Görög csoda Londonban, nehéz helyzetben a Tottenham

Vágólapra másolva!
2011.11.30. 23:39
null
A Tottenham otthonában harcolta ki a továbbjutást a PAOK (Fotó: Action Images)
Címkék
A labdarúgó Európa-liga csoportkörének ötödik fordulójában az A-csoportban a PAOK nagy meglepetésre idegenbeli győzelmével a kiesés szélére sodorta a Tottenhamet, míg hozta a kötelezőt a Rubin. A B-csoportban a Standard Liege hazai pályán magabiztosan legyőzte a Hannovert, de mindkét gárda továbbjutott, lévén a Vorszkla Poltava ellen idegenben csak egy pontot szerzett a dán Köbenhavn. A C-jelű négyesben szintén vendégként győzött a Hapoel Tel-Aviv és a PSV is.

 

A-CSOPORT

Rubin Kazany–Shamrock Rovers

Az egész sorozat egyik „kontinentális egyese" volt ez a találkozó, ahol az orosz élcsapat fogadta az eddig a sorozatban pontot sem gyűjtő íreket. A találkozó ennek megfelelően kezdődött, Nelson Valdez már a 10. percben gólt szerzett. Nem sokkal később az előrehúzódó középső védő, Kenneth Oman egyenlített, de ezzel el is lőtte minden puskaporát a Rovers: Bebras Natcho még a szünet előtt visszaszerezte az előnyt a kazanyiaknak, majd a fordulást követően Valdez és a nigériai Obafemi Martins is betalált. Győzelmükkel az oroszok feljönnek a második helyre a forduló végére a Tottenham mögé – véltük a délutáni találkozó lefújásakor.

Tottenham Hotspur–PAOK

A görög PAOK Szaloniki ugyanis másként gondolta, hiszen az eddig is jól szereplő, a forduló előtt nyolc ponttal a csoportot vezető déli gárda 14 perc alatt kétgólos előnyre tett szert a Tottenham otthonában: a balszélső Jorgosz Jorgiadisz előbb a rutinos Dimitriosz Szalpingidisznek, majd a fiatal Sztefanosz Atanasziadisznak adott egy gólpasszt. A 37. percben azonban hatalmasat változott a mérkőzés képe: Kosztasz Sztafilidisz előbb mentette testével Vedran Corluka fejesét, majd kezével Harry Kane lövését – legalábbis a területileg illetékes asszisztens szerint. A büntetőt Luka Modric váltotta gólra. A várakozásoknak megfelelően a második játékrészben a görögök védelmi vonala mélyebben volt térfelükön, mint a Titanic, és csak jelzésértékű támadásokat folytattak. A „támadó harmadban" tanyát vert Tottenham egyre-másra alakította ki a lehetőségeket, miközben beállt Iago Falqué, Kyle Walker és Gareth Bale is. A hajrában visszaadta azt a futball istene a görögöktől, amit korábban elvett tőlük! Történt, hogy Jermain Defoe közelről bepréselte az angoloknak pontot érő találatot – legalábbis először úgy hitte, mert a játékvezető is gólt ítélt, ám a ma igen aktív partjelző jelezte a játékvezetőnek, hogy lesállás előzte meg a találatot (az angolok reklamálásuk során arra hivatkoztak, hogy egy PAOK-játékos sérülten feküdt a gólvonalon, ezért nem lehetett les). A ráadás ötödik percében Bale is egyenlíthetett volna, de szabadrúgását fogta a veterán kapus, Kosztasz Halkiasz.

A PAOK győzelmével továbbjutott, és a Rubint fogadja a következő körben, amelynek jobb a gólkülönbsége az angoloknál, miközben az egymás elleni eredmény nem dönt az orosz–angol vitában. „A továbbjutás, ha nem kap ki a Rubin Szalonikiben... Esélyeik vékonyabbak, mint egy szupermodell bokája" – vélekedik a BBC a Tottenham reményeiről.

B-CSOPORT

Standard Liege–Hannover

A csoportot vezető két nyolcpontos gárda találkozóján a továbblépés volt a tét, hiszen a két csapatot négypontos hátránnyal követte a harmadik helyen álló dán Köbenhavn. A találkozót a németek kezdték jobban, majd feléledtek a hazaiak, és Mohamed Tchite a megszerzett labdát a felső sarokba zúdította. Ugyanő szöktette a fordulás után – a németek által eladott labdával – a jobb oldalon Bia Mujangit, aki középre játszott, ahol egy méterről a becsúszó Gohi Bi Cyriac a hálóba kotorta a labdát. Ezt követően a belgák ügyes gurigázásba kezdtek, és több helyzetet is kialakítottak a megzavarodott németek ellen, akik viszont a hajrára összekapták magukat, és közel kerültek a szépítéshez.

Vorszkla Poltava–FC Köbenhavn

Saját kezében volt a Köbenhavn sorsa, hiszen két legnagyobb riválisa egymás ellen játszott, a dánok pedig az első négy fordulóban egyetlen pontig jutó Vorszklához látogattak. A várakozásoknak megfelelően két góllal zártak a vendégek az első félidőben, de 1–1-gyel, lévén a szenegáli támadó, Dame N'Doye előbb a saját kapujába fejelt egy ukrán szöglet után, majd a másik kapuba is betalált. A szünet után sokkal többet rohamozott a hazai gárda, de a dánokban a csapatkapitány kapuvédő, a 188 centiméteres Johan Wiland tartotta a lelket magabiztos védéseivel. Ez is kevés volt, mert a Hannovert pontszámban beérhetik a dánok, de egymás elleni eredményeik alapján jobbak a németek – akik hasonló okok miatt nem vehetik már el az első helyet a belgáktól.

C-CSOPORT

Rapid Bucuresti–Hapoel Tel-Aviv

A Szabó Zsolt játékvezetése mellett zajlott találkozón a csoportbeli harmadik hely megszerzése volt a cél, hiszen ebből a négyesből a holland PSV és a lengyel Legia már korábban továbbjutott. A két csapat ennek megfelelően felszabadultan futballozhatott, aminek meg is lett az eredménye, hiszen négy gól született az első félidőben (ebből csak egyet szereztek a bukarestiek). A folytatás? Maradjunk annyiban, hogy az ide vonatkozó előírásoknak megfelelően a második félidőt is lejátszották...

Legia Warszawa–PSV Eindhoven
A már korábban kvalifikációt nyert két csapat találkozóján is hullottak a gólok, még ha nem is ipari mennyiségben. A nem túl mozgalmas első félóra végén a PSV-s Sztaniszlav Manolev jobb oldali beadását segítette saját kapujába a lengyel védőfejedelem, Michal Zewlakow, majd éppen miután feljött a Legia, kapusa, Dusan Kuciak buktatta a gólra törő Kevin Strootmant a tizenhatoson belül, amiért villant a piros lap és következett a büntető. A lehetőséget a csereként beállt Dries Mertens nem hibázta el, akárcsak jó tíz perccel később Jeremain Lens mértani pontosságú beadásánál az ordító ziccert a mindössze 18 esztendős Zakaria Labyad. A végén harcoltak a szépítésért becsülettel a lengyelek, ám ezúttal semmi sem jött össze a Legiának.

A KORÁBBI MÉRKŐZÉSEKRŐL ITT OLVASHAT!

EURÓPA-LIGA
CSOPORTKÖR, 5. FORDULÓ
A-CSOPORT
RUBIN KAZANY (orosz)–SHAMROCK ROVERS (ír) 4–1
Kazany, Centralnij Stadion, 14 500 néző. Vezette: Lechner (osztrák)
Gólszerző: Valdez (10., 51.), Natcho (36.), Martins (62.), ill. Oman (12.)
TOTTENHAM HOTSPUR (angol)–PAOK (görög) 1–2
London, White Hart Lane, 26 229 néző. Vezette: Nijhuis (holland)
Gólszerző: Modric (39. – 11-esből), ill. Szalpingidisz (6.), Atanasziadisz (14.)
Kiállítva: Sztafilidisz (38.)
B-CSOPORT
STANDARD LIEGE (belga)–HANNOVER (német) 2–0
Liege, Maurice Dufrasne Stadion, 20 000 néző. Vezette: Damato (olasz)
Gólszerző: Tchité (26.), Cyriac (59.)
VORSZKLA POLTAVA (ukrán)–FC KÖBENHAVN (dán) 1–1
Poltava, Olekszij Butovszkij Stadion, 9500 néző. Vezette: Kulbakov (fehérorosz)
Gólszerző: N'Doye (31. – öngól), ill. N'Doye (37.)
C-CSOPORT
RAPID BUCURESTI (román)–HAPOEL TEL-AVIV (izraeli) 1–3
Bukarest, Nemzeti Stadion, 4529 néző. Vezette: Szabó Zsolt
Gólszerző: Deac (42. – 11-esből), ill. Igeibor (12.), Tamuz (39. – 11-esből), Toama (45+1.)
LEGIA WARSZAWA (lengyel)–PSV EINDHOVEN (holland) 0–3
Varsó, Wojska Polskiego Stadion, 24 500 néző. Vezette: Aydinus (török)
Gólszerző: Zewlakow (32. – öngól), Mertens (59. – 11-esből), Labyad (68.)
Kiállítva: Kuciak (56.)
A CSOPORTOK ÁLLÁSA
A CSOPORT M Gy D V L–K Gk P
1. PAOK 5 3 2 9– 5 +4 11
2. Rubin Kazany 5 3 1 1 10– 4 +6 10
3. Tottenham Hotspur
5 2 1 2 5– 4 +1 7
4. Shamrock Rovers 5 5 4–15 –11 0
B CSOPORT M Gy D V L–K Gk P
1. Standard Liege 5 3 2 8–1 +7 11
2. Hannover 96
5 2 2 1 6–6 0 8
3. FC Köbenhavn 5 1 2 2 5–8 –3 5
4. Vorszkla Poltava 5 2 3 3–7 –4 2
C CSOPORT M Gy D V L–K Gk P
1. PSV 5 4 1 11– 4 +7 13
2. Legia Warszawa 5 3 2 7– 7 0 9
3. Hapoel Tel-Aviv 5 1 1 3 8– 9 –1 4
4. Rapid Bucuresti 5 1 4 4–10 –6 3

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik