A Sevilla kiizzadta a továbbjutást Szentpéterváron

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.04.23. 23:05
null
A Sevilla Bacca 11-esével jutott előnyhöz, de a neheze csak ezután következett (Fotó: AFP)
A címvédő Sevilla és az ukrán Dnipro is hajrában szerzett góllal jutott tovább az Európa-liga negyeddöntőjéből. A spanyol csapat gyorsan vezetést szerzett ugyan Szentpéterváron, ám a Zenit fordított, és Kévin Gameiro 85. percben született góljával jutott tovább az andalúziai gárda. Az ukrán Dnipro számára Jevgenyij Sahov szállította a sikert, az FC Bruges számára pedig a bukást jelentő találatot.

ZENIT–SEVILLA

AZ ELŐDÖNTŐ PÁROSÍTÁSÁT PÉNTEKEN KÉSZÍTIK EL
Az elődöntő sorsolását péntek 12 órakor tartják az UEFA nyoni központjában.
Az elődöntőbe jutó csapatok között nincs kiemelés és nincs korlátozás (azonos szövetségbe tartozó klubok összekerülhetnek). Az elsőként kihúzott csapat játssza otthon az első mérkőzést. Az első meccseket május 7-én, a visszavágókat május14-én játsszák.
Szintén „sorsolnak" a döntőre is: húzással döntik el, hogy melyik elődöntő győztese lesz a „hazai" csapat a varsói fináléban, amelynek időpontja május 27., szerda.

A Zenit nem várta rossz helyzetből a visszavágót, hiszen egy héttel korábban minimális különbségű vereséget szenvedett Spanyolországban, ráadásul sikerült idegenben gólt szereznie. A hatodik percben viszont máris hátrányba került hazai környezetben, Luís Neto szabálytalansága után Carlos Bacca szerezett gólt tizenegyesből. A kolumbiai csatár szezonbeli 22. gólját érte el (a tétmérkőzéseket figyelembe véve). Spanyol csapat játékosaként csak Cristiano Ronaldo, Messi, Neymar és Antoine Griezmann tudott nála többször eredményes lenni az évadban. Érdekesség, hogy Bacca pályafutása során most először szerzett tizenegyesgólt El-mérkőzésen. 0–1

Az oroszok nem roppantak össze, próbáltak nyomás alá helyezni Beto kapuját, a portugálnak akadt is dolga bőven. A félidő hajrája hatalmas tűzijátékot hozott, óriási adok-kapok alakult ki: Bacca kapott remek labdát a jobb oldalon, elhúzta Jurij Lodigin mellett, majd kapura lőtt, gólt is szerzett volna, ha Igor Szmolnyikov nem ment óriásit a kapu torkában. Két minutummal később Danny átlövése találata telibe a jobb oldali kapufát. Lélektanilag fontos lett volna a vendséglátóknak, ha sikerült volna a szünet előtt kiegyenlíteniük.

A második játékrész remekül indult André Villas-Boas csapatának, a 48. percben Salomón Rondón egyenlített ki Beto hatalmas bakija után: a rutinos kapus nagyon csúnyán elnézte Oleg Satov bal oldali beadását, és addig szerencsétlenkedett a labdával a kapu torkában, míg a hazaiak csatára letámadta, és centiméterekről betalált (1–1). A gól nagy lendületet adott a Zenitnek, a hazai játékosok lövései rendesen záporoztak az ellenfél kapujára a következő percekben.


All Goals HD --Zenit St Petersburg 2-2 Sevilla... by OfficialGoals

A 60. percben le is zárhatta volna a párharcot a Sevilla, Éver Banega szöglete után Coke elé került a labda egy óriási kavarodás után, de hat méterről az egyik védőt találta el az üres kapu helyett. Nem sokkal később Beto telibe találta Rondónt, aki lecsapott a hazatett labdára, ebből majdnem gól született, akárcsak Hulk kísérletéből, aki nullszögből próbálta kilőni a bal alsó sarkot. A 72. percben jött össze a fordítás: Hulk emelt kapura távolról, Beto a keresztlécre ütötte a labdát, amely talán már a gólvonal mögött pattant le, a lecsorgót – biztos, ami biztos alapon – azért Rondón centiméterekről bebombázta a kapuba. 2–1

A szentpéterváriak mindent megtettek, hogy még a rendes játékidőben eldöntsék a továbbjutást, de ez lett a vesztük: annyira kitámadtak, hogy a 85. percben a spanyolok végigvittek egy kontrát, és a csereként beálló Kévin Gameiro 12 méterről kilőtte a jobb alsó sarkot. 2–2

A címvédő Sevilla újra várhatja az elődöntő sorsolását.

Tartott egymástól a Bruges és a Dnipro, ez meg is látszott a mérkőzésen (Fotó: Reuters)
Tartott egymástól a Bruges és a Dnipro, ez meg is látszott a mérkőzésen (Fotó: Reuters)

DNIPRO–FC BRUGES

Az első mérkőzés gól nélküli döntetlenje után inkább a „hazai” csapattól – figyelem, a dnipropetrovszki együttes Kijevben fogadta riválisát – volt várható bevállalósabb támadójáték, ám egyik fél sem mutatott túl nagy aktivitást az ellenfél kapuja előtt. Az ukránok próbálkoztak többet, sőt gyakorlatilag csak a hazai játékosok jelentettek veszélyt a kapura, jellemző, hogy a Bruges-nek nem volt kaput eltaláló lövése az első játékrészben.

Az óvatoskodó hozzáállás a második játékrészben sem változott, a belga csapat szinte csak a biztonságra játszott, ám ez a meccs hajrájában megbosszulta magát, mert egy egyéni akció a hazaiak javára döntött. A szünetben beálló Jevgenyij Sahov lódult meg a 82. percben, a védők csak hátrálni tudtak, a 16 méterről elengedett lövésbe pedig épp annyira ért bele Brandon Mechele, hogy Matthew Ryannek ne legyen esélye hárítani.

A Bruges-nek maradt tíz percre a feltámadásra, ám már csak a veszett fejsze nyelét rángatta, a Dnipro megérdemelten nyerte meg a mérkőzést.

Az ukrán csapat története során először jutott el az elődöntőig egy európai kupasorozatban.

A FIORENTINA–DINAMO KIJEV ÉS A NAPOLI–WOLFSBURG EL-NEGYEDDÖNTŐRŐL ITT OLVASHAT!

EURÓPA-LIGA
NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓK

Zenit–Sevilla 2–2
(S. Rondón 48., Hulk 72., ill. Bacca 6. – 11-esből, Gameiro 85.)

Továbbjutott: a Sevilla, 4–3-as összesítéssel

Dnipro–FC Bruges 1–0 (Sahov 82.)
Továbbjutott: a Dnipro, 1–0-s összesítéssel

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik