszélyt a kapura, de a saját tizenhatosuk előterét hét-nyolc emberrel megszálló oroszok ellen nehezen boldogultak.

2. félidő

A szünet után egy elszántabb kazanyi együttes érkezett a pályára. A házigazdák feljebb tolták a védekezésüket, már a félpálya környékén elkezdték zavarni az ellent, próbálkoztak a labdaszerzéssel, illetve abból támadást kezdeményezni. A 48. percben Valdez egy jobb oldali beadást megszelídítve lőtt 14 méterről – Megyerinek ezért már nemcsak vetődnie, hanem nyújtóznia is kellett, de bravúrral tolta ki a jobb alsóba tartó labdát.

SZAVAZÁS

Ön szerint Roy Carroll a büntető hárításával kiszorította az Olympiakosz kapujából Megyeri Balázst?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Kiegyenlítetté és hullámzóbbá vált a játék – egy alkalommal Megyerinek bátran, a tömeget megelőzve kellett kilépnie egy szabadrúgás után középre lefejelt labdánál –, de a 71. percben a vendégek mégis megérdemelten jutottak vezetéshez. Az oroszok egy veszélyes akciót megúsztak kapott gól nélkül, de csak szögletre tudtak tisztázni. A beadásnál Giedrius Arlauskis jól mozdult ki a gólvonalról, azonban rosszul ért a labdába: a lecsorgót a spanyol David Fuster vágta be a kapuba a sűrűn keresztül (0–1).

A gól, a nehezen megszerzett előny után, gyakorlatilag a középkezdésből indított akciónál egy pillanatra kihagyott a vendégek védelme. A 72. percben középen kinyíltak a görögök, és négy védő(!) között Gökdeniz Karadeniz kapott egy kiugratást. A török légiós eltolta a kifutó és kivetődő Megyeri mellett a labdát, már a tizenhatoson belül, majd nagyot esett. A szerb Milorad Mazics habozás nélkül büntetőt ítélt és kiállította a magyar kapust. A Megyeri helyét elfoglaló – hivatalosan a gólszerző Fuster helyett érkező – Roy Carroll aligha ilyen bemutatkozásra számított új klubjában, de végül sikerült emlékezetessé tennie. A büntetőt az izraeli Natho végezte el, de a bal alsóba tartó labdáját az északír hálóőr ki tudta ütni, így egycsapásra hőssé vált.

A hátralévő idő mezőnymunkát hozott, a görögök létszámhátrányban már egyértelműen az előny megtartására törekedtek, amit a támadásban végig keveset mutató Rubin ellen sikerrel teljesítettek is.

MEGYERINEK TISZTA A LELKIISMERETE

„Gyorsan történt az egész, de annyira azért nem, hogy ne tudtam volna felmérni, nem érhetem el a labdát – nyilatkozta a mérkőzés után a Nemzeti Sport megkeresésére Megyeri Balázs. – Amikor ezt észleltem, amennyire csak lehetett, igyekeztem összehúzni magam, hogy ne buktassam, ő viszont van annyira rutinos futballista, hogy otthagyja a lábát. Egy biztos: nem akartam szabálytalanságot elkövetni. A játékvezető úgy ítélte meg, hogy az volt, a döntését elfogadom. Nekem mindenesetre tiszta a lelkiismeretem, s lehet, hogy tízből tízszer ugyanígy cselekednék."

HA ARRA IS KÍVÁNCSI HOGYAN LÁTJA MOST MEGYERI BALÁZS A HELYZETÉT A KLUBNÁL, MI A VÉLEMÉNYE RIVÁLISÁRÓL, ROY CARROLLRÓL, AKKOR KERESSE A NEMZETI SPORT SZERDAI SZÁMÁT!

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

LABDARÚGÓ EURÓPA-LIGA
A 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT, ELSŐ MÉRKŐZÉS
Rubin Kazany (orosz)–Olympiakosz (görög) 0–1 (David Fuster 71.)
KÉSŐBB
Braga (portugál)–Besiktas (török)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik