Husztiék elképesztő győzelmet arattak

Vágólapra másolva!
2012.10.25. 21:32
null
Huszti Szabolcsnak (10) a gól nem jött össze, de egy gólpassz azért került a neve mellé (Fotó: Imago)
Huszti Szabolcs gólpasszt adott a Hannoverben, amely nem mindennapi körülmények között nyert 2–1-re a Helsingborg otthonában a labdarúgó Európa-liga csoportkörének 3. fordulójában. A Lencse Lászlóval felálló Kirjat Smona sima vereséget szenvedett Prágában, az Internazionale a hajrában fejelt góllal múlta felül a Partizant, a Lazio és a Tottenham pedig döntetlent játszott idegenben.

H-csoport

Internazionale–Partizan Beograd

A szerb mentalitás nem olyan, hogy bárki is legyen az ellenfél, a szerb sportolók, így a labdarúgók is feltartott kézzel lépjenek pályára. Ennek megfelelően a Partizan kicsit meglepte nagy múltú ellenfelét, és előbb egy kapufával rémisztgette az olasz szurkolótábort, majd egy jogos tizenegyest nem adott meg a bíró.

A szünet után hatalmas küzdelem folyt a pályán, mégis az Inter örülhetett a végén. Előbb ziccert hibázott a Partizan, az ellentámadásból pedig Rodrigo Palacio hat méterről a kapuba fejelt, megszerezve a három pontot érő találatot csapatának. A fekete-kékek ezt megelőzően legutóbb 2010 novemberében, a Twente elleni 1–0-s győzelem alkalmával őrizték meg kapujukat a góltól hazai pályán játszott európai kupamérkőzésen, azóta kilenc meccsen rendre kapituláltak legalább egyszer.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

I-csoport

Lyon–Bilbao

Az első két játéknap után százszázalékos Lyon a tavaszi önmagához képest halovány Athletic Bilbaót fogadta, és bár mindkét csapatnak akadt gólszerzési lehetősége, a szünetben 0–0 állt az eredményjelzőn. A második félidő elején aztán villant Lisandro López, és máris vezetett a Lyon: az argentin támadó villámgyors jobb oldali akció végén fejelt a jobb alsóba. A hajrában Ibai Gómez jól helyezett lövéssel egyenlített, erre a francia csapat igencsak felpörgette a ritmust, és Jimmy Briand egy kipattanóból be is vágta a győztes gólt. A Lyon továbbra is hibátlan, és az egyenes kieséses szakasz küszöbére lépett.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

Sparta Praha–Ironi Kirjat Smona

Az első vendégeskedés jól sikerült Lencse László izraeli csapatának, a Kirjat Smonának (döntetlen Bilbaóban), a második azonban – már a szünetben látszott – keserű véget ért. A prágaiak viharosan kezdtek, és Ladislav Krejcí, valamint Václav Kadlec egy-egy lövésével már a 10. percben két góllal vezettek. Ondrej Svejdík még a szünet előtt befejelte a harmadik gólt is, így a második félidő nem volt több, mint kötelezően letudott 45 percnyi együttlét, megspékelve egy szép izraeli góllal. Lencse végigjátszotta a mérkőzést.

J-csoport

Panathinaikosz–Lazio

A Lazio veretlen csoportelsőként érkezett a gyatra idényt futó Panathinaikoszhoz, és az első félidő kulcseseménye pontosan érzékeltette a két csapat őszi szerencséjét, illetve szerencsétlenségét. A 26. percben Oresztisz Karnezisz kapus kapujából oldalra kifutva mentett, Jurkasz Szeitaridiszhez passzolt, aki vissza a kapushoz – csakhogy annak eredeti helyére, és pechjére a közelben lézengő hátvédtárs sem lépett közbe… Öngól. A mérkőzés legvégén a sors visszaszolgáltatott valamit a görögöknek: Toché, a csereember első lövése még kipattant, lehetősége nyílt azonban az ismétlésre, és a spanyol már nem hibázott – a 91. percben pontot mentett a Pana!

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

Maribor–Tottenham

A Tottenham negyven percen keresztül fölényben futballozott, szinte csak az volt a kérdés, mikor szerzi meg a vezetést, mégis 0–1-gyel mehetett szünetre. A 42. percben ugyanis Dejan Mezga nagyszerű szólóval büntette a londoni védelem megingását, és a középen nyargaló Robert Beric jókor érkezett jó helyre, előnybe került a Maribor. A Spurs elveszítette a megelőző 16 olyan európai kupameccsét, amelyiken a szünetben az ellenfél vezetett, ezúttal azonban megtört a rossz sorozat, Gylfi Sigurdsson ugyanis egy kipattanóból egyenlített az 59. percben. A vége döntetlen, ami azt jelenti, hogy a kiválóan szereplő szlovén csapat megelőzi az eddig csupa döntetlent játszó Tottenhamet.

K-csoport

Rosenborg–Metaliszt Harkiv

Brazil játékosai szállították a győzelmet a Metalisztnak, amely a hajrában fordított Norvégiában. A 81. percben Marlos válaszolt Tarik Elyounoussi 46. percben lőtt találatára, majd a 89. percben Cleiton Xavier egy 30 méteres szabadrúgással segítette három ponthoz az ukrán alakulatot.

Rapid Wien–Bayer Leverkusen

A Rapid három forduló után is pont nélkül áll, a Leverkusen ellen ráadásul esélyük sem volt a bécsieknek. A Bayer nagy nyomása a 37. percben érett góllá, majd a második félidő első negyedórájában egy gyors duplával eldöntötte a pontok sorsát a vendégcsapat. Az i-re a pontot a két gólt szerző és egyet előkészítő Gonzalo Castro tette fel, aki a 92. percben kialakította a 0–4-es végeredményt.

L-csoport

Helsingborg–Hannover

Huszti Szabolcs természetesen kezdőként lépett pályára – és a 89. percben történő lecseréléséig ott is maradt – a Hannoverben, amely a 12. percben az ő szöglete után szerzett vezetést Mame Diouf fejesével. A magyar szélsőnek több lehetősége volt, hogy saját maga is beköszönjön a svédeknek, de vagy nem találta el a kaput, vagy Pär Hansson védett nagyot. A kimaradt vendéglehetőségeknek a 91. percben lett nagy jelentőségük: a Helsingborg egyenlített. A slusszpoén azonban még hátra volt, a 93. percben Didier Ya Konan közelről megszerezte a Hannover második gólját, így mégis német diadal született.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

Levante–Twente

A Levantéra várt a feladat, hogy folytassa a spanyol csapatok remeklését a holland együttesek ellen, az ibériai ország alakulatai ugyanis legutóbbi nyolc európai kupameccsüket megnyerték németalföldi ellenfelükkel szemben. Nos, a valenciai gárda nem is vallott szégyent, a rendkívül egyoldalú mérkőzésen egyértelműen a Twente fölé nőtt. Míchel büntetőjével és Pedro Riós duplájával 3–0-ra nyert végül a Levante.

LABDARÚGÓ EURÓPA-LIGA
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ
G-CSOPORT

VIDEOTON (magyar)–BASEL (svájci) 2–1

Székesfehérvár, Sóstói Stadion. Vezette: Zelinka (cseh)
Gólszerző: Schär (2. – öngól), Caneira (32.), ill. Schär (91.)
GENK (belga)–SPORTING (portugál) 2–1
Genk, Cristal Arena. Vezette: Marciniak (lengyel)
Gólszerző: De Ceulaer (25.), Barda (88.), ill. Schaars (7.)
Kiállítva: Boulahrouz (76.)
H-CSOPORT
RUBIN KAZANY (orosz)–NEFTCI BAKI (azeri) 1–0
Kazany, Centralnyij Stadion. Vezette: Hansen (dán)
Gólszerző: Kaszajev (16.)
INTERNAZIONALE (olasz)–PARTIZAN (szerb) 1–0
Milánó, Guiseppe Meazza. Vezette: Liany (izraeli)
Gólszerző: Palacio (88.)
I-CSOPORT
OLYMPIQUE LYON (francia)–ATHLETIC BILBAO (spanyol) 2–1
Lyon, Stade de Gerland. Vezette: Marringer (angol)
Gólszerző: L. López (54.), Briand (86.), ill. Ibai Gómez (79.)
SPARTA PRAHA (cseh)–KIRJAT SMONA (izraeli) 3–1
Prága, Generali Arena. Vezette: Makkelie (holland)
Gólszerző: Krejci (7.), Kadlec (10.), Svejdík (44.), ill. Abuhazira (76.)
J-CSOPORT
PANATHINAIKOSZ (görög)–LAZIO (olasz) 1–1
Athén, OAKA Spiros Louis. Vezette: Carlos Gómez (spanyol)
Gólszerző: Toché (91.), ill. Szeitaridisz (25. – öngól)
MARIBOR (szlovén)–TOTTENHAM HOTSPUR (angol) 1–1
Maribor, Stadion Ljudski vrt. Vezette: Karaszev (orosz)
Gólszerző: Beric (42.), ill. Sigurdsson (59.)
K-CSOPORT
RAPID WIEN (osztrák)–BAYER LEVERKUSEN (német) 0–4
Bécs, Ernst Happel Stadion. Vezette: Teixeira (spanyol)
Gólszerző: Wollscheid (37.), Castro (56., 92.), Bellarabi (59.)
ROSENBORG (norvég)–METALISZT HARKIV (ukrán) 1–2
Trondheim, Nye Lerkendal Stadion. Vezette: Benquerenca (portugál)
Gólszerző: Elyounoussi (46.), ill. Marlos (81.), Cleiton Xavier (89.)
L-CSOPORT
HELSINGBORG (svéd)–HANNOVER (német) 1–2
Helsingborg, Olympia Stadion. Vezette: Studer (svájci)
Gólszerző: Álvaro (91.), ill. Diouf (12.), Ya Konan (93.)
LEVANTE (spanyol)–TWENTE (holland) 3–0
Valencia, Estadio Ciudad de Valencia. Vezette: Bezborodov (orosz)
Gólszerző: Míchel (59. –11-esből), Ríos (78., 88.)
A CSOPORTOK ÁLLÁSA
H-CSOPORT M Gy D V L–K Gk P
1. Rubin Kazany 3 2 1 0 5–2 +3 7
2. Internazionale 3 2 1 0 6–3 +3 7
3. Neftci Baki 3 0 1 2 1–4 –3 1
4. Partizan Beograd 3 0 1 2 0–3 –3 1
I-CSOPORT M Gy D V L–K Gk P
1. Olympique Lyon 3 3 0 0 8–5 +3 9
2. Sparta Praha 3 2 0 1 7–4 +3 6
3. Ironi Kirjat Smona 3 0 1 2 5–8 –3 1
4. Athletic Bilbao 3 0 1 2 3–6 –3 1
J-CSOPORT M Gy D V L–K Gk P
1. Lazio 3 1 2 0 2–1 +1 5
2. Maribor 3 1 1 1 4–2 +2 4
3. Tottenham 3 0 3 0 2–2 0 3
4. Panathinaikosz 3 0 2 1 2–5 –3 2
K-CSOPORT M Gy D V L–K Gk P
1. Bayer Leverkusen 3 2 1 0 5–0 +5 7
2. Metaliszt Harkiv 3 2 1 0 4–1 +3 7
3. Rosenborg 3 1 0 2 3–4 –1 3
4. Rapid Wien 3 0 0 3 1–8 –7 0
L-CSOPORT M Gy D V L–K Gk P
1. Hannover 3 2 1 0 6–4 +2 7
2. Levante 3 2 0 1 5–2 +3 6
3. Twente 3 0 2 1 4–7 –3 2
4. Helsingborg 3 0 1 2 3–5 –2 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik