A Tottenham kétgólos hátrányból állt fel a Basel ellen

Vágólapra másolva!
2013.04.04. 20:21
null
Adebayor lövése utat talált a Basel kapujába (Fotó: Action Images)
A labdarúgó Európa-liga negyeddöntőjének első mérkőzésén a Tottenham hazai pályán kétgólos hátrányból felállva 2–2-es döntetlent játszott a Basel ellen. Az angolok kilenc emberrel fejezték be a találkozót William Gallas és Gareth Bale sérülése miatt. A visszavágóra jövő hét csütörtökön Svájcban kerül sor.

A Tottenham a hat csoportmérkőzésén két győzelmet és négy döntetlent könyvelhetett el, míg a legjobb 16 közé jutásért a Lyont búcsúztatta 2–1, 1–1-gyel. A Spurs az Inter elleni nyolcaddöntős párharc visszavágójáig veretlen volt az Európa-liga 2012–2013-as kiírásában, ám a San Siróban megszakadt a londoni klub kiváló sorozata. Emlékezetes mérkőzésen, hosszabbítás után 4–1-es vereséget szenvedett a Tottenham, ám a hazai pályán aratott 3–0-s győzelmének és idegenben szerzett góljának köszönhetően így is bejutott a legjobb nyolc közé.

Hazai pályán továbbra is szárnyal André Villas-Boas csapata: öt mérkőzéséből négyet megnyert, egy alkalommal döntetlenre végzett, gólkülönbsége 11–3.

A Basel a Videotont is felvonultató G-csoportból lépett a legjobb 32 közé, miután két győzelme, három döntetlenje és egy veresége – amelyet a fehérvári csapattól szenvedett el – a kvartett második helyére volt elegendő. Az egyenes kieséses szakaszban a svájci alakulat előbb az ukrán Dniprót ejtette ki, majd a szentpétervári Zeniten hámozta át magát (3–1-es, illetve 2–1-es összesítéssel).

Azt ugyanakkor érdemes kiemelni, hogy a Basel idegenben még nyeretlen az El-ben, hiszen öt meccséből kettőt elveszített, háromszor pedig döntetlenre végzett.

A papírforma tehát Tottenham-sikert ígér, de nem szabad leírni a Baselt, amely a kispadján tudhatja Alexander Freit, aki a még versenyben lévő csapatok játékosai közül a legeredményesebb nemzetközi fronton: 59 mérkőzésen 32 gól fűződik a nevéhez.

A MÉRKŐZÉS

A találkozó első perceiben a Tottenham akarata érvényesült, ám az idő múlásával a Basel fokozatosan átvette a játék irányítását, és ez helyzetekben is megmutatkozott. A 11. percben Marco Streller hét méterről leadott lövését Brad Friedel reflexből hárította, majd a támadás végén Markus Steinhöfer bombázott fölé a tizenhatosról.

A folytatásban a hazaiak magukra találtak, és ha igazán nagy helyzetig nem is jutottak el, kisebb lehetőségeik így is akadtak. Előbb Bale szabadrúgása, majd Naughton távoli lövése okozott némi riadalmat a svájci kapu előtt, de gól nem született.

Ezt követően azonban a Basel percei következtek: a 30. percben egy felívelt labda után szerencsés körülmények között maradt Valentin Stocker előtt a labda, ő jobbra játszott Mohamed Szalához, akinek középre adott labdáját Marco Streller a kapufára küldte, a kipattanót azonban a támadás elindítója, Stocker a léc alá vágta, 0–1.

Még fel sem ocsúdhattak a Tottenham játékosai, amikor megkapták a második gólt. A 34. percben Stocker ívelt be a jobb oldalról egy szögletet, Streller megcsúsztatta a labdát, a hosszún érkező Fabian Frei pedig csukafejessel vette be a hazai kaput, 0–2.

A folytatásban a Spurs érzékelte, hogy ezekben a percekben még a párharc is eldőlhet, így magasabb sebességi fokozatba kapcsolt, és a 40. percben szépített is. Bale szánta el magát lövésre a jobb oldalról, Lewis Holtby hátáról lepattant a labda, amely a védők által röviden kivágva Parker elé került, ő kisodródott helyzetből középre emelt, Adebayor pedig felugorva a jobb felsőbe továbbított, 1–2.


A szépítő gólt követően Scott Parker egyenlíthetett volna, ám óriási helyzetben, öt méterről a kapu mellé passzolt, így svájci előnnyel fordulhattak a csapatok.

A második félidő heves Tottenham-rohamokkal kezdődött, amelynek negyedóra játék után meg is lett az eredménye. Gylfi Sigurdsson cselezett befelé a bal oldalról, majd lőtt, a labda felpattant Fabian Schär lábán, és Yann Sommer felett a kapuba hullott, 2–2.

A gól előtt két perccel cserélt Villas-Boas: Assou-Ekotto helyett Dawson lépett pályára, így Bale-t a védelem bal oldalára vezényelte vissza a portugál szakember, ez pedig alaposan meglátszott az angolok támadójátékán.

A folytatásban a Basel birtokolta többet a labdát és dolgozott ki lehetőségeket, főleg Mohamed Szala volt aktív, akinek számos veszélyes megmozdulása volt, gólt azonban egyik akció végén sem tudtak szerezni a svájciak.

Ahogy telt-múlt az idő, úgy lett mindkét csapat számára egyre kedvezőbb a döntetlen. A hajrában már egyik csapat sem kockáztatott sokat, bár a Baselnek még ekkor is volt esélye a gólszerzésre,

Az utolsó percekben gólt ugyan nem kapott, mégis alaposan pórul járt a Spurs, hiszen William Gallas izomsérülést szenvedett, de legalább a saját lábán hagyta el a pályát. Ellentétben Gareth Bale-lel, a walesi játékos jobb bokája aláfordult egy labdáért folytatott harc során az oldalvonal közelében, fájdalmas arccal terült el a földön, majd néhány perces ápolás után hordágyon hagyta el a pályát. Csúnya sérülés volt, nem zárható ki a hosszabb kihagyás.

Az eredmény az utolsó percekben nem változott, maradt a 2–2, így a tetszetős és attraktív támadójátékot bemutató, és győzelmet érdemlő Basel várhatja előnyösebb helyzetből a jövő heti visszavágót.

PERCRŐL PERCRE

95. perc:Vége a mérkőzésnek! Tottenham–Basel 2–2, izgalmas visszavágóra van kilátás.

92. perc: Bale-nek aláfordult a jobb bokája. Fájdalmas arccal feküdt a gyepen, majd a hordágyon, amelyen levitték a pályáról. Kilenc emberrel folytatja a Spurs.

90. perc: A játékvezető három percet hosszabbít.

88. perc: Gallas megsérült, Villas-Boasnak pedig nincs több cserelehetősége. Az utolsó perceket így emberhátrányban kénytelen lejátszani a Tottenham.

84. perc: Az egész mérkőzésen aktív Szala helyett David Degen a pályán.

83. perc: Szala sarkazását követően Elneny lőtt méterekkel fölé.

81. perc: Elneny és Szala passzolgatott a Tottenham tizenhatosán belül, végül utóbbi célozta meg a kaput, ám Friedelnek nem okozott gondot a középre tartó lövés.

77. perc: Szala húzott el a jobb oldalon, beadása után Zoua lőtt mellé.

Az utóbbi percekben alábbhagyott a csapatok lendülete. Az Angliában európai kupamérkőzést még sosem nyerő Basel okosan tartja a labdát.

Az utolsó negyedórához érkeztünk. A Tottenham – a maiak nélkül – a meccsek ezen periódusában szerezte góljainak egyharmadát.

72. perc: Streller helyét Zoua vette át.

66. perc: Serey Dié helyén Cabral a vendégeknél.

65. perc: Stocker szabadrúgását Friedel tornázta ki a léc alól.

64. perc: Parker is besárgult, miután buktatta Szalát.

63. perc: A német játékosnak ez volt az utolsó megmozdulása ezen az estén, Dempsey érkezik a helyére.

63. perc: Holtby lőtt laposan kapura 18 méterről, a labda mellé gurult.

60. perc: Szala vert át két hazai védőt a Tottenham térfelének közepén, majd Friedellel szemben hatalmas helyzetben fölé lőtt.

58. perc: Egyenlített a Tottenham! Sigurdsson cselezett befelé a bal oldalról, majd 22 méterről lőtt, a labda felpattant Schären, így Sommernek nem volt esélye a hárításra, 2–2.

57. perc: Cserélt a Tottenham: Assou-Ekotto helyett Dawson érkezett.

56. perc: Bale szögletét követően középre fejelte ki a labdát az egyik vendégvédő, Naughton pedig egy átvétel után kapura tűzte a labdát, Sommernek nyújtózkodnia kellett.

55. perc: Szala lépett ki a jobb oldalon, ám nem tudott ellőni a jó ütemben kimozduló Friedel mellett.

53. perc: Stocker ígéretes lövését blokkolták a hazai védők.

48. perc: Fabian Frei kapott sárga lapot Dembélé feltartásáért.

46. perc: Elkezdődött a második félidő.

45+1. perc: Vége az első félidőnek! Jó iramú, helyzetekben és gólokban gazdag meccsen a Basel 2–1-re vezet a Tottenham otthonában.

45+1. perc: Dembélé szólózott a pálya közepén, majd 20 méterről kecsegtető helyzetből lőtt, ám a kísérlet középre tartott, így Sommer magabiztosan hárított.

45. perc: Szala került lövőhelyzetbe 14 méterre a Tottenham kapujától, próbálkozását, amely nem igazán tartott szélre, Friedel könnyedén védte.

42. perc: Mit hagyott ki Scott Parker!? Sigurdsson zseniális mélységi passza után Holtby került helyzetbe a kaputól öt méterre, ám Sommer hárított, a lecsorgó labdát pedig Parker öt méterről mellé passzolta, pedig mindenki a földön feküdt.

40. perc: Szépített a Tottenham! Bale lövése Holtby hátáról lepattant, majd Adebayor elől röviden tisztáztak a védők. A berobbanó Parker mellel elsodorta a labdát, középre emelt, a togói támadó pedig akrobatikus mozdulattal a kapuba helyezett, 1–2.

37. perc: A kilépő Stocker perdítette el a labdát az elfekvő Friedel mögött, ám a labda mellé pattogott. Rá sem lehet ismerni a Tottenhamre.

34. perc: Kettővel vezet a Basel! Stocker szögletét Streller a rövid oldalon megcsúsztatta, a hosszún érkező Fabian Frei pedig szép mozdulattal a bal alsó sarokba fejelt, 0–2.

33. perc: Szala lökete kerülte el egy méterrel a jobb felső sarkot.

Stocker nyitotta meg a gólcsapot (Fotó: Action Images)
Stocker nyitotta meg a gólcsapot (Fotó: Action Images)

30. perc: Vezet a Basel! Szerencsés labdakihozatal után Stocker játszott a jobb oldalra Szalához, akinek centerezését követően Streller lövése még kipattant a kapufáról, a második hullámból érkező Stocker azonban a léc alá vágta a labdát, 0–1.

29. perc: Gallas vágta fel Strellert sárga lapot jelentően.

28. perc: Felejthető svájci szabadrúgás. Schär erőtlen próbálkozása jócskán mellé ment.

26. perc: Holtby szögletét követően röviden szabadítottak fel a vendégvédők, az érkező Naughton kapáslövése pedig Dragovic lábáról pattant centikkel mellé.

24. perc: Kényszerű csere a Tottenhamnél: Lennon helyett Sigurdsson a pályán.

Ezekben a percekben ismét a Tottenham irányítja a játékot.

19. perc: Megint a walesi. Assou-Ekotto, Holtby, Adebayor, Holtby, Bale volt a labda útja, végül utóbbi csavart mellé mintegy 13 méterről.

17. perc: Bale 18 méterről leadott szabadrúgásába egy vendégvédő beletette a lábát, így a lövés erejét vesztette, és Sommer könnyedén hárított.

A „sarkantyúsok” 41 esztendős kapusa egyébiránt mind a két csapat menedzserénél idősebb: André Villas-Boasnál hat, Murat Yakinnál három évvel.

11. perc: Újabb Basel-helyzetek: előbb Streller próbálkozását hárította a Spurs kapusa, majd Steinhöfer 16 méterről leadott bombája kerülte el a kaput.

10. perc: Egy kényszerítőt követően Schär lőtt kapura 14 méterről, ám Friedel hárított.

Az első hét percben a Tottenham birtokolta többet a labdát, ám helyzetig még nem jutott el. A Basel kontrákra rendezkedett be.

4. perc: Gallas szorul ápolásra Serey Dié belépőjét követően, ám folytatni tudja a játékot.

A londoni klub játékosai közül már csak Jan Vertonghen mondhatja el magáról, hogy csapata minden meccsét végigjátszotta az El-ben. Eddig Kyle Walkerrel párban büszkélkedhetett ezzel, ám az angol válogatott védő ezúttal nem kapott helyet a keretben.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés. A Tottenham játékosai indították útjára a labdát.

EURÓPA-LIGA, NEGYEDDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
Tottenham (angol)–Basel (svájci) 2–2 (1–2)
London, White Hart Lane. Vezeti: Mazsics (szerb)
Tottenham: Friedel – Naughton, Gallas, Vertonghen, Assou-Ekotto (Dawson, 57.) – Parker, Dembélé – Lennon (G. Sigurdsson, 24.), Holtby (Dempsey, 63.), Bale – Adebayor. Menedzser: André Villas-Boas
Cserék: Lloris (k), Caulker, Huddlestone, Livermore
Basel: Sommer – Steinhöfer, Schär, Dragovic, Voser – Elneny, Serey Dié (Cabral, 66.) – Szala (D. Degen, 84.), F. Frei, Stocker – Streller (Zoua, 72.). Vezetőedző: Murat Yakin
Cserék: Vailati (k), Ajeti, Sauro, D. Degen, Cabral, A. Frei, Zoua
Gólszerzők: Adebayor (40.), Sigurdsson (58.), ill. Stocker (30.), F. Frei (34.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik