HIRDETÉS
HIRDETÉS
THURY GÁBOR
THURY GÁBOR
2018.07.12 00:27 Frissítve: 2018.07.12 00:28

Kapaszkodó – Thury Gábor jegyzete

HIRDETÉS

 

 
Hiába Nagy bombája, vereséggel kezdett a Honvéd az El-ben

Nem mondanám, hogy a Bp. Honvéd Rabotnicskitól elszenvedett 2–1-es szkopjei veresége megrendítené a magyar futballt, mint a macedón fővárost – akkoriban egy a jugoszláviai nagyvárosok közül – az 1963. július 26-i földrengés, sőt, a helyi együttes szerdai sikere talán még csak nyomaiban sem emlékeztet az ugyancsak a derék macedónok adta pofonra, amelyet 2006-ban a DVSC kapott a Bajnokok Ligája selejtezőjében. A szkopjei csapat akkori 4–1-es győzelme a magyar bajnok kiebrudalását jelentette a BL-kvalifikáció 2. fordulójából. A két kudarcban az a közös, hogy Supka Attila akkor a debreceniek edzője volt, jelenleg pedig a kispestieket irányítja. Van azonban egy nagy különbség: míg 12 évvel ezelőtt nyögvenyelős hazai 1–1 után utazott a Loki a pofonért, most van némi remény, hogy a magyar csapat kiharcolja a továbbjutást az Európa-liga-selejtező második fordulójába. Az eddig leírtakból az utolsó mondat az egyetlen pozitívum, de egyelőre nem a realitást, csupán a reményt fejezi ki.

Egykor bármilyen kupában szereplő bármelyik magyar csapat idegenbeli 2–1-es vereségét követően nyugodtan le lehetett írni, hogy a visszavágón borítékolható a továbbjutás – más kérdés, hogy ez nem tavaly vagy tavalyelőtt volt, hanem évtizedekkel ezelőtt, akkortájt is, amikor a szkopjei földrengés bekövetkezett. Az órák 5 óra 17 percet mutattak, a régi pályaudvar romjait múzeumként megőrizték az áldozatok emlékére, az óramutatók állása örökre erre az időpontra emlékeztet, mementóként.

Egy magyar csapat veresége a Balkánon már nem kelt meglepetést, szó sincs mementóról, hozzászoktunk, a siker lenne a kuriózum. Miközben realitás, hogy mi nemhogy az óriások és a nem is annyira óriások asztalához nem ülhetünk le a főtáblán, már a selejtező első körében is játszanunk kell.

A Honvéd mentségére szóljon, hogy két legjobbja, Davide Lanzafame és Eppel Márton eligazolt, s az azóta eltelt valóban rövid időszakban ezt a két játékost nehéz pótolni vagy új csapatszerkezetre átállni. Inkább a mutatott játék az, ami nem ad okot túlzott optimizmusra, a kispestiek egyenrangú ellenfelek voltak, de mint ilyenkor általában „hagyományosan", vesztesen hagyták el a pályát. Ám szereztek gólt, ami legalább jelent valami kapaszkodót.

HIRDETÉS

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

HIRDETÉS
2018.07.19 20:42:36

Európa-liga VAJDA GYÖRGY

Budapesten sokkal jobban ment a lila-fehéreknek, mint Bakiban, fölényes győzelemmel jutottak tovább.

2018.07.19 08:16:38

Európa-liga BORBOLA BENCE (Netanya)

A Fradi olasz igazolása az El-visszavágó előtt úgy véli, a váltás jó hatással lesz rá. KEZDÉS 19-KOR.

2018.07.17 17:43:37

Európa-liga CSERHÁTI ANDRÁS, B. J. (közvetítés)

Holender és Danilo is duplázott a szerény képességű macedón csapat ellen, jöhet a 2. El-selejtezőkör.

2018.07.14 06:53:09

Európa-liga BODNÁR ZALÁN

Kipakolt az újpesti kapitány, szürreális azeri útról, amatőr és tragikus szervezési hibákról mesélt.

2018.07.12 22:40:56

Európa-liga nemzetisport.hu

Nagy különbség, hogy akkor Maradonáékkal és az MU-val kellett meccselni, nem a Dudelange-gel és a Neftcivel...

HIRDETÉS
HIRDETÉS