Kihagyott 11-es, sírás, Fener-siker a Benfica ellen

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.04.25. 20:50
null
Minden labdáért kőkemény harcot vívtak a játékosok – így a képen látható Salvio és Ziegler is (Fotók: Reuters)
Az Európa-liga elődöntőjének első mérkőzésén a Fenerbahce hazai pályán 1–0-ra nyert a Benfica ellen. A török csapat három kapufa után a 72. percben szerezte meg a győztes találatot – Egemen Korkmaz fejesével.

A MÉRKŐZÉS

Jó iram és lendületes játék jellemezte az első tíz percet, igaz, helyzetek nem nagyon akadtak egyik kapu előtt sem. Közhelyes megfogalmazás, de a kezdés alapján mintha tényleg mindkét csapat szeretne bejutni az Európa-liga fináléjába. Ehhez majdnem a Benfica került közelebb a 12. percben, de Pablo Aimar lövése nem volt pontos.

A motivált futball eredményeként a csapatok remekül zártak hátul is, de az első negyedóra elteltével a Fenerbahce fölénybe került, és helyzeteket dolgozott ki. A jolly joker, a hős, a gólszerző Moussa Sow lehetett volna, de előbb közelről becsúszva a kapu mellé lőtt, majd Dirk Kuyt beadását fejelte kapufára. Pontosabban, Artur Moraes védett – szemmel.

Aztán a fejekben az „inkább ne kapjunk gólt, mint hogy megpróbáljunk egyet szerezni” gondolat nyert magának teret, így az első félidő közepén lévő 15-20 percet egy szóval lehetett jellemezni: nihil.

A 44. percben legalább egy szórakoztató jelenetre futotta a két csapat erejéből: Sow beívelése után a labda az ötösön Pierre Webó elé került. Gól is lehetett volna belőle, csak éppen a kameruni játékos pókfociüzemmódban nyomta a játékot, így esélye sem volt kihasználnia a helyzetet.

Kemény világ a futballisták élete, lelkileg sem könnyű elviselni a terhet. Erről tanúskodik, hogy Cristian zokogva hagyta el a játékteret a szünetben. Az előzmény „mindössze" az volt, hogy a brazil játékos a 45+2. percben kapufára vágta a Gökhan Gönül által kiharcolt büntetőt. Apa! Van még hátra három félidő! Lehet javítani, amúgy sem játszol rosszul.

A jelenet 1:05-től látható

Cristiannál eltört a mécses a kihagyott tizenegyes után
Cristiannál eltört a mécses a kihagyott tizenegyes után

SZÜNET

Cristian a szünetben bepuszilhatott egy önbizalom-növelő koktélt vagy éppen Aykut Kocaman vezetőedzőnek vannak nagyon jó pedagógiai képességei, mert a tépett hajú brazil úgy érkezett a második félidőre, mintha vért ivott volna. Rögtön egy életerős lökettel vétette észre magát: pontosabb lövés volt, mint a tizenegyesnél, de távolabbról érkezett, Artur védett is. Raul Meireles pedig a következő percben is tesztelte a vendégek kapusát: eddig ötöst érdemel (ötös skálán), amit a vendégek kapusától láthattunk.

A kapufát nagyon megszerették (vagy inkább megutálták...) a hazai játékosok, az 51. percben ugyanis Dirk Kuyt is forgácsolt egyet. A Benfica játékosai pedig már kezdhették kellemetlenül érezni magukat, de a csereként beálló Nicolas Gaitán meg is megmutatta, hogy ő is képes hasonló „bravúrra". A Benfica szépített – a kapufák tekintetében.

Aztán a Fenerbahce negyedik kapufája után már végre a kapuban kötött ki a labda. Lorenzo Melgarejo értelmetlen módon felfejelte a labdát a 72. percben a tizenhatoson belül, így az érkező Egemen Korkmaz közelről – ugyebár a kapufa segítségével – a kapuba bólintott. 1–0

Az utolsó negyedórában a Benfica elkezdett hajtani az egyenlítő gól érdekében, de a hazaiak jól zárták a területeket: a beíveléseket rendre kifejelték, a távoli lövéseket blokkolták. A portugálok gyakorlatilag nem is tudtak helyzetet kialakítani, persze azért az 1–0-s vereség ellenére az esélyük megmaradt a továbbjutásra. Visszavágó egy hét múlva Lisszabonban.

FENERBAHCE–BENFICA 1–0

EURÓPA-LIGA
ELŐDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS

Fenerbahce (török)–Benfica (portugál)1–0 (0–0)
Isztambul, Sükrü Saracoglu Stadion. V: Mazics (szerb)
FENERBAHCE: Volkan Demirel – Gökhan Gönül, Yobo, E. Korkmaz, Ziegler – Raúl Meireles (Ucan, 64.), Mehmet Topal – Kuyt, Cristian (S. Sahin, 86.), Sow (Kraszics, 86.) – Webó. Vezetőedző: Aykut Kocaman
A kispad: Günök (k.), Irtegün, Mehmet Topuz, Semih Sentürk
BENFICA:
Artur – Maxi Pereira, Jardel, Garay, Melgarejo – André Gomes (Carlos Martins, 81.), Matics, Aimar (Gaitán, a szünetben) – O. John (Rodrigo, 64.), Cardozo, Salvio. Vezetőedző: Jorge Jesus
A kispad: Paulo Lopes (k.), Roderick, Urreta, Lima
Gólszerző: E. Korkmaz (72.)

PERCRŐL PERCRE

A Benfica 38 tétmérkőzés után szenvedett vereséget ismét a rendes játékidőben.

93. perc: A ráadásban sem tudott mit kezdeni a Benfica a törökökkel! VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK, A FENERBAHCE 1–0-RA LEGYŐZTE A PORTUGÁL CSAPATOT.

90. perc: Három perc a hosszabbítás!

90. perc: Webó rúgta el a labdát felelőtlenül a sípszó után, sárga lap. A kameruni csatár így kihagyja a visszavágót.

86. perc: Kettős csere a Fenernél: a szurkolóktól feltett kezeivel elnézést kérő Cristian helyett Selcuk Sahin érkezik, míg Sow helyett Kraszics folytatja.

A meccs hajrájában a portugáloknál van többet a labda, helyzet azonban nincs.

81. perc: A Benfica kihasználta a harmadik cserelehetőségét is. André Gomes le, Carlos Martins be.

Amikor Egemen Korkmaz gólt lőtt az El-ben, aktuális csapata mindig megnyerte az adott találkozót.

76. perc: Yobo mentett óriásit a hatalmas helyzetben kilépő André Gomes elől.

72. perc: VEZET A FENERBAHCE! Ez már bent van. Cristian szöglete után Melgarejo hibázott ismét hatalmasat, ám ez már megbosszulta magát. A paraguayi védő érthetetlen okokból visszafejelte a kapu elé a labdát, az érkező Egemen Korkmaz két méterről a kapufára fejelte a labdát, amely azonban ezúttal befelé pattant, és már teljes terjedelmével áthaladt a gólvonalon, mielőtt a menteni igyekvő Jardel felszabadított volna, 1–0!

Amíg a játékosok rápihennek a hajrára: a Fenerbahce még sohasem játszott döntetlent az európai kupaporondon portugál csapat ellen (3 győzelem és 3 vereség).

64. perc: Kényszerű csere a Fenernél, Raúl Meireles nem tudja folytatni a játékot, a helyére Salih Ucan érkezett. Ezzel egy időben a Benfica is változtat: Ola John számára ért véget a meccs, Rodrigónak pedig most kezdődik.

A Fenerbahce még nem kapott gólt hazai pályán az egyenes kieséses szakaszban, a Benfica pedig – a versenyben lévő csapatok közül egyedüliként – még veretlen az El-ben.

54. perc: Salvio passza után Gaitán tekert kapura húsz méterről, ez a lövés is a kapufát találta, de most már legalább a Benfica neve mellé is behúzhatunk egy strigulát ebből a fajtából.

51. perc: Kuyt lőtt kapura fordulásból hozzávetőlegesen 10 méterről, a labda – szinte már törvényszerűen – a kapufát találta telibe, a kipattanó labda pedig a vert helyzetben lévő Artur ölében kötött ki.

48. perc: Alaposan megtornáztatták Arturt a Fener játékosai. Előbb Cristian löketét ütötte szögletre a brazil kapus, majd Meireles bombájánál akadt védeni valója a vendégek kapusának.

A Benfica 11 góljából 8-at a második félidőben szerzett, abból kettőt a hosszabbításban.

A szünetben cserélt a Benfica: az önmagához képest halovány Aimar helyett Gaitán a pályán.

46. perc: Elkezdődött a második félidő.

45+2. perc: Vége az első félidőnek! Fenerbahce–Benfica 0–0! A törökök sokkal közelebb jártak a gólszerzéshez, ám egyelőre csak kapufákig jutottak.

Gyere, sírj a vállamon...
Gyere, sírj a vállamon...

45+2. perc: Cristian lövése a jobb oldali kapufán csattan, marad a 0–0! A brazil futballista a kihagyott tizenegyest követően sírva fakadt, társai nem győzték vigasztalni.

A vétkes mellékbüntetésként sárga lapot kapott.

45+1. perc: TIZENEGYES A FENERBAHCÉNAK! A tizenhatoson belülre belépő Gökhan Gönült vádlin rúgta Ola John, jogos az ítélet.

44. perc: Sow beadása után Melgarejo úgy szabadított fel, ahogy egy védőnek nem szabad, ám szerencséjére a kaputól három méterre tartózkodó Webó ekkor már a hátán feküdt, így pókfocis mozdulattal csak a kapu mellé tudta irányítani a labdát.

41. perc: Maxi Pereira feltartásért sárga lapot kapott.

37. perc: Aimar csúnyán rátartott Meireles lábára, amiért a játékvezető sárga lappal büntette. A szabadrúgást Cristian idő előtt elvégezte – ő is besárgult.

36. perc: Kuyt lőtt kapura mintegy 25 méterről, de jóval mellé ment a kísérlet.

33. perc: Aimar szöglete után Garay épphogy lemaradt a labdáról, Volkan Demirel a mezőnybe öklözött.

31. perc:André Gomes akasztotta Webót, sárga lap.

29. perc: Hosszan előreívelt labdát követően előbb Webó, majd Sow nyert meg egy fejpárbajt, ám a szenegáli csatár próbálkozása ezúttal nem volt veszélyes.

Sok a technikai hiba, ezekben a percekben nem forognak veszélyben a kapuk.

A Benfica a 21. meccsét játssza az Európa-liga egyenes kieséses szakaszában, ezzel vezeti a vonatkozó örökranglistát.

18. perc: Kuyt átjátszotta emberét a jobb szélen, középre ívelt, ahol Sow 12 méterről a lécre fejelt. A vendégek kapusának esélye sem lett volna a hárításra, nagy helyzet volt.

17. perc: Webó kilépett a jobb oldalon egy kiváló kiugratással, majd néhány méter labdavezetés után középre adott, az érkező Sow pedig a védőket és Artur kapust is megelőzve mellé pörgetett.

12. perc: Az első komolyabb lehetőség. Maxi Pereira hatalmas bedobását követően Cardozo estében lekészítette a labdát a szemből jövő Aimarnak, aki 14 méterről a jobb felső sarok mellé lőtt.

A Fener kezdőjében Volkan Demirel, Egemen Korkmaz, Mehmet Topal, Raúl Meireles, Reto Ziegler és Pierre Webó személyében hat olyan játékos kapott helyet, aki egy újabb sárga lapos büntetés esetén kihagyni kényszerülne a visszavágót. A Benficánál John és Melgarejo veszélyeztetett.

8. perc: Raúl Meireles ballal beadott a jobb szélről, Maxi Pereira viszont szögletre mentett az érkező Sow elől. A sarokrúgás után nem alakult ki veszély.

5. perc: Cardozo szöktette Ziegler lábai között a tizenhatoson belül Salviót, akinek azonban már nem maradt helye a lövésre, Volkan Demirel zárta a szöget.

Aykut Kocaman, a hazaiak vezetőedzője a találkozót megelőzően a Fenerbahce történelmének legfontosabb mérkőzésének nevezte a mai összecsapást.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés. A Benfica játékosai indították útjára a labdát.

AZ ELŐZMÉNYEK

Ahogy a Basel, a másik párosításban a Benficát fogadó Fenerbahce is első európai kupadöntőjéért harcol – a reváns reményében. A BEK 1975–1976-os idényének első fordulójában az első mérkőzésen a portugálok 7–0-ra nyertek (ez a Fener történetének legsúlyosabb veresége a nemzetközi kupákban), az Izmirben rendezett visszavágót elbliccelték (1–0-s vereség).

Csaknem négy évtized elteltével az erőviszonyok már nem ennyire egyértelműek, ráadásul a Benfica alapcsapatában sérülés vagy eltiltás miatt a csapatkapitány, Luisao mellett André Almeida és Enzo Pérez sem lép pályára. A védekezésért felelős három ember hiánya a törökök malmára hajthatja a vizet. A példa adva van: az elődök hazai környezetben féken tartották anno a Benficát.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik