Európa-liga: a győztes indulhat a BL-ben - hivatalos

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.05.24. 12:58
null
A külsőségekre már eddig is odafigyeltek az Európa-liga kapcsán, most az a cél, hogy növekedjen a sorozat presztízse <br />(Fotó: Action Images, archív)
Tegnap a Reuters hírügynökség értesülése alapján már beszámoltunk arról, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szándéka szerint a jövőben az Európa-liga győztese automatikus indulási jogot szerezne a Bajnokok Ligájában. A döntést ma az UEFA hivatalosan is bejelentette.

 

Az UEFA-főtitkár, Gianni Infantino hivatalos bejelentése szerint az Európa-liga 2014–2015-ös kiírásának győztese automatikusan indulási jogot szerez a 2015–2016-os Bajnokok Ligája küzdelmeire. Ezzel azt akarják elérni, hogy népszerűbb legyen a sorozat, vonzóbbá tegyék a csapatok számára a részvételt, a minél jobb szereplést.

Változás továbbá, hogy a csoportkörben az eddigi hat helyett 12 országból 16 kiemelt csapat lesz, amelyeknek nem kell selejtezőt játszaniuk.

A döntés a topklubok és az UEFA megegyezése nyomán született, és azért csak 2015 után lép életbe, mert akkor járnak le a jelenleg érvényben lévő tévés szerződések.

Angol beszámolók szerint ez azt is jelenti, hogy azokból az országokból, melyek eddig négy gárdát indítottak a Bajnokok Ligájában, ezzel akár már ötöt is delegálhatnak majd. Az viszont egyelőre nincs tisztázva, hogy ha olyan csapat nyeri az El-t, amelyik a saját bajnokságában már amúgy is jogot szerzett a BL-re, akkor ugyanazon ország legjobb, nem BL-helyen végző együttese szerez-e automatikusan részvételi jogot.

Az Európa-liga küzdelmeire az UEFA-kupa jogutódjaként a 2009–10-es szezon óta kerül sor, s a sorozat már eddig is kapcsolódott a BL-hez, amelynek csoportköre után a csoportok harmadik helyezettjei az El-ben folytathatták kontinentális kupaszereplésüket.

Az Európa-ligát a mostani szezonban a tavaly BL-győztes Chelsea nyerte.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik