Kétgólos előnyből szórakozta el a továbbjutást a Fulham

Vágólapra másolva!
2011.12.14. 23:18
null
Bobby Zamora (középen) nagyot harcolt a dán védőkkel, többnyire sikerrel (Fotó: Reuters)
Címkék
Utolsó fordulójához érkezett a labdarúgó Európa-liga csoportköre. A szerdai játéknapon hat csoport küzdelmeit rendezték, elsőként a D-, az  E- és az F-jelű négyesben értek véget a mérkőzések, majd zárt a J-, a K- és a L-csoport is. Ez utóbbi során szinte mindegyik csapat hozta a kötelezőt, csak a Fulham nem: az angolok a félidőben még két góllal vezettek az OB ellen és továbbjutásra álltak, de a legvégére elbúcsúzhattak a győzelemtől és a tavaszi folytatástól is.

 

J-CSOPORT

MACCABI HAIFA–SCHALKE 04

A csoportból már továbbjutó Schalke olyannyira komolyan vette ezt a találkozót, hogy a meglehetősen tartalékos csapattal nem tartott a klub edzője, Huub Stevens; míg a hatpontos Maccabi Haifa számára egy győzelem adhatott csak nyugalmat, lévén az öt-öt pontot gyűjtő Steaua Bucuresti és az AEK Larnaca egymással csapott össze. A találkozó első gólját hazai játékos szerezte, a horvát védő, Jurica Buljat, aki Ciprian Marica beadását Julian Draxler elől éppen saját kapujába szabadította fel. A folytatásban aktívabb volt a német gárda, bár a csapatban most bemutatkozó kapus, Timo Hildebrand is fogott pár labdát. A második játékrészt csak maliciózusan nevezhetnénk a labdarúgás általános, nagy ünnepének, bár egy-két érdekesebb lövést azért regisztrálhattunk. No és egy tizenhatoson belüli suta fejest követő kezezést a gelsenkircheni Alban Sabahtól, ám Yaniv Katan lövését kivédte a bal sarok előtt Hildebrand. A hajrában egy jobb oldali szóló végén Marica higgadtan a hosszúba helyezett tíz méterről, eldöntve minden kérdését ennek a 90 percnek, amelybe a ráadásban még a fiatal Andreas Wiegel gólja is belefért.

STEAUA BUCURESTI–AEK LARNACA

A ki-ki mérkőzésen nagyobb elánnal kezdtek a románok, de a ciprusiak holland légiósaik vezérletével állták a sarat, az egykori válogatott Kevin Hofland még egy életerős lövéssel is jelentkezett. A fordulás után gólt váltott a két csapat (a Steaua Raulja újra betalált), majd Sztefan Nikolics emelkedett a legmagasabbra Pablo Brandán szöglete után, és pontosan célzott. A hajrában egymást követték a ciprusi lövések, de a kitámadó védők mögött Nikolics újra lecsapott: a harmadik Steaua-gól a három pont bebiztosítását jelentette, no és azt, hogy ezzel várják a román csapatot a tavaszi folytatásban.

EURÓPA-LIGA
J-CSOPORT, 6. FORDULÓ
MACCABI HAIFA (izraeli)–SCHALKE 04 (német) 0–3
Haifa, Itztadion Kirjat Eliezer, 11 000 néző.Vezette: Fautrel (francia)
Gólszerző: Buljat (7. – öngól), Marica (84.), Wiegel (92.)
STEAUA BUCURESTI (román)–AEK LARNACA (ciprusi) 3–1
Bukarest, Nemzeti Stadion, 47 000 néző. Vezette: Ennjimi (francia)
Gólszerző: Rusescu (55. – 11-esből), Nikolics (70., 85.), ill. Pintado (61.)
A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
J CSOPORT M Gy D V L–K Gk P
1. Schalke 04 6 4 2 13– 2 +11 14
2. Steaua Bucuresti
6 2 2 2 9–11 –2 8
3. Maccabi Haifa 6 2 4 10–12 –2 6
4. AEK Larnaca 6 1 2 3 4–11 –7 5


K-CSOPORT

WISLA KRAKÓW–TWENTE

A holland Twente már továbbjutóként utazott a Wisla Krakówhoz, amelynek mindenképpen nyernie kellett a továbbjutáshoz, és bíznia abban, hogy a Fulham megbotlik odahaza a dán OB ellen. Nyílt sisakos futballt hozott a mérkőzés, amelyen a hazaiak győzelemre törtek, de a vendégek is felszabadultam rohamozhattak. A vezetést Lukasz Gargula szerezte meg a Wislának egy kipattanó tizenhatosról történő értékesítésével, de a játékrész hajrájában az ifjú holland csatárreménység, Luuk de Jong szemkápráztató ollózással egalizált. A pihenő után Cvetan Genkov vette le kapusa kirúgását, kicselezett egy védőt, majd az ellenfél kapusa sem okozott gondot számára, azaz visszavette a vezetést a lengyel csapat. Ezt követően igazi helyzetig nem jutottak a csapatok, noha kapura rúgásokban nem szenvedett hiányt az összecsapás, ám újabb gól már nem esett: megoldotta tehát házi feladatát a Wisla.

FULHAM–OB

Az angolok saját kezükben (lábukon?) tartották sorsukat, lévén egy győzelemmel mindenféle számítgatás nélkül továbbjuthattak. Ennek megfelelően végigtámadták az első félidőt. Az OB kapusa, Stefan Wessels nagy munkában volt, ha már vert helyzetbe került, akkor védői segítették ki, akik közül Bashkim Kadrii és Espen Ruud is a gólvonal elől kanalazott ki egy Bobby Zamora-fejest, illetve egy Clint Dempsey-lövést. A 27. percben már nem volt mentség: Kerim Frei tört előre a bal oldalon, beadását Zamora sarokkal tette Dempsey elé, aki pár méterrel a tizenhatoson belülről egy védő lábai között kilőtte a jobb alsót. Pár perc múlva Moussa Dembélé beadását Frei szintén a kapus lábai között jutatta a hálóba, ezzel a Fulham szerint véget is ért a találkozó. De a dánok nem így gondolták, hiszen Hans Henrik Andreasen egy cseles szabadrúgással szépített a 64. percben. Az angolok ezt követően már nem tudtak felpörögni, a sokkal élesebb dánok a legvégén a szenegáli Djiby Fall révén egyenlítettek, ez pedig azt jelentette, hogy kiesett a Fulham, hiszen a második helyet elvették tőlük a lengyelek!

EURÓPA-LIGA
K-CSOPORT, 6. FORDULÓ
WISLA KRAKÓW (lengyel)–TWENTE (holland) 2–1
Krakkó, Miejski Stadion, 14 000 néző. Vezette: Bezborodov (orosz)
Gólszerző: Gargula (12.), Genkov (46.), ill. De Jong (40.)
FULHAM (angol)–OB (dán) 2–2
London, Craven Cottage, 15 757 néző.Vezette: Jefet (izraeli)
Gólszerző: Dempsey (27.), K. Frei (31.), ill. Andreasen (64.), Fall (93.)
A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
K-CSOPORT M Gy D V L–K Gk P
1. Twente 6 4 1 1 14– 7 +7 13
2. Wisla Kraków 6 3 3 8–13 –5 9
3. Fulham 6 2 2 2 9– 6 +3 8
4. Odense 6 1 1 4 9–14 –5 4

 

L-CSOPORT

STURM GRAZ–AEK ATHÉN

„Némi túlzással csak az UEFA idevágó rendelkezései, no és a némi jegy- és televíziós bevétel miatt rendezik meg a záró körben a Sturm Graz–AEK Athén találkozót, hiszen a csoport harmadik helyéért folyó küzdelem aligha hozza lázba majd az ezerfejűt" – írtuk a kör beharangozójában erről a találkozóról. Bizony bosszankodhattak azok az osztrák nézők, akik kilátogattak a stadionba, hiszen az AEK az első félidőben kétgólos előnyre tett szert: előbb Kosztasz Manolasz érkezett jókor egy kipattanóra, majd a lengyel Roger Guerreiro ívelt nem hiába az ausztrál Nathan Burns fejére egy szögletet. A tizenéves középpályás, Florian Kainz még szépített az 59. percben, ám a hajrára fordulva Guerreiro kiosztott egy asszisztot Viktor Klonaridisznek is.

ANDERLECHT–LOKOMOTIV MOSZKVA

A csoportelsőségért folytatott harcban az első ütést az oroszok vitték be, amikor Vladiszlav Ignatyev lőtte a hálóba Andrej Ivanov passzát, de ettől felébredt a házigazda: Sacha Kljestan egy 16 méteres lövéssel egyenlített, majd a 19 éves brazil támadó, Fernando „bőrözte be" közelről a kapust, igen emlékezetes első gólt szerezve az Anderlecht színeiben. Az 57. percben Marcin Wasilewski használta ki az orosz kapus gyatra kimozdulását, majd Matías Suárez fejjel mattolta Anton Amelcsenkót. Ez volt az argentin hetedik gólja a sorozatban, Guillaume Gillet pedig saját és csapata ötödikjét lőtte a kapuba a 78. percben, ám a legismertebb és legveszélyesebb „lokista", Dmitrij Szicsov előtte és utána is eredményes tudott lenni, kialakítva az 5–3-as végeredményt. Szicsov ezzel az El góllövőlistáján a második helyet foglalja el, éppen M. Suárez és Gillet között. Nekik összesen tizennyolc, csapataiknak ma nyolc: örömfutball, belga és orosz módra.

EURÓPA-LIGA
L-CSOPORT, 6. FORDULÓ
STURM GRAZ (osztrák)–AEK ATHÉN (görög) 1–3
Graz, Graz Liebenai Stadion, 13 681 néző. Vezette: Deaconu (román)
Gólszerző: Kainz (59.), ill. Manolasz (10.), Burns (43.), Klonaridisz (77.)
ANDERLECHT (belga)–LOKOMOTIV MOSZKVA (orosz) 5–3
Brüsszel, Constant Vanden Stock Stadion, 18 000 néző.Vezette: Bebek (horvát)
Gólszerző: Kljestan (33.), Fernando (39.), Wasilewski (57.), M. Suárez (61.), Gillet (78.), ill. Ignatyev (21.), Szicsev (69. – 11-esből, 89.)
Kiállítva: Ivanov (83.)
A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
L CSOPORT M Gy D V L–K Gk P
1. Anderlecht 6 6 18– 5 +13 18
2. Lokomotiv Moszkva 6 4 2 14–11 +3 12
3. AEK Athén 6 1 5 8–15 –7 3
4. Sturm Graz 6 1 5 5–14 –9 3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik