Védője szereplése miatt búcsúzhat az európai porondtól a magyar bajnok

Vágólapra másolva!
2010.08.27. 12:13
Az Európa-liga csoportkörében a DVSC-TEVA labdarúgócsapata a PSV, a Sampdoria és a Metaliszt Harkiv ellen játszhat majd. Csoportonként két-két továbbjutó lesz, amely klubok a BL-csoportkör harmadikjaival kiegészülve a 32 között folytathatják a küzdelmeket a második számú nemzetközi kupasorozatban. A Nemzeti Sport információi szerint azonban lehet, hogy a Loki szempontjából felesleges volt a sorsolás, az UEFA ugyanis vizsgálódik Máté Péter esetleges jogtalan szerepeltetése miatt.  
EURÓPA-LIGA, CSOPORTOK 
A-CSOPORTB-CSOPORTC-CSOPORTD-CSOPORT
Juventus (olasz)
Atl. Madrid (spanyolSporting (portugál)Villarreal (spanyol)
Manchester C. (angol)Leverkusen (német)Lille (francia)FC Bruges (belga)
Salzburg (osztrák)Rosenborg (norvég)Levszki Sz. (bolgár)D. Zagreb (horvát)
Lech Poznan (lengyel) Arisz (görög)
Gent (belga)
PAOK (görög)
    
E-CSOPORTF-CSOPORTG-CSOPORTH-CSOPORT
AZ (holland)
CSZKA (orosz)Zenit (orosz)
Stuttgart (német)
Dinamo Kijev (ukrán)Palermo (olasz)Anderlecht (belga)
Getafe (spanyol)
BATE (fehérorosz)Sparta Praha (cseh)AEK Athén(görög)Odense (dán)
Sheriff (moldovai)Lausanne (svájci)
Hajduk Split (horvát)Young Boys (svájci)
    
I-CSOPORTJ-CSOPORTK-CSOPORTL-CSOPORT
PSV (holland)Sevilla (spanyol)
Liverpool (angol)
Porto (portugál)
Sampdoria (olasz)
Paris SG (francia)Steaua B. (román)Besiktas (török)
Metaliszt (ukrán)B. Dortmund (német)Napoli (olasz)CSZKA (bolgár)
Debrecen (magyar)
Karpati Lviv (ukrán)Utrecht (holland)Rapid (osztrák)
    
Játéknapok, csoportkör: szeptember 16., szeptember 30., október 21., november 4., december 1-2., december 15-16.

A 48 együttest 12 négycsapatos csoportba sorolták, amelyekből az oda-visszavágós körmérkőzések után mindegyikből a legjobb kettő jut tovább. A magyar bajnok a papíron leggyengébb kalapba került, tehát elméletileg csak erősebb együttest kaphatott ellenfélként Herczeg András csapata.

LEHET CÉLOKAT KITŰZNI, DE FÖLÖSLEGES

„A  PSV egy igazi európai nagycsapat, amelynek ellenfélként az ad külön pikantériát, hogy Dzsudzsák Balázs személyében nemcsak magyar, hanem erősen debreceni kötődésű kulcsembere van. Amikor Balázs nálunk vendégeskedett legutóbb, megjósolta, hogy egy csoportba sorsolnak majd minket, igaza lett. A Sampdoria egy olasz élcsapat, amelynek múltja igencsak tiszteletet parancsol még nemzetközi mezőnyben is. A Metalisztot egyelőre csak hírből ismerjük, de az ukrán labdarúgásról tudjuk, hogy mindig kiváló játékerőt képviselnek a klubcsapatai, így ott is erős ellenfélre számíthatunk" – mondta a Nemzeti Sport Online-nak Herczeg András klubmenedzser.

 

A csapatával már az előző idényben a Bajnokok Ligája-csoportkört megjárt szakember elmondta: „lehet célokat kitűzni, elvárásokról beszélni, de teljesen felesleges."

 

 „Ki kell mennünk a pályára, és a legjobbunkat kell nyújtani mind a hat mérkőzésen. Aztán majd meglátjuk, az mire lesz elég."

Mint ismert, a DVSC az Európa-liga-selejtező rájátszáskörében a hazai 2–0-s győzelmet követően idegenben is nyert 2–1-re, így 4–1-es összesítéssel jutott a csoportkörbe. Egy évvel azután, hogy a Bajnokok Ligája főtábláján szerepelt.

A csütörtöki Bajnokok Ligája-sorsoláshoz hasonlóan ezúttal az Európa-liga legutóbbi idényéből játszották be videón a legemlékezetesebb jeleneteket, amely után kezdetét vette a ceremónia. Giuseppe Bergomi „megszólaltatása” után a sorsolás szabályait ismertették. Az érdemi részre még várni kellett. Az egykori olasz játékos segédkezett a sorsolásnál.

A Juventus volt az első csapat, amelynek neve előkerült a kis gömbökből. Az olasz sztáralakulat stílusosan az A-csoportba került. A sorsolás ezen része nem a legizgalmasabb, egyelőre csak a „nagyokat” szórják szét, ezután derül csak ki, milyen ellenfelek várnak rájuk.

A második kalap „megbontása” után egyből kiderült, hogy csúcsrangadó lesz az A-csoportban, a Manchester City került össze a Juventusszal. A második kalap kisorsolása után már biztosak lehetünk abban, hogy remek párharcokat láthatunk. Az Atlético Madrid a Leverkusennel, a PSV a Sampdoriával került egy csoportba.

Közben Bergominak megköszönték az első két körben mutatott fantasztikus munkáját, s mostantól az előző sorozat döntőjének hőse, az uruguayi Diego Forlán segített a sorsolásnál. A harmadik körben a Borussia Dortmunddal alakult a J-csoport igen erőssé: a németek előtt a Sevillát és a PSG-t sodorta ide a vakszerencse.

A negyedik körből egyetlen csapat érdekelt minket: a DVSC. A Loki végül érdekes négyesbe került, ugyanis a PSV, a Sampdoria és a Metaliszt Harkiv ellen játszhat majd. Dzsudzsák Balázs tehát visszatérhet egykori sikereinek színhelyére, Debrecenbe. De Koman Vladimir is részese lehet két Debrecen elleni mérkőzésnek. Ha a középpályás a nyáron nem hagyja ott az olasz csapatot…

MÁTÉ SZEREPELTETÉSE MIATT BAJBAN A LOKI?

Bár a pályán nyújtott remek teljesítménnyel az Európa-liga főtáblájára került a DVSC-TEVA, a magyar bajnokcsapat szereplésére árnyékot vet egy adminisztrációs ügy: Máté Péter esetleges jogosulatlan szereplése.

A tegnapi, Liteksz Lovecs elleni visszavágó 90. percében Varga József helyére behozott Máté Péter ugyanis nem szerepelt a selejtezőkre előzetesen leadott névsorban, így elképzelhető, hogy jogosulatlanul lépett pályára.

A Nemzeti Sport információi szerint az UEFA vizsgálatot indított az ügyben. Reméljük, az európai szövetség vizsgálódása kedvező eredménnyel zárul.

MÁTÉ ELŐSZÖR JÁTSZHATOTT A SZEZONBAN

A Debrecen első csapata a 2010–2011-es szezonban eddig tíz tétmérkőzésen lépett pályára: négyszer-négyszer a bajnokságban és a Bajnokok Ligája selejtezőjében, kétszer pedig az Európa-ligában. Ezeken a találkozókon Máté Péter mindössze egyetlen egyszer, a Liteksz Lovecs elleni idegenbeli mérkőzésen kapott lehetőséget: a 90. percben Varga József helyére állt be. A korábbi kilenc találkozó közül nyolcra nem is nevezték, egyetlen egyszer, a Bp. Honvéd ellen 1–0-ra elveszített bajnokin öltözhetett át és ülhetett le a kispadra, de játékéra akkor sem került sor.

 

A 25 éves Máté Péter a debreceni Olasz Focisuliban nevelkedett, 2000-től már a Debreceni VSC igazolt játékosa lett. A 2004-2005-ös szezont kölcsönben a Diósgyőri VTK-ban töltötte, ebben az időszakban határozott védőjátékával tűnt ki, az U21-es korosztályos válogatottban 2004-2006 között alapembernek számított. Az angol Reading 2006-ban egy szezonra szintén kölcsönvette a védőt, de egy súlyos sérülés miatt nem tudott képességeinek megfelelően teljesíteni. Sérülése azóta is rányomja a bélyegét a pályafutására.

AZ ELLENFELEK

A Sampdoria az előző idényben – a Palermóval nagyot csatázva – negyedik lett az olasz bajnokságban, a Bajnokok Ligája csoportkörében azonban nem sikerült bejutnia, miután a Werder Bremennel szemben hosszabbítás után alulmaradt a genovai együttes.

A csapatnál a legnagyobb változás az volt a nyáron, hogy a vezetőedző Luigi Delneri a Juventushoz távozott, a szakmai munka új irányítója Domenico Di Carlo lett, aki az előző két idényben a veronai Chievónál dolgozott.

Az olasz együttes a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján élte fénykorát, 1991-ben bajnoki címet (ez volt a csapat történetének egyetllen elsősége az olasz élvonalban), egy évvel korábban UEFA-kupa-címet nyert és van a korszakból négy Olasz Kupa-sikere is.

Jelenlegi keretéből Antonio Cassano a legismertebb játékos, húzóemberei közé tartozik a svájci válogatott Reto Ziegler, a csapatkapitány Angelo Palombo és a squadra azzurra világbajnoki keretében is helyet kapó Giampaolo Pazzini. A Sampdoria nevezte az európai kupaküzdelmekre Koman Vladimirt is.

 

Ahogy az összes ukrán csapat, a Metaliszt Harkiv is erős ellenfélnek ígérkezik.

Az 1925-ben alapított együttes hazai szinten sem nyert még trófeát Ukrajna függetlenné válása óta, hazája bajnokságában négyszer lett harmadik (2006–07, 2007–08, 2008–09, 2009–10), az Ukrán Kupában pedig 1992-ben döntőbe került. A korábbi, szovjet időkben bajnok is volt...

A Harkiv keretében az európai klubfutball modernkori hagyományainak megfelelően több légióst is találunk. Négyet mindjárt Brazíliából (Edmar, Cleiton Xavier, Fininho, Taison), de egyikük sem a honi első vonalat képviseli. De még nem is a másodikat. Rajtuk kívül az argentin Cristian Villagra, a szenegáli Papa Gueye, a moldáviai Vitalij Bordijan és két szerb, Alekszandr Trisovics és a csapatkapitány-helyettes Milan Obradovics tagja a keretnek idegenlégiósként. Rajtuk kívül ukránok kapnak szerepet a csapatban, a kapitány karszalagot az egyszeres ukrán válogatott kapus, a 35 éves Alekszandr Horijanov viselheti.

 

A PSV révén Hollandia egyik legeredményesebb klubja látogathat Magyarországra. Az eindhoveni egyesület 21-szeres holland bajnok (legutóbb a 2007–2008-as idényben ért fel a csúcsra) és nyolcszoros kupagyőztes. A klub 1988-ban érte el legnagyobb sikerét, amikor Guus Hiddink irányításával BEK-et nyert, 1978-ban pedig az UEFA-kupát hódították el a piros-fehérek.

Az eindhoveni csapat az elmúlt idényben a Twente és az Ajax mögött harmadik lett a pontvadászatban, így lecsúszott a BL-indulásról. Az Európa-liga utolsó selejtezőkörében a holland csapat az idegenbeli 1–0-s vereség után otthon 5–0-ra nyerve jutott tovább az orosz Szibir Novoszibirszk ellen.

A csapat húzóemberei: a svéd válogatott kapus Andreas Isaksson, a szintén svéd Ola Toivonen és Marcus Berg (utóbbi a Hamburgtól kölcsönben), a csapatkapitány Ibrahim Afellay, Orlando Engelaar, illetve Otman Bakkal, és természetesen Dzsudzsák Balázs. Bár Afellay esetében az eindhoveni folytatás kérdőjeles, legalábbis erre enged következtetni, hogy a játékos és a klub közös megegyezésének következtében nem nevezték az Európa-liga-keretbe, megadták így a lehetőséget, hogy új klubjában játszhasson még ebben az idényben a sorozatban.

EURÓPA-LIGA, CSOPORTOK 
A-CSOPORTB-CSOPORTC-CSOPORTD-CSOPORT
Juventus (olasz)
Atlético Madrid (spanyolSporting (portugál)Villarreal (spanyol)
Manchester City (angol)Leverkusen (német)Lille (francia)FC Bruges (belga)
Salzburg (osztrák)Rosenborg (norvég)Levszki Sz. (bolgár)D. Zagreb (horvát)
Lech Poznan (lengyel) Arisz (görög)
Gent (belga)
PAOK (görög)
    
E-CSOPORTF-CSOPORTG-CSOPORTH-CSOPORT
AZ (holland)
CSZKA Moszkva (orosz)Zenit (orosz)
Stuttgart (német)
Dinamo Kijev (ukrán)Palermo (olasz)Anderlecht (belga)
Getafe (spanyol)
BATE (fehérorosz)Sparta Praha (cseh)AEK Athén(görög)Odense (dán)
Sheriff (moldovai)Lausanne (svájci)
Hajduk Split (horvát)Young Boys (svájci)
    
I-CSOPORTJ-CSOPORTK-CSOPORTL-CSOPORT
PSV (holland)Sevilla (spanyol)
Liverpool (angol)
Porto (portugál)
Sampdoria (olasz)
Paris SG (francia)Steaua B. (román)Besiktas (török)
Metaliszt (ukrán)B. Dortmund (német)Napoli (olasz)CSZKA (bolgár)
Debrecen (magyar)
Karpati Lviv (ukrán)Utrecht (holland)Rapid (osztrák)
    
Játéknapok, csoportkör: szeptember 16., szeptember 30., október 21., november 4., december 1-2., december 15-16.

EURÓPA-LIGA
I-CSOPORT, MENETREND
1. fordulóDebreceni VSC–Metaliszt Harkivszeptember 16., 21.05
2. fordulóSampdoria–Debreceni VSCszeptember 30., 19.00
3. fordulóDebreceni VSC–PSV október 21., 19.00
4. fordulóPSV–Debreceni VSCnovember 4., 21.05
5. fordulóMetaliszt Harkiv–Debreceni VSCdecember 1., 19.00
6. fordulóDebreceni VSC–Sampdoriadecember 16., 21.05
 A klub tájékoztatása szerint a DVSC a hazai meccseit valószínűleg Budapesten a Puskás-stadionban játssza!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik