El-eredmények: 4–1-es sikerrel zárta le a napot a Sevilla

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.08.22. 23:15
Harminc mérkőzést játszottak a labdarúgó Európa-liga rájátszásában csütörtökön: idegenben nyert a Fiorentina, fölényes győzelmet aratott a Tottenham, 0–1 után vágott négyet a Sevilla. Köteles László (Genk) győzelemnek és hárított tizenegyesnek, Gulácsi Péter (Salzburg) 5–0-s sikernek örülhetett.

Két magyar játékos lépett pályára az Európa-liga selejtező utolsó körének első mérkőzésein. Két kapus, akik kapott gól nélkül zárták mérkőzésüket, ezzel a továbbjutsá küszöbére jutottak csapatukkal.

Gulácsi Péter és a Salzburg nem bízta a véletlenre a litván Zalgiris Vilnius elleni mérkőzést: a spanyol Jonathan Soriano triplájának is köszönhetően ötgólos előnyt szerzett hazai pályán, és kényelmes helyzetben várhatja a jövő heti visszavágót. A magyar kapusnak nem volt sok dolga, a litvánok kétszer célozták meg a kapuját, ezek közül csak az egyik lövéssel pontosan – a kapura lövési arány 14:1 volt.

„Nagyon fontos volt, hogy ne kapjunk gólt. Úgy érzem, igen jól futballoztunk, a tervünknek megfelelően teljesen irányításunk alatt tartottuk a mérkőzést" – adott villámértékelést a meccs után Gulácsi Péter a Salzburg hivatalos YouTube-csatornájának.

A Genk Izlandra látogatott, az FH Hafnarfjördur ellen Köteles László kezdett, és a 88. percben hárította Björn Sverisson tizenegyesét (Köteles nem először brillírozott ezen a téren a nemzetközi kupákban, a 2011–2012-es idényben a BL-főtáblára segítette a Genket a Maccabi Haifa elleni tizenegyespárbaj során bemutatott két bravúrral). Csapata ekkor már Jelle Vossen és Benjamin De Ceulaer góljával 2–0-ra vezetett, és megnyugtató előnyt szerzett a hazai meccsre.

A spanyol sajtóban csütörtökön futótűzként terjedt el a hír, hogy a Real Madrid és a Tottenham végre mindenben megegyezett Gareth Bale eladásáról. A Spurs állítólag be is jelentette volna az átigazolást csütörtök délután a Dinamo Tbiliszi elleni mérkőzése előtt, de a Real Madrid a Raúlt a soraiban tudó al-Szadd ellen játszik gálameccset, és a madridi legenda tiszteletére péntekre halasztották a bejelentést.

A Tottenham játékosain mindenesetre látszott a hosszú huzavona lezárása utáni felszabadultság, 2–0-s félidő után 5–0-ra legyőzték a grúzokat. Andros Townsend egy gólt és két gólpasszt jegyzett, Roberto Soldado duplázott, míg a brazil Paulinho megszerezte első gólját tétmeccsen a londoni klubban. A párharc pedig a visszavágó előtt eldőlt.

A Swansea City tovább menetel, ezúttal a Petrolulnak vágott egy ötöst, s lépett a csoportkör kapujába. A románok talán a játéknap legszebb góljával vigasztalódtak, Grozav Grozav ollózásos találatának felállva tapsolt a walesi Liberty Stadion közönsége – 5–0 után a 87. percben még az is hihető, hogy őszintén örültek a látványnak.

Az Eintracht Frankfurt csak két gólt szerzett Azerbajdzsánban, de Alexander Meier duplája is megnyugtató előnyt jelent a vendég csapat számára, hiszen nem kapott gólt. A Betis kapott, de így is 2–1-re nyert a cseh Jablonec otthonában, és neki áll a zászló a jövő csütörtöki visszavágó előtt. A Rubin Kazany Salomon Rondón duplájával 2–0-ra nyert Norvégiában, míg a Dnipro Dnipropetrovszk 3–1-es diadallal zárt az észt Kälju otthonában – ezzel az oroszok és az ukránok is páholyban vannak. A holland AZ Alkmaar és a belga Standard Liege is kétgólos előnyt szerzett idegenben, utóbbi a 36. perctől emberelőnyben játszott Minszkben.

A Kubany Krasznodar a szenegáli Ibrahima Baldé találatával egygólos előnyt szerzetta Feyenoorddal szemben, a hollandiai összecsapás még izgalmas lehet. A St. Étienne 1–0-ra, 2–1-re és 3–2-re is vezetett a dán Esbjerg ellen, de végül a dánok örülhettek, hiszen Peter Ankersen 80. percben szerzett találatával 4–3-ra nyertek. Ám ez hazai pályán koránt sem nevezhető életbiztosításnak, a visszavágó előtt így is a franciák az esélyesebbek.

A topligás csapatok közül a Nice nyújtotta a legkiábrándítóbb teljesítményt, Cipruson úgy kapott ki 2–0-ra, hogy csupán egyszer találta el vendéglátója kapuját. Ám hazai pályán így sem teljesen reménytelen a visszavágó.

A moldovai Sheriff 1–0-ra vezetett a júliusban a Honvédot kiejtő Vojvodina otthonában, de még az első félidőben emberhátrányba került. A szerbek csak egyenlítésre tudták kihasználni a létszámfölényt, így 1–1-ről folytatják idegenben.

A VfB Stuttgart egyenlő létszámnál is fölényben játszott Rijekában, de a horvát csapat három kapura lövéséből két gólt szerzett, és a 87. percben 2–0-ra vezetett. A hazai kaput 11-szer eltaláló német csapat Vedad Ibisevic hajrában lőtt góljával megtartotta a reményt a továbbjutásra – otthon jobb helyzetkihasználás kell.

A Bayern Münchentől szerződtetett Mario Gomez első tétmérkőzését játszotta a Fiorentinában a Grasshoppers elleni találkozón, és góllal mutatkozott be. Rajta kívül a nullszögből a rövid sarkot kilövő Juan Cuuadrado is betalált, a lila-fehérek pedig 2–1-es előnyből várhartják a firenzei visszavágót.

A cseh Liberec négyszer találta el Ivan Kelava kapuját, ebből három gól lett, így Olaszországban 3–1-re legyőzte az Udinesét. Az ukrán Szerhij Ribalka már a 16. percben előnyhöz juttatta a vendégeket, de Gabriel Silva még az első félidőben egyenlített, és úgy tűnt, nem lesz meglepetés. Csakhogy hiába célozta meg az Udinese összesen 26-szor a cseh kaput (ez rekord az idei El-kiírásban egy meccsen), hiába találta el tízszer, nem szerzett több gólt. A csehek viszont még kétszer betaláltak fordulás után, és ezzel kétgólos előnyt szereztek a hazai visszavágóra.

A lengyel Slask megráncigálta az oroszlán (illetve a Sevilla) bajszát, ám a spanyolok nem voltak vevők a szemtelenkedésre: félidőben ugyan még csak 1–1-re álltak, de Dudu kiállítása után emberelőnybe kerültek, és a duplázó Marko Marin vezetésével a hajrában megrogyasztották a wroclawiakat. A 4–1-es fór megnyugtató, igaz, ehhez nagyon kellett a sevillaiak jó hajrája (két gól az utolsó öt percben).

LABDARÚGÓ EURÓPA-LIGA, SELEJTEZŐ
RÁJÁTSZÁS, 1. MÉRKŐZÉSEK

Aktobe (kazah)–Dinamo Kijev (ukrán) 2–3 (Tremoulinas 37. – öngól, Hajrullin 66., ill. Jarmolenko 16., Ideye 52., Belhanda 57.)
Dinamo Tbiliszi (grúz)–Tottenham (angol) 0–5 (Townsend 12., Paulinho 44., Soldado 58., 68., Rose 65.)
Qarabag (azeri)–Eintracht Frankfurt (német) 0–2 (Meier 6., 75.)
Jablonec (cseh)–Real Betis (spanyol) 1–2 (Kopic 43., ill. Molina 21., Cedric 86.)
Kubany Krasznodar (orosz)–Feyenoord (holland) 1–0 (Baldé 60.)
Atromitosz (görög)–AZ (holland) 1–3 (Papadopulosz 76. – 11-esből, ill. Gudmundsson 51., 94., Jóhansson 74.)
FK Minszk (fehérorosz)–Standard Liege (belga) 0–2 (Batshuayi 57., Bulot 83.)
Maccabi Haifa (izraeli)–Astra Giurgiu (román) 2–0 (Rayo 30., Turgeman 61.)
Esbjerg (dán)–Saint-Étienne (francia) 4–3 (P. Ankersen 26., Van Buren 64, Andreasen 75., J. Ankersen 80., ill. Tabanou 22., Hamouma 42., 70.)
Molde (norvég)–Rubin Kazany (orosz) 0–2 (Rondón 21., 90.)
Nomme Kalju (észt)–Dnipro (ukrán) 1–3
(Toomet 54., ill. Szeleznjov 23. – 11-es, Giuliano 36., Zozulja 53.)
Salzburg (osztrák)–Zalgiris Vilnius (litván) 5–0 (Soriano 29., 37., 63., Mané 40., Hinteregger 68.)
St. Gallen (svájci)–Szpartak Moszkva (orosz) 1–1 (Mathys 47., ill. Movsziszjan 37.)
Kukësi (albán)–Trabzonspor (török) 0–2 (Mierzejewski 31. – 11-esből, Paulo Henrique 68.)
Apollon Limassol (ciprusi)–Nice (francia) 2–0 (Sangoy 54., 63.)
Elfsborg (svéd)–Nordsjaelland (dán) 1–1 (J. Larsson 74., ill. Nordstrand 34.)
Hafnarfjördur (izlandi)–Genk (belga) 0–2 (Vossen 44., De Ceulaer 79.)
Pandurii (román)–Braga (portugál) 0–1 (Yazalde 51.)
Tromsö (norvég)–Besiktas (török) 2–1 (Bendiksen 49. – 11-esből, Pritchard 68., ill. Hugo Almeida 9.)
Swansea (angol)–Petrolul (román) 5–1 (Routledge 14., 25., Michu 22., Bony 56., Pozuelo 70., ill. Grozav 87.)
Csornomorec (ukrán)–Skënderbeu (albán) 1–0 (Gaj 75.)
Partizan (szerb)–Thun (svájci) 1–0 (Jojics 70.)
Rijeka (horvát)–Stuttgart (német) 2–1 (Benko 74., Kvrzic 87., ill. Ibisevic 89.)
Vojvodina (szerb)–Sheriff (moldovai) 1–1 (Szkuletics 54., ill. Isa 36.)
Udinese (olasz)–Liberec (cseh) 1–3 (Gabriel Silva 35., ill. Rybalka 16., Delarge 49., Kusnír 83.)
Zulte-Waregem (belga)–APOEL (ciprusi) 1–1
(Malanda 21., ill. Alexandru 88.)
Grasshoppers (svájci)–Fiorentina (olasz) 1–2 (Ngamukol 64., ill. Cuadrado 13.. Gomez 46.)
Rapid Wien (osztrák)–Dila Gori (grúz) 1–0 (Schaub 42.)
Estoril (portugál)–Pasching (osztrák) 2–0 (Galvao 10., Carlitos 40.)
Sevilla (spanyol)–Slask (lengyel) 4–1 (Rakitic 36., Marin 67., 89., Moreno 85., ill. Paixao 16.)
A visszavágókat augusztus 29-én rendezik.
A Maccabi Tel-Aviv meccs nélkül főtáblás, miután selejtezős ellenfelét, a PAOK-ot a BL-selejtezőbe „emelték" a Metaliszt Harkiv kizárása miatt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik