Hozta a kötelezőt a Lazio és a PSG; megbotlott, de továbbment a Sporting

Vágólapra másolva!
2011.11.03. 21:14
null
A zürichi szurkolók félelmetes hangulatot teremtettek Rómában (Fotó: Reuters)
Címkék
Az Európa-liga D-csoportjában legyőzte odahaza a Lazio a Zürichet, ezzel nagyon fontos három pontot szereztek az olaszok. A négyes másik találkozóján az éllovas Sportingot megverte egy góllal a Vaslui, így nyílt maradt a csoportelsőség kérdése – igaz, a portugálok már biztosan továbbléptek a 32 közé. Az E jelű négyesben újabb győzelmével a Stoke City szinte már tovább is jutott, a Besiktas pedig ki-ki mérkőzésen múlta felül a Dinamo Kijevet. Az F-kvartettben hozta a kötelezőt a PSG és az Athletic Bilbao, utóbbi már elméletileg is az első két hely valamelyikén végez.

D-CSOPORT

Ebben a négyesben a legnézettebb találkozó a Zürich római vendégjátéka volt. Az előző három fordulóban mindössze két pontot gyűjtő Lazio számára létfontosságú volt a győzelem, ennek megfelelően szó sem volt arról, hogy a házigazda a B csapattal állt volna ki. Az első lövés mégis a svájciak nevéhez fűződött, aztán az olaszok alakítottak ki kisebb helyzeteket, majd az első fél órához közelítve átvette az irányítást a Zürich. Miroslav Klose megtörhette volna őket, ám kihagyta helyzetét a 32. percben, pontosabban szépen vetődött lövésébe Dusan Djuric.

A félidőben beállt a Lazióba a ma meglehetősen konszolidált hajviselettel operáló Djibril Cissé és a rutinos szélső, Cristian Brocchi, mégis svájci helyzettel kezdődött ez a játékrész is, ám Federico Marchetti merész kivetődéssel lelopta a labdát Alexandre Alphonse lábáról. Válaszképpen Cristian Ledesma lőtte ki kevés híján 17-ről droppból a jobb felsőt, majd Cissé sarkazta Brocchi elé a labdát, aki ugyanilyen távolságból a léc alá lőtt úgy, hogy egy védőn is megpattant a labda (1–0).

Pár perc múlva Cissé maga is betalált kevés híján, de fölé lőtt 16-ról. Később a 11-es pontról próbálkozhatott, ám elcsúszott a legfontosabb pillanatban, harmadik veszélyes lövésébe pedig belevetődött egy bekk, így maradt az 1–0.

A kvartett másik találkozóján a hibátlan mérlegű Sporting a forduló előtt harmadik helyen álló Vasluihoz látogatott, és szerette volna az első negyedórában eldönteni a pontok sorsát. Ám a románok túlélték a nyomást, és felbátorodtak, a 30. percben egy kavarodás után a leghamarabb eszmélő Denis Zmeu a vezetést is megszerezte nekik (1–0). Megrázta magát a zöld-fehér alakulat, de a Pavol Farkas és Paul Papp vezette vászlói védelem állta a sarat, sőt a kitámadó vendégvédelem mellett Adailton több gólt is szerezhetett volna, ha kissé higgadtabb. A Sporting kilenc pontjával ennek ellenére biztos továbbjutó, a másik kiadó helyért pedig a vászlóiak harcolnak majd a rómaiakkal.

E-CSOPORT

Az E jelű kvartettben az éllovas, hét ponttal álló Stoke City az egyetlen egységgel sereghajtó Maccabi Tel-Avivhoz látogatott, és végigtámadta az első félidőt, az előzetes várakozásoknak megfelelően. Mégis csak a fordulás után adta meg magát az izraeli csapat: előbb Dean Whitehead tört be a 16-os bal oldalára, és helyezett a hálóba, majd ugyanő gólpasszt adott a csereként beálló Peter Crouchnak. A legvégén Roberto Colautti még szépíteni tudott. Ezzel a sikerrel a Stoke gyakorlatilag már biztossá tette helyét az első két hely valamelyikén.

A csoport rangadóját a Besiktas és a Dinamo Kijev vívta egymással, hiszen mindkét gárda tudta: a győztes hatalmas lépést tesz a továbbjutás felé. Az első negyedórában ennek megfelelően egymásnak estek a felek, de helyzeteknél messzebb nem jutottak. Aztán átvették az uralmat a törökök, de hiába záporoztak a lövések a veterán Olekszandr Sovkovszkij kapujára, a 36 éves ukrán mindent fogott. Nem villogtak eleinte a Besiktas portugál sztárjai, azaz a Simao Sabrosa, Hugo Almeida, Ricardo Quaresma trió, ügyesen semlegesítette őket a rengeteget futó Kijev-középpálya, és a vendégek egyébként is jó érzékkel tördelték a játékot.

Egészen a 67. percig, amikor Simao bal oldali beadásánál Egemen Korkmaz túlugrott mindenkit, és az ötösről a jobb sarokba fejelt. A kijeviek ezt követően valóságos tűzijátékot rendeztek a Besiktas kapuja előtt, különösen a ráadás sikeredett parázsra, de az eredmény nem változott: helyet cserélt a két csapat a tabellán, immáron a törökök állnak továbbjutásra.

F-CSOPORT

Ebben a csoportosulásban a leginkább várt találkozó az újgazdag PSG és a Slovan Bratislava összecsapása volt, hiszen a házigazda franciák a forduló előtt csak a harmadik helyen álltak. Támadott, támadott becsülettel a párizsi csapat, de kőkeményen védekeztek a szlovákok – erről a vérző fejű Nené tudna bővebben mesélni. Aki aztán nemes bosszút állt, hiszen a 63. percben ő adott be balról, Javier Pastore pedig tíz méterről kapásból a hálóba lőtt csodás mozdulattal. Ez volt az argentin rekordvétel első El-gólja. Támadásban maradt a PSG, ám sorrendben Nené, Pastore, Jean-Christophe Bahebeck és Mathieu Bodmer sem tudott élni az előtte kínálkozó lehetőséggel, utóbbi pedig egy remek lövést eresztett meg félfordulatból.

A PSG-nek már csak azért is fontos volt a három pont megszerzése, mert az előtte álló két csapat, a Salzburg és az Athletic Bilbao egymással találkozott, ráadásul az erősebb látogatott a gyengébbhez, azaz a spanyolok tették tiszteletüket az osztrákoknál. A párizsi álmokban tehát a döntetlen szerepelt, a hazaiak viszont alaposan beszorították a bilbaóiakat, akik nem meglepő módon keményen védekeztek, és villámgyors kontrákat indítottak a középpályáról.

Az egyik ilyen során a 37. percben Iker Munain szépen szolgálta ki Ander Herrerát, aki közelről nem hibázott, és innentől kedvenc harcmodorát játszhatta a baszk gárda. A fordulás után Fernando Llorente hagyott ki helyzetet ott, Roman Wallner itt, és a vége is teljesen nyílt maradt a találkozónak, de több gól már nem esett. Ezzel a három ponttal már tovább is jutott az Athletic, a második helyre pedig a PSG ugrott.

EURÓPA-LIGA
D-CSOPORT, 4. FORDULÓ
Vaslui (román)–Sporting CP (portugál) 1–0
Karácsonkő, Ceahlaul Stadion. V: Jakobsson (izlandi)
Gólszerző: Zmeu (30.)
Lazio (olasz)–Zürich (svájci) 1–0
Róma, Olimpiai Stadion. V: Kukulakisz (görög)
Gólszerző: Brocchi (62.)
EURÓPA-LIGA
E-CSOPORT, 4. FORDULÓ
Maccabi Tel-Aviv (izraeli)–Stoke City (angol) 1–2
Tel-Aviv, Bloomfield Stadion. V: D. Gomes (portugál)
Gólszerző: Colautti (90.), ill. Whitehead (51.), Crouch (64.)
Besiktas (török)–Dinamo Kijev (ukrán) 1–0
Isztambul, BJK Inönü Stadion. V: Skjerven (norvég)
Gólszerző: E. Körkmaz (67.)
EURÓPA-LIGA
F-CSOPORT, 4. FORDULÓ
Salzburg (osztrák)–Athletic Bilbao (spanyol) 0–1
Salzburg, Salzburg Stadion. V: Todorov (bolgár)
Gólszerző: Herrera (37.)
PSG (francia)–Slovan Bratislava (szlovák) 1–0
Párizs, Parc des Princes. V: Courtney (északír)
Gólszerző: Pastore (63.)
A CSOPORTÁLLÁSOK
D -CSOPORT
1. Sporting 4 3 0 1 6–2 4 9
2. Vaslui 4 1 2 1 5–6 –1 5
3. Lazio 4 1 2 1 5–5 0 5
4. Zürich 4 0 2 2 3–6 –3 2
E-CSOPORT
1. Stoke City 4 3 1 0 8–3 5 10
2. Besiktas 4 2 0 2 7–4 3 6
3. Dinamo Kijev 4 1 2 1 3–3 0 5
4. Maccabi Tel-Aviv 4 0 1 3 3–11 –8 1
F-CSOPORT
1. Athletic Bilbao 4 3 1 0 7–3 4 10
2. Paris SG 4 2 1 1 4–3 1 7
3. Salzburg 4 1 1 2 6–6 0 4
4. Slovan Bratislava 4 0 1 3 1–6 –5 1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik