Na végre! A Videoton férfiasan futballozva legyőzte a Bordeaux-t

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2017.08.03. 18:55
null
Stopira nyakában a többiek a gól után (Fotó: Szabó Miklós)
Az idegenbeli 2–1-es vereség után a Videoton 1–0-ra legyőzte a Girondins Bordeaux-t Felcsúton, és ezzel továbbjutott az Európa-liga-selejtező utolsó szakaszába, a playoffkörbe.

LABDARÚGÓ EURÓPA-LIGA
3. SELEJTEZŐKÖR, VISSZAVÁGÓ

VIDEOTON–GIRONDINS BORDEAUX (francia) 1–0 (Stopira, 45+5.)
Kiállítva:
Varga J. (69.), ill. Sabaly (46.)

Továbbjutott: a Videoton, 2–2-vel, idegenben szerzett góllal

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

Május 20-a óta várt erre a napra Fiola Attila, aki az előző idény utolsó előtti fordulójában a Ferencváros ellen 4–1-re megnyert mérkőzésen szenvedett térdszalagsérülést, így nem csak a Honvéd elleni bajnoki döntőt hagyta ki, hanem valamennyi találkozót, amit együttese azóta játszott.

KÉPGALÉRIA, KATTINTSON A FOTÓRA!
KÉPGALÉRIA, KATTINTSON A FOTÓRA!

A tizenkilencszeres válogatott védő szombaton a Vidi második csapatában egy felkészülési meccsen tért vissza, hogy aztán Fejes András sérülése miatt a Bordeaux vendégül látásakor Juhász Roland társaként a védelem tengelyében találja magát.

Az előzmények ismeretében kevesen számítottak rá, hogy a 27 esztendős futballista kezd a francia együttes ellen, de arra sem sokan gondoltak, hogy Danko Lazovics a kispadon ül majd a visszavágó elején. A szerb támadónak alapesetben természetesen helye van a Videotonban, azonban az elmúlt napokban betegeskedett, ezért Marko Nikolics vezetőedző csak a cserék közé nevezte. Szóval nem volt minden gondtól mentes az Európa-liga-selejtező visszavágójának felvezetése, ám a Videoton nagyszerűen kezdett.

Labdaszerzést követően Marko Scsepovics lépett ki a jobbösszekötő helyén, és ha kicsit pontosabban céloz, már a 25. másodpercben meglehetett volna a vezetés. Élmény volt nézni a fehérváriak dinamikus játékát, különösen a nigériai támadó, Ezekiel Henty volt elemében. Nagyszerűen használta ki a testi erejét, lepattantak róla a francia csapat védői, nem mellékesen arra is maradt energiája, hogy remek passzal teremtsen helyzetet Scsepovicsnak. A Bordeaux-ban is gólt szerző támadó lövésénél Benoit Costilnak bravúrt kellett bemutatnia.Kulcskérdésnek tűnt, hogy a támadások erőltetése mellett hátul mennyire marad stabil az együttes.

Aki addig nem tudta, az Felcsúton megtapasztalhatta: a Girondins játékosai módfelett labdabiztosak, egy-egy ritmusváltással azonnal képesek lerázni magukról az ellenfelet, ezzel együtt a félidő első felében ez helyzetek kialakítására nem volt elegendő.Nagyon észnél kellett lenniük a piros-kékeknek, a biztonságos stabil védekezést nem volt szabad feladni, ugyanis egy kapott gól messzire sodorhatta volna a fehérváriakat a továbbjutástól. Amikor egy bal oldali beadást követően Francois Kamano nagy helyzetben a kapu mellé fejelt, nagyot fújtak a hazai szimpatizánsok, hogy aztán a játékrész hosszabbításában Stopira mesteri fejese után szinte felrobbanjon a stadion. 1–0

A Videoton védője emlékezetes gólt fejelt, megvolt az áhított előny. Az első félidőben a 25. másodperc hazai helyzetet, a másodikban a vendégeknél kiállítást hozott. Youssouf Sabaly megkapta a második sárga lapját (Asmir Suljicot rántotta le), úgyhogy ennél jobban nem is folytatódhatott volna az összecsapás. Emberelőnyben azonnal helyzetet alakított ki a Videoton, ám a remekül futballozó Ezekiel Henty „eltörte” a labdát.

A franciák emberhátrányban is letámadták a Videotont, az más kérdés, hogy ez a játék rengeteg energiát emésztett fel. Borítékolható volt persze, hogy a Bordeaux fellazuló védelme mellett lesz még lehetősége a Vidinek, Henty azonban hiába teremtett magának ziccert, sajnos megint rossz megoldást választott. Több mint húsz perc volt hátra a találkozóból, amikor a játékvezető Varga Józsefet is kiállította, de a nagyszerű teljesítményt nyújtó házigazdát ez sem törte meg.

Valamennyi fehérvári labdarúgó hatalmas szívvel és jól is futballozott, ami elegendő volt a francia élgárda búcsúztatásához. Magyar csapattól nagyon rég láttunk olyan összeszedett teljesítményt, amit a Videoton ezen az estén produkált, és ez elegendő volt ahhoz, hogy az Európa-liga következő selejtezőkörében már közvetlenül a csoportba kerülésért játszhasson.

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

Marko Nikolics a Bordeaux kiejtése után

A Bordeaux sajtótájékoztatója a Videoton elleni kiesés után

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik