Falcao közeli ismerősök őszinte döntőjére számít

Vágólapra másolva!
2012.05.08. 20:49
null
Falcaóban bízhatnak a társak: könnyen lehet, hogy Bukarestben is „elsül” a lába (fotó: Action Images)
Címkék
Szerda este rendezik a labdarúgó Európa-liga fináléját, amelyben két spanyol csapat feszül egymásnak: az Atlético Madrid és az Athletic Bilbao is kupagyőzelemmel aranyozná be a tavaly nyár óta tartó menetelését. A finálé egyik legérdekesebb szereplőjének a kolumbiai Radamel Falcao ígérkezik, aki egy éve még a portugál Porto színeiben szerzett győztes gólt a döntőben – ezúttal pedig az Atlético nyerőembere lehet.

 

Falcao az elmúlt idényben 17 góllal lett az El gólkirálya, és az aktuális kiírásban is remekül megy a sorozatban a 26 éves támadónak: 10 góljával a schalkés Klaas-Jan Huntelaar mellett a góllövőlista élén áll. Falcaót azonban továbbra sem a gólok motiválják elsősorban, hanem a győzelmek.

STATISZTIKAI ÉRDEKESSÉGEK AZ DÖNTŐ ELŐTT
Az európai kupákban nem először fordul elő, hogy a finálé mindkét csapata spanyol: a 2000-es Bajnokok Ligája-döntőben a Real Madrid 3–0-ra nyert a Valencia ellen, míg 2007-ben a Sevilla az Espanyolt 2–2 után tizenegyesekkel legyőzve hódította ez az UEFA-kupát. Ugye, az elmúlt évben is ibériai döntő volt, ám akkor a portugálok osztoztak a dicsőségen: a Porto 1–0-ra győzte le a Bragát. Abból a fináléból a mindent eldöntő gólt szerző Falcao nagy valószínűséggel ismét a pályán lesz az Atlético színeiben.
Az Atlético – amely tavaly júliusban, a harmadik selejtezőkörben kezdte menetelését a sorozatban – immár zsinórban 11 meccset nyert meg az El-ben, ami rekordbeállítás az európai kupák történetében. Hasonló sorozatra korábban csak a Barcelona volt hasonlóra képes 2002–2003-ban.
Az Atlético hatodik nagy európai kupafináléjára (BL, KEK/UEFA-kupa/El) készül, eddig kettőt nyertek meg az ötből a madridiak: az 1962-es KEK-et és a 2010-es El-t. Ezen kívül nyertek európai Szuperkupát (2010) és Intertotó-kupát (2007) is.
A Bilbao eddig mindössze egyszer járt európai kupadöntőben: a baszkok 1977-ben idegenben szerzett gól miatt veszítették el a Juventusszal szembeni UEFA-kupa-finálét.
A fináléban a két, legtöbb gólt szerző csapat találkozik egymással: az Atlético 30-nál, az Athletic 28-nál jár.

„Szeretném, ha a szurkolóinknak lenne okuk az örömre. A szezon első napjától kezdve ez a cél lebeg a szemünk előtt. Nagyon nehéz volt idáig eljutni, kemény ellenfeleken át jutottunk Bukarestbe, amire büszkék lehetünk” – nyilatkozta a találkozó felvezetéseként a kolumbiai ász, aki szerint az Atlético jó szereplésének kulcsfigurája nem más, mint a vezetőedzői teendőket a szezon közben Gregorio Manzanótól átvevő Diego Simeone.

„Simeone tudja, hogy motiváljon minket. Amikor megérkezett, a csapaton belüli morál nem volt épp ideális, de ő pontosan tudta, hogy mit tegyen, és ez egy magasabb szintre emelte a játékunkat is. Ennek köszönhetjük, hogy eljutottunk Bukarestbe.”

Érdekesség, hogy a finálé másik résztvevőjének, a Bilbaónak is argentin edzője van, ráadásul a madridiakhoz hasonlóan nagyon markáns stílust szabott csapatára – Falcao szerint épp ezért kiszámíthatatlannak ígérkezik a döntő.

„Az Athletic egy nagyon szorgalmas csapat, ráadásul nagyon tudatos futballt játszanak: tudják, mit kell a labdával csinálni, amikor náluk van. Marcelo Bielsa megváltoztatta a stílusukat, és ahogy az eredmények is mutatják, ez kiválóan működik. Ott van a csapatukban Fernando Llorente és más ügyes játékosok is találhatók a keretben, de tudjuk, mik az erős és a gyenge pontjaik.”

„Igazi döntőre számíthatunk, amely a kezdettől fogva izgalmakat rejteget magában. Mindkét csapat őszintén törekszik a győzelemre, az edzők és a csapatok is ismerik egymást, ráadásul még egy ligában is szerepelnek. Mindkét együttes kiviszi a pályára az előnyeit és a hátrányait is, de a döntő apró részleteken fog múlni – a koncentráció kulcsfontosságú lesz.”

A finálé szerda este 20.45-kor kezdődik.

kerdes=Ön szerint melyik csapat győz a bukaresti fináléban?|opcio1=Atlético Madrid|opcio2=Athletic Bilbao|
cikkertekelo_szavazas
cikkertekelo_szavazas
mceBlockPasteEnd
EURÓPA-LIGA
DÖNTŐ
Atlético Madrid (spanyol)–Athletic Bilbao (spanyol)
Szerda, 20.45 (tv: Digi Sport, Story 4). Bukarest, Nemzeti Stadion. V: Stark (Salver, Pickel – németek)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik