Nemzetisport.hu 2012.10.08 16:27 Frissítve: 2015.03.10 02:16

Katzirz Béla: Nagy fegyvertény a Sporting legyőzése

A 22-szeres válogatott kapus, Katzirz Béla 1983 és 1986 között védett a portugál Sportingban, a lisszaboni labdarúgóklub a mai napig nem felejtette el egykori játékosát.

 

Katzirz Béla (jobbra) 1981-ben az angolok elleni meccsen a magyar válogatottban (Fotó: Action Images – archív)

– Nem baj, ha most nem a jogról fogunk beszélgetni?
– Egyáltalán nem, bár jelenleg is ügyvédként dolgozom. Büntetőügyekkel kezdtem, de most zömmel polgári ügyeket vállalok. Nem bírtam a gyermekek, idősek és nők sérelmére elkövetett bűncselekmények vádlottjait jó szívvel képviselni.

– Mint a Sporting 1983–1986-os csapatainak kapusa, nyilván látta a múlt heti Videoton–Sporting mérkőzést.
– Még hogy láttam!? A Sporting díszvendégeként a portugálok páholyából nézhettem végig! Még egy megható ajándékot is kaptam, egy szürke színű sárga csíkos kapusmezt, rajta természetesen egy egyes számmal, és Katzirz felirattal. 

– Ennyire szeretik még ma is Portugáliában?
– Olyannyira, hogy Lisszabonban a mai napig van olyan étterem, ahol nem kell fizetnem.

– Megy még a portugál nyelv?
– A sport nyelvét kiválóan értem, de a csillagászatról már nem tudnék beszélni.

– Mikor állt utoljára kapuban?
– Ennek éppen 26 éve, egy kupameccsen. Azóta csak kispályán játszottam a barátaimmal, köztük idősebb elődeimmel, mint például Rapp Imrével. Nagyon érdekes, hogy a Pécsi Ércbányász NB II-es csapatában középcsatárt is játszottam 1971-ben, de harcos alkatom miatt hamar véget ért mezőnyjátékosi karrierem.

– A harcosság egy középcsatárnál azért nem hátrány…
– Az nem, de az első meccsen rögtön kiállítottak a „harcosságom” miatt, a második meccsen pedig összecsaptam az élvonalbeli edzőként is ismert Mihalecz Istvánnal, aki akkor a Zalaegerszegi Dózsa játékosa volt, kakaskodtunk, ez még a meztépésig is fajult, majd az edzőnk, Dunai Iván, Dunai II Antal testvére jobbnak látta, ha lecserél. Amikor pedig abbahagytam a védést, csak mezőnyben játszottam kispályán, a strandon a kedvenc játékom a tengó-rántotthús-kisfröccs hármas volt. Szerintem ettől is híztam meg.

– Ha nem sérti a személyiségi jogokat, érdeklődhetnék a testsúlya iránt?
– Sérti, de elmondom: jelenleg 150 kilogrammot nyomok, míg a versenysúlyom 98-102 kilogramm volt. Akkoriban a 194 centimmel magas kapusnak számítottam. Most, 59 évesen elkezdtem kerékpározni. Van egy versenybiciklim, és napi 36 kilométereket tekerek Nagykozárból, ahol élek.

– Egy kellemesebb téma: mi a véleménye a múlt heti Videoton–Sporting mérkőzésről?
– Nagy fegyvertény a Videoton győzelme, a Sporting ugyanis rettentően szervezett klub, Európa egyik legjobban felépített egyesülete. Csak bérletesből 60 ezer van. Nemrégiben elkészült az új stadionjuk, a José Alvalade, ami 62 ezer fő befogadására alkalmas.

– A jól szervezett klub edzőjét azóta elküldték…
– Ez várható volt, portugál barátaimtól hallottam, hogy a csütörtöki meccs volt Sá Pinto utolsó lehetősége. Ő nagyon népszerű játékos volt Portugáliában, játszottak is egymással a válogatottban Paulo Sousával, de szerintem edzőnek még nagyon fiatal. A bajnokságban is gyengélkedik a csapat, a hetedik hely a Sportingnál elfogadhatatlan.

A teljes interjút az MLSZ.hu-n olvashatják el.

2019.10.03 22:33:07

Európa-liga SOMOGYI ZSOLT

NS-VÉLEMÉNY. Tanulsága tehát rengeteg van a csütörtöki mérkőzésnek.

2019.10.03 20:26:07

Európa-liga B. Á.

Gabriel Martinelli a Ligakupa után az Európa-ligában is duplával mutatkozott be.

2019.10.03 18:23:27

Európa-liga T. I.

A United legalább két tizenegyes gyanús szituációt megúszott a mérkőzésen. A hajrában aztán Rashford sem kapott meg egy büntetőt.

2019.10.03 15:50:48

Európa-liga H. D.

Hiába játszott veszélyesebben az orosz csapat, a spanyolok megbüntették a hibáikat.