17 éves csatár döntött, a Manchester United legyőzte az Asztanát

H. D.H. D.
Vágólapra másolva!
2019.09.19. 20:50
null
Mason Greenwood gólja döntött az Asztana ellen (Fotó: AFP)
A labdarúgó Európa-liga L-csoportjának első fordulójában a Manchester United hazai pályán a 17 éves Mason Greenwood góljával 1–0-ra legyőzte az Asztanát. A kvartett másik mérkőzésén az AZ Alkmaar 2–2-es döntetlent játszott a Partizan Beograd otthonában.

EURÓPA-LIGA
L-CSOPORT, 1. FORDULÓ

Manchester United (angol)–Asztana (kazah) 1–0 (Greenwood 73.)

A csoport másik mérkőzésén
Partizan Beograd (szerb)–AZ Alkmaar (holland) 2–2 (Natho 42., 61. – az elsőt 11-esből, ill. Stengs 13., Boadu 67.)

Csütörtök este történelmi összecsapást rendeztek az Old Traffordon, hiszen európai kupamérkőzésen angol és kazah csapat még sosem találkozott egymással.

Ole Gunnar Solskjaer nem kevesebb mint kilenc helyen változtatott a Premier League legutóbbi fordulójában a Leicester Cityt legyőző kezdőcsapatán. Ezúttal mindössze Marcus Rashford és Nemanja Matics kapott lehetőséget a mérkőzés elejétől fogva, Így több saját nevelésű játékos is ott volt a kezdőben, Axel Tuanzebe (21), Tahith Chong (19), Angel Gomes (19) és Mason Greenwood (17) egyaránt lehetőséget kapott – nem csoda, hogy az MU kezdőcsapatának átlagéletkora mindössze 24 év és 145 nap volt.

A tétmérkőzésen kezdőként legutóbb áprilisban pályára lépő Fred kis híján azonnal góllal hálálta meg a bizalmat, a 3. percben azonban a keresztléc kisegítette a kazahokat. A folytatásban már a vendégek szerb kapusa, Nenad Erics is bemutatott néhány bravúrt – leginkább Rashford bosszankodhatott, hiszen ha egy kicsit jobban céloz, akkor az első félidőben akár három gólt is szerezhetett volna.

A fordulás után csökkent a nyomás a vendégek védelmén, s a hazaiak egyre tanácstalanabbá váltak. A 68. percben ezért Jesse Lingard és Juan Mata is pályára lépett, öt perccel később azonban nem ők, hanem Mason Greenwood törte meg a jeget: Fred passza utánegy remek csellel átverte a védőjét, majd kiszorított helyzetből, a kapus lábai között a kapuba lőtte a labdát. 1–0

Mason Greenwood gólja

A 17 éves angol csatárnak ez volt az első találata az MU felnőttcsapatában, ráadásul ezzel a klub történetének legfiatalabb játékosa lett, aki gólt szerzett európai kupasorozatban.

A hajrában Lingard lövését még Erics nyomta a kapufára, míg az Asztana nem tudott veszélyeztetni, így a Manchester United 1–0-ra nyert a csoportkör nyitányán.

A csoport másik mérkőzésén a Partizan Beograd papíron zárt kapuk mögött fogadta az AZ Alkmaart, ám az UEFA engedélyének köszönhetően végül 20 ezer gyermek előtt rendezték meg a mérkőzést.

A holland alakulatnak negyedórára sem volt szüksége a vezetés megszerzéséhez: végletekig kijátszott támadás utolsó mozzanataként Calvin Stengs rúgta a labdát az üres kapuba. Nem sokkal később emberhátrányba kerültek a hollandok, Jonas Svenssonnak már a 27. percben el kellett hagynia a pályát.

Az emberfölényt kihasználva még az első félidő vége előtt Bibrasz Natho tizenegyesből szerzett góljának köszönhetően egyenlített, majd a fordulás után Natho újabb góljával fordított a Partizan. A szerb alakulat azonban a győzelmet nem tudta megszerezni, mivel Myron Boaduegyenlítő góljával (67. perc) egy pontot megmentett az AZ (2–2).

AZ MU–ASZTANA MÉRKŐZÉS SZÖVEGES KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik