Kuyt a 16 közé fejelte a Liverpoolt

Vágólapra másolva!
2011.02.24. 21:10
null
Kuyt ünnepli a továbbjutást jelentő gólját (Fotó: Reuters)
Címkék
A Liverpool és a Rangers is a hajrában harcolta ki a legjobb 16 közé jutást a labdarúgó Európa-liga csütörtöki játéknapján. Az angol csapat 1–0-ra nyert a Sparta Praha elleni visszavágón, míg a skótok a 92. percben lőtt góljukkal búcsúztatták idegenben a lisszaboni Sportingot. A Szpartak Moszkva 4–3-as összesítéssel ejtette ki a Baselt, míg a Bayer Leverkusen 6–0-val a Metaliszt Harkivot.

 

LIVERPOOL (angol)–SPARTA PRAHA (cseh)

A Liverpool keretében ezúttal sem kapott helyet a csapatkapitány Steven Gerrard, Jamie Carragher és Maxi Rodríguez pedig a cserepadon ült, Gulácsi Péter mellett. Az első mérkőzésen elért 0–0-s döntetlen után a Spartának sokat ért volna egy idegenben lőtt gól, ám angol csapat ellen a legutóbbi öt európai kupamérkőzésén képtelen volt betalálni a prágai alakulat – a 2004 novemberében, a Manchester Unitedtől elszenvedett 4–1-es vereség óta tartott ez a rossz sorozat, amely az első félidőben sem tört meg.

A vendégek kilátásai ezzel együtt nem romlottak, mivel a szünetig a liverpooliak sem voltak eredményesek, Jaromír Blazek eszén egyszer sem tudtak túljárni.

A második félidőre beállt Carragher, aki 137. alkalommal lépett pályára az európai kupaporondon, megelőzve ezzel az eddigi brit csúcstartót, Ryan Giggset.

A gólt nyilván nem tőle várták, de sokáig a többi játékos sem volt eredményes. Az óriásinak csak nagy jóindulattal nevezhető hazai nyomás a 86. percben érett góllá, és a prágaiak bizony joggal bosszankodhatnak, mivel Dirk Kuyt egy szöglet után szerezte meg – fejjel – az angol csapat továbbjutását jelentő találatot.

LIVERPOOL–SPARTA PRAHA

 

1–0, Kuyt

 

SPORTING (portugál)–RANGERS (skót)

Az idegenbeli 1–1 jelentette soványka előnyt hamar kiengedték a kezükből a lisszaboniak, amikor a 20. percben csak asszisztáltak El Hadji Diouf amúgy szép fejes góljához.

A szünetre mégsem állt továbbjutásra a Rangers, mégpedig Pedro Mendes miatt, aki a 42. percben gyönyörűen csavart a bal alsó sarokba. A 31 éves középpályás tavaly januárban igazolt a Sportingba – a Rangersből…

A Sporting a második félidő hajrájában is bevette a vendégek kapuját – Yannick Djaló fejesével –, ám a végén mégis a skótok örülhettek. A 92. percben ugyanis az amerikai Maurice Edu közelről a hálóba kotort egy jobbról középre lőtt labdát, így idegenben lőtt több góllal Rangers lépett a legjobb 16 közé, ahol a PSV vár rá.

SPORTING–RANGERS 2–2

 

SZPARTAK MOSZKVA (orosz)–BASEL (svájci)

A svájci bajnoki éllovas Basel a hazai 3–2-es veresége után meglepte a moszkvaiakat, az első tíz percben több pontos lövéssel veszélyeztették Andrij Dikan kapuját, de az ukrán résen volt.

Bő negyedóra elteltével azonban már vezetést szerzett a Basel: Valentin Stocker a jobb szélről adott középre, az ausztrál Scott Chipperfield pedig a moszkvai tizenhatos közepéről kihasználta helyzetét, és jobblábas lövésével a kapuba talált.

A Szpartak idegenben lőtt három góljának köszönhetően még így is továbbjutásra állt, így a Baselnek továbbra is rohamoznia kellett. Nyílt volt a találkozó, a Szpartak sem adta fel, és a végén az ír Aiden McGeady közvetlen közelről biztossá tette az orosz gárda továbbjutását.

SZPARTAK MOSZKVA–BASEL 1–1

 

 


BAYER LEVERKUSEN (német)–METALISZT HARKIV (ukrán)

Az ötletesebben játszó Leverkusen fölényét hozta a „gyógyszergyáriak” és a Debrecen csoportjából továbbjutó ukrán Metaliszt németországi visszavágójának első félideje, de a pontos befejezésre a szünet utánig várni kellett. Ekkor Michael Ballack levágódó lövését követően Renato Augusto elé került a labda, a brazil középpályás Simon Rolfeshez passzolt, a csapatkapitány pedig hét méterről hidegvérrel kilőtte az alsó sarkot.

Ezzel összesítésben ötgólosra nőtt a német csapat előnye, de nem vettek vissza Ballackék. A klubba nyáron visszatérő középpályás a 70. percben Danny da Costa alapvonalról visszapasszolt labdáját lőtte nyolc méterről az ukránok kapujába.

EURÓPA-LIGA
A LEGJOBB 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT, VISSZAVÁGÓ
Sporting (portugál)–Rangers (skót) 2–2 (P. Mendes 42., Yannick Djaló 83. ill. Diouf 20., Edu 92.)
Tj.: a Rangers, 3–3-mal, idegenben lőtt több góllal
Liverpool (angol)–Sparta Praha (cseh) 1–0 (Kuyt 86.)
Tj.: a Liverpool, 1–0-val
Leverkusen (német)–Metaliszt Harkiv (ukrán) 2–0 (Rolfes 47., Ballack 70.)
Tj.: a Leverkusen, 6–0-val
Szpartak Moszkva (orosz)–Basel (svájci) 1–1 (McGeady 91., ill. Chipperfield 15.)
Tj.: a Szpartak Moszkva, 4–3-mal
A NYOLCADDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Benfica/Stuttgart–BATE/Paris SG
Besiktas/Dinamo Kijev–Arisz/Manchester City

Rubin Kazany/Twente–Zenit

CSZKA MoszkvaPorto
PSV–Rangers
Bayer Leverkusen–Napoli/Villarreal
Anderlecht/Ajax–Szpartak Moszkva
Liverpool–Lech Poznan/Braga
Az első mérkőzéseket március 10-én, a visszavágókat március 17-én játsszák.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik