Gera a Fulham hőse, döntőbe lőtte a csapatot

Vágólapra másolva!
2010.04.29. 21:05
null
Gera Zoltán a Fulham történetének tán legfontosabb gólját szerezte (Fotó: Reuters)
A Fulham labdarúgócsapata jutott be elsőként a labdarúgó Európa-liga döntőjébe, miután hazai pályán 2–1-re legyőzte a Hamburger SV-t. A londoniak hőse Gera Zoltán volt, aki 1–1 után a 76. percben győztes gólt lőtt – 1986 után léphet pályára ismét magyar játékos európai kupafinéléban.

A Fulham-szurkolók a kezdőcsapatok kihirdetésekor megkönnyebbülhettek: az Achilles-ínsérüléssel küszködő Bobby Zamora végül vállalni tudta a játékot. A lelátón Fabio Capello, az angol válogatott szövetségi kapitánya – a Premier League egyik leghangulatosabb stadionjában remek az atmoszféra.

A meccset kezdő HSV támadólag lépett fel, de első két akciója elhalt a londoni védelmen. A Fulham első támadása és egy Gera-átadás után viszont egyből ziccer is adódott Zamora előtt, de a válogatottjelölt csatár a kifutó Rostba püfölte a labdát, majd a kipattanót sem bírta belőni. A 6. percben Davies jobb oldali szögletére érkezett Hangeland, de a hórihorgas bekk nagyon magasan a léc fölé fejelt. A 13. percben veszélyes hamburgi támadás futott végig a jobb oldalon, de a beadást Hughes tisztázni tudta Petric elől, majd a szögletnél mentettek a hazai védők.

A HSV támadásban maradt, de a kiismerhetetlenül cselező Pitroipa beadása is elakadt a védőkben, az akciót követő szöglet végrehajtásáról meg jobb nem megemlékezni... A 22. percben jó szögből rúghattak szabadrúgást a németek 25 méterről, Mladen Petric futott neki a labdának és csodálatosan tekert a jobb fölső sarokba – álomszerű megoldás, fantasztikus gól volt! (0–1). A játék képe alapján teljesen megérdemelt volt a HSV vezetése.

 

A gól kicsit megbénította a Fulhamet, amely így majd tíz percig nem tudott veszélyeztetni - amikor meg megtette, csak beadásokig jutott, lövésig illetve fejesig nem. A 33. percben Daviesnek adódott lehetősége, hogy szabadrúgásból lemásolja Petric tettét, ehelyett egy borzalmasnak bátran nevezhető kísérletet eresztett meg...

Az "élesebbnek" tűnő és jobban játszó Hamburg Pitroipa révén a 2–0-hoz is közel került a félidő hajrájában, de a szélső kemény lövése elment a kapufa mellett. A Fulham semmivel nem került közelebb az egyenlítéshez a szünetig - Roy Hodgson csapatának jobb játék, több ötlet és legalább két gól kellett a második félidőben.

2. félidő

SZAVAZÁS

Döntőben az Európa-ligában a Gera Zoltánt is soraiban tudó Fulham. Elhódítja-e a trófeát az angol csapat?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Az első lehetőség a Fulhamé volt, egy bal oldali, a kapu felé csavarodó Murphy-szabadrúgást kellett "mellénéznie" Rostnak. Először a HSV debütáló trénere, Ricardo Moniz változtatott: az 56. percben Tesche helyére beküldte Rincónt. Kollégája, Roy Hodgson is cserére kényszerült: a lábát húzó, nem teljesen egészséges Zamora helyett Dempsey érkezett.

A londoniak támadójátéka nem volt az igazi, ráadásul ha a HSV megindult, akkor meg is tudta zavarni a fehér-feketék védelmét: Hangelandnak kellett a bal szélen megkevert Pantsil segítségére jönni és menteni.

A 62. percben Boateng páros lábbal repült be Gera felé, de (szerencsére) a labdát trafálta el, viszont kapott egy sárgát a veszélyes megmozdulásért. Ha lábat talál, az a magyar légiósnak kevés jót, a HSV-játékosnak viszont piros lapot jelentett volna... Konchesky szabadrúgása után Damien Duff érkezett a rövidre, egyből lőtt, a labda laposan elsurrant a kapu előtt.

A következő helyzet a Hamburgé volt, Petric visszagurítását Jarolím nem lőtte egyből – pedig alighanem ez lett volna a jó megoldás –, megtolta a labdát, majd megpattanó lövését Schwarzernek kellett kipiszkálnia.

A 69. percben aztán talpra ugrott a Craven Cottage közönsége: Simon Davies egyenített! A középpályás oxival vett át egy Murphy által felívelt labdát, gyors csellel "elküldte gyufáért" a védőjét, Guy Demelt, majd higgadt maradt és befejezte az akciót – ez is remek találat volt. (1–1)

 

A Hamburg szinte postafordultával válaszolhatott volna, a rendkívül veszélyes Pitroipa cselezte magát helyzetig, de nem találta el a kaput.

Ezt a HSV-szélső gyorsan megbánta: a 76. percben Gera Zoltán révén előnybe került a Fulham! Egy szöglet után lepattant a labda, a magyar támadó középpályás átvette azt a kapunak háttal, majd fordulásból, 6 méterről a hálóba lőtt (2–1). Ez volt Gera hatodik gólja a 2009–2010-es El-kiírásban.

 

A Hamburg tíz perc alatt kényelmes helyzetből rendkívül meleg szituációba csökkent: az idő kevés volt, a Fulham pedig nagyon elkapta a fonalat. Messzinek tűnt ekkor a vendégeknek a hamburgi finálé...

A hamburgiak az utolsó tíz percben helyzetig sem tudtak eljutni és teljesen bénultnak tűntek - a Fulhamnek gyakorlatilag nem kellett nagy rohamokat kibekkelnie.

A meccs egészét semmittevéssel töltő Ruud van Nistelrooy a 91. percben villant meg, de a kapu mellé lőtt, joggal foghatta a fejét. Egy perccel később Frank Rost messze elhagyta a kapuját és elkaszálta az induló Dempseyt - érthetetlen módon csak sárga lapot kapott, nem pirosat.

Nem számított: a Fulham 2–1-re nyert, így a legyőzött ellenfél otthonában vívhatja története legnagyobb meccsét. "Szevasztok, magyarok!" – köszönt bele a kamerába Gera a lefújás után, majd az ITV pálya széli riporterének elmondta, élete legfontosabb találatát szerezte – a magyar légióst hősként ünnepelhetik a londoniak drukkerei.

A Fulham csapatkapitánya, Danny Murphy meleg szavakkal méltatta a győztes gólt szerző Gera Zoltán teljesítményét a mérkőzés utáni villáminterjúban.

„Nem érdekel, kit kapunk a döntőben, hogy őszinte legyek. Nagyon örülök, hogy Zoltán betalált, ő volt a csapatunk egyik legjobbja az Európa-liga-menetelés során. Nézzenek csak körbe, mit jelent ez a döntő mindenkinek a Fulhamnél. Csodálatos, szerintem még fel sem tudjuk fogni..." – mondta a BBC-nek.

EURÓPA-LIGA
ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
Fulham–Hamburg 2–1 (Davies 69., Gera 76., ill. Petric 22.)
Tj: a Fulham, 2–1-es összesítéssel)
DÖNTŐ: május 12., Hamburg, Arena Hamburg 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik