Gulácsiék pazar ollózással tettek pontot az El-továbbjutásra

Vágólapra másolva!
2013.11.07. 21:06
null
Gulácsi méltán örülhet, a Salzburg simán továbbjutott a csoportból (Fotó: Reuters, archív)
A Rubin Kazany lett a labdarúgó Európa-liga 2013–14-es csoportkörének első továbbjutója, az orosz csapat a Wigan elleni győzelemmel lépett tovább a D-csoportból. Szintén továbbjutott a spanyol Valencia (A-csoport), a bolgár Ludogorec (B-csoport), a Gulácsi Péterrel a kapujában Liege-ben győző osztrák Salzburg, a dán Esbjerg (mindkettő C-csoport), az olasz Fiorentina, és az ukrán Dnipro (mindkettő E-csoport).

A-CSOPORT

Kubany Krasznodar (orosz)–Swansea (walesi) 1–1
St. Gallen (svájci)–Valencia (spanyol) 2–3
Az állás: 1. Valencia 9 pont (már továbbjutott), 2. Swansea 8, 3. St. Gallen 3, 4. Kubany 2

A Valencia fordulatos mérkőzésen harcolta ki a győzelmet és a továbbjutást Svájcban. A spanyol csapat az első félidő derekán, a nem sokkal korábban csereként beálló Pablo Piatti közeli találatával vezetéshez jutott, de ezzel még messze nem volt letudva az este. Pedig az 56. percben – igaz, már 1–1-nél – Philippe Montandon utolsó emberként elkövetett szabálytalansága következtében a Valencia egy füst alatt büntetőhöz jutott és emberelőnybe került, csakhogy Jonas tizenegyesét Daniel Lopar kivédte. S néhány perccel később már a hazai csapat vezetett: Goran Karanovic nagyszerű egyéni alakítás révén lőtt a kapuba. De hiába a hazai előny, a Valencia türelmes játékkal kihasználta az emberelőnyt: Piatti szemfüles góllal egyenlített, majd Sergio Canales szép találattal a győzelmet is kiharcolta.

Egy érdekes statisztikai adat: Piatti első találatával a Valencia lett a harmadik spanyol csapat – „természetesen” a Barcelona és a Real Madrid után –, amelyik elérte az 500 gólos határt az európai kupaporondon.

A Swansea jelentős labdabirtoklási fölényből megszült, látványos passzjátékot megkoronázó vezető gólja majdnem a legvégéig kitartott Krasznodarban, de a hajrára feljavult a hazai csapat, és Ibrahima Baldé nem sokkal a lefújás előtt egyenlített. A Swansea-n átok ül: az Európa-ligában eddig kapott öt gólja közül négy az utolsó negyedórában esett – a Kubany egy-egy gólja (két-két pont úszott el rajtuk) a legutolsó pillanatokban… A walesiek egyelőre nem jutottak tovább, ugyanakkor elefántcsontparti támadójuk, Wilfried Bony karrierje nyolcadik El-góljával a sorozat legeredményesebb afrikai játékosa lett.

AZ ÁLLÁS
1. Valencia 4 3 0 1 10–6 +4 9
2. Swansea City 4 2 2 0 6–2 +4 8
3. St. Gallen 4 1 0 3 5–9 –4 3
4. Kubany Krasznodar 4 0 2 2 2–6 –4 2

B-CSOPORT

Ludogorec (bolgár)–Csornomorec (ukrán) 1–1
PSV (holland)–Dinamo Zagreb (horvát) 2–0
Az állás: 1. Ludogorec 10 pont (már továbbjutott), 2. PSV 7, 3. Csornomorec 4, 4. Dinamo Zagreb 1

A három fordulót követően nyeretlen Dinamo Zagreb abban a tudatban léphetett pályára a PSV otthonában, ha a hazai 0–0 után idegenben kikap a hollandoktól, biztosan búcsúzik Európától. Ennek ellenére Phillip Cocu fiai szögezték saját tizenhatosára a Dinamót, amely egy ideig Oliver Zelenika védéseinek köszönhetően tartotta magát, de fél óra elteltével Adam Maher lövésénél már nem volt ellenszer. A fordulás után Ola Toivonen duplázta meg a PSV előnyét, így az utolsó fél órában már kétség sem férhetett a hollandok magabiztos sikeréhez. A Dinamo Zagreb négy fordulót követően kiesett.

A csoport másik mérkőzésén a forduló előtt százszázalékos Ludogorecnek mindössze egyetlen pontra volt szüksége a biztos továbbjutáshoz a Csornomorec ellen. A csapatok az első félidőben egyszer sem találták el a kaput, nem úgy a szünet után, mikor Juninho Quixadá mindössze két perccel a középkezdést követően betalált egy kiválóan megkomponált támadás végén. Mégsem ünnepelhették a továbbjutást győzelemmel a bolgárok, hiszen Olekszij Gaj egyenlített a 64. percben, ami a Ludogrec első kapott gólja volt a sorozatban. A lényegen azonban nem változtatott, az 1–1-es eredménnyel a Ludogorec az első továbbjutó a csoportból, a második helyért a PSV és a Csornomorec vívhat nagy csatát.

AZ ÁLLÁS
1. Ludogorec Razgrad 4 3 1 0 7–1 +6 10
2. PSV Eindhoven 4 2 1 1 4–2 +2 7
3. Csornomorec Odessza 4 1 1 2 3–5 –2 4
4. Dinamo Zagreb 4 0 1 3 1–7 –6 1

C-CSOPORT

Esbjerg (dán)–Elfsborg (svéd) 1–0
Standard Liege (belga)–Salzburg (osztrák) 1–3
Az állás: 1. Salzburg 12 pont (már továbbjutott), 2. Esbjerg 9 (már továbbjutott), 3. Standard 1, 4. Elfsborg 1

Az egy döntetlen mellett kétszer kikapó Standard Liege utolsó esélyként fogadta a hibátlan mérleggel érkező Salzburgot, hiszen csakis egy győzelemmel tarthatták volna életben a belgák továbbjutási reményeiket. Kapóra jött számukra, hogy többen is kidőltek a sorból a salzburgiaknál, akik leginkább a spanyol gólzsák, Jonathan Soriano hiányát fájlalták. Ott volt viszont Gulácsi Péter, aki az első félórában három hatalmas védéssel tartotta a lelket övéiben, mert bizony a szakadó esőhöz jobban alkalmazkodtak a Liege fiatal támadói. Akik nem sokat tanultak azonban az „odavágó" három pirosából, mert Michy Batshuayit és Imoh Ezekielt még az első félidőben ki lehetett volna állítani ütésért, illetve egy horrorisztikus becsúszásért.

A félidő hajrájára akadt lehetősége az osztrákoknak is, de Lilian Thuram unokatestvére, Yohann Thuram-Ulien jó napot fogott ki – és pár közeli lövést is. A 42. percben már azonban ő is tehetetlen volt: Alan kihagyhatatlan helyzetbe hozta Dusan Sventót. Megtörte a gól a Standardot, Kevin Kampl pedig még a szünet előtt demoralizálóan gyönyörű gólt lőtt.

Legalábbis akkor így gondoltuk, mert hamar szépített a pihenő után a Liege (Paul M'Poku közeli lövését Gulácsi nem védhette), de Alan egy csodálatos ollózással kisvártatva eldöntötte a mérkőzést. A végén még kiosztottak pár sárgát, de ez nem osztott, nem szorzott: győzelmével továbbjutott csoportjából az osztrák csapat.

Életkép a Standard–Salzburg vízi ütközetből (Fotó: Reuters)
Életkép a Standard–Salzburg vízi ütközetből (Fotó: Reuters)

A másik meccsen a hatpontos Esbjerg azzal a tudattal fogadta a három kör alatt csak egyetlen pontot jegyző Elfsborgot, hogy egy győzelemmel kiharcolja a továbbjutást. Ennek megfelelően nagy hazai fölényt hozott az első félidő, de a kőkeményen védekező svédek kihúzták kapott gól nélkül. Sőt, a fordulás után egyre bátrabban futballoztak, ám Mick van Buren lövését a 71. percben Marcus Rohdén saját kapujába segítette. Mivel az összes többi helyzet (akadt belőle jó néhány) kimaradt, ez a gól döntött – a Salzburg mellett tehát továbbjutott a dán Esbjerg is.

AZ ÁLLÁS
1. Salzburg 4 4 0 0 11–3 +8 12
2. Esbjerg 4 3 0 1 6–4 +2 9
3. Standard Liege 4 0 1 3 4–8 –4 1
4. Elfsborg 4 0 1 3 2–8 –6 1

D-CSOPORT

Rubin Kazany (orosz)–Wigan (angol) 1–0 - végeredmény
Maribor (szlovén)–Zulte Waregem (belga) 0–1 - végeredmény
Az állás: 1. Rubin 10 pont (már továbbjutott), 2. Wigan 5, 3. Zulte Waregem 4, Maribor 3

A Rubin Kazany kipipálta a csoportkört, a tatárföldi csapat a Wigan Athletic legyőzésével az első továbbjutó az Európa-liga kieséses szakaszába. A Wigan elleni egyetlen gólt a felfutó jobbhátvéd, Oleg Kuzmin szerezte, aki remekül indult be, precíz labdát kapott, majd beadás helyett inkább maga fejezte be az akciót. A csoport másik meccsén az eddig nyeretlen Zulte-Waregem győzött Mariborban, így a Wigan maradt a második helyen. A második továbbjutó helyre még a Wigan, Waregem, Maribor trió mindegyik tagjának megmaradt az esélye.

AZ ÁLLÁS
1. Rubin Kazany 4 3 1 0 11–3 +8 10
2. Wigan 4 1 2 1 4–3 +1 5
3. Zulte Waregem 4 1 1 2 2–7 –5 4
4. Maribor 4 1 0 3 6–10 –4 3

E-CSOPORT

Pandurii (román)–Fiorentina (olasz) 1–2 - végeredmény
Dnipro (ukrán)–Pacos Ferreira (portugál) 2–0 - végeredmény
Az állás: 1. Fiorentina 12 pont (már továbbjutott), 2. Dnipro 9 (már továbbjutott), 3. Pandurii 1, 4. Pacos Ferreira 1

A Fiorentina nagyon sokáig vesztésre állt Romániában a Pandurii vendégeként, azonban a végjátékban a brazil Ryder Matos és a spanyol Borja Valero révén sikerült fordítania, amivel nemcsak saját magát segítette be a tavaszi egyenes kieséses szakaszba, hanem az ukrán Dniprót is, amely Matheus és Jevhen Konopljanka góljával 2–0-ra legyőzte a Pacos Ferreirát. Nem rossz a Fiorentina közelmúltbeli európai kupamérlege: 11 mérkőzés – 10 győzelem!

AZ ÁLLÁS
1. Fiorentina 4 4 0 0 10–2 +8 12
2. Dnipro Dnipropetrovszk 4 3 0 1 6–2 +4 9
3. Pandurii 4 0 1 3 2–7 –5 1
4. Pacos Ferreira 4 0 1 3 1–8 –7 1

F-CSOPORT

APOEL Nicosia (ciprusi)–Bordeaux (francia) 2–1
Maccabi Tel-Aviv (izraeli)–Eintracht Frankfurt (német) 4–2
Az állás: 1. E. Frankfurt 9 pont, 2. Maccabi Tel-Aviv 7, 3. APOEL 4, 4. Bordeaux 3

A bajnokságban botladozó, az Európa-ligában azonban eddig hibátlan Eintracht Frankfurt trénere, Armin Veh átalakította a csapatát a hétvégi, Wolgsburg elleni mérkőzéshez képest, és könnyen lehet, ennek volt köszönhető, hogy csapata gyakorlatilag teljesen lefagyott a csoportmásodik Maccabi elleni idegenbeli meccs első félidejében. Még negyedóra sem telt el, amikor a korábbi újpesti és videotonos Nikola Mitrovics passza után a vendégek nem tudtak tisztázni, Eran Zahavi pedig a kapuba juttatta a labdát. A mezőnyben egyenrangú partnernek bizonyult a német együttes, ám a kapu előtt a Paulo Sousa fiai voltak határozottabbak, és Barak Ichaki révén a félidő második felében megduplázták előnyüket. A Maccabi tízese előbb egy fejessel, majd egy gyors támadás végén lábbal is túljuttatta a labdát Kevin Trappon (3–0).

Szünet után fölénybe kerültek a frankfurtiak, a 63. percben Srdjan Lakic közeli fejessel faragott is a hátrányon, sőt, nem sokkal később kezezés miatt büntetőhöz jutottak a vendégek, a csapatkapitány Alexander Meier pedig higgadtan értékesítette a 11-est – 3–2! A hajrában remek mérkőzés kerekedett az összecsapásból, gyakran szétszakadó középpályákkal, és lendületes ellentámadásokkal. A Veh-csapat Meier révén az egyenlítéshez is közel járt, a hosszabbításban tizenegyesből mégis Zahavi tett pontot a meccs végére (4–2). A Frankfurt kilenc ponttal továbbra is vezeti a csoportot, ám Paulo Sousa gárdája két egységnyire megközelítette.

A csoport másik meccsén a Bordeaux újabb pofont szenvedett el, és 2–1-re kikapott Nicosiában az APOEL-től. Nektariosz Alekszandru a beszámolók szerint óriási szabadrúgásgóllal szerzett vezetést a hazaiaknak a 14. percben, ám Ludovic Sané az első játékrész hosszabbításában egyenlített. A második félidő egy-egy piros lappal kezdődött, majd Nuno Morais góljával folytatódott, és mint utóbb kiderült, ez a ciprusiak győzelmét eredményezte. A Bordeaux az utolsó helyre csúszott a kvartettben.

AZ ÁLLÁS
1. Eintracht Frankfurt 4 3 0 1 10–4 +6 9
2. Maccabi Tel-Aviv 4 2 1 1 6–5 +1 7
3. APOEL Nicosia 4 1 1 2 3–6 –3 4
4. Bordeaux 4 1 0 3 4–8 –4 3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik