El: Vanczákék centikre voltak a továbbjutástól Bragában

Vágólapra másolva!
2016.02.24. 20:10
Elsőként a portugál Braga labdarúgócsapata jutott be az Európa-liga nyolcaddöntőjébe, miután hazai pályán 2–2-es döntetlent ért el a svájci Sionnal. A mérkőzést végigjátszó Vanczák Vilmos együttese jól kezdte a találkozót, ám a Sion hiába vezetett kétszer is, a Braga hazai pályán kiharcolta a nyolcaddöntőbe jutást. A Sion másik magyar légiósa, Mervó Bence nem szerepel a svájciak El-keretében.

Szakadó esőben és jó iramban kezdődött a találkozó, az első percekben egyik csapat sem tudott helyzetbe kerülni. A portugál együttes ragadta magához a kezdeményezést, ám fölényét nem tudta gólra váltani. A 10. percben Vanczák Vilmos kapta a mérkőzés első sárga lapját, amiért visszarántotta ellenfelét a kaputól 25 méterre.

A 16. percben Ebenezer Assifuah remek keresztlabdát kapott a jobb szélen, beadására pedig kiváló ütemben érkezett középen Theofanisz Gekasz, aki két védő gyűrőjében besarkalta a labdát a kapuba, 0–1. Ezzel kiegyenlítette az összesített állást a svájci csapat, ám az idegenben szerzett két góljának köszönhetően a Braga állt továbbjutásra.

A kapott gól után a hazai együttes még nagyobb nyomás alá helyezte svájci ellenfelét, de a Sion szó szerint jól állta a sarat – egészen a 27. percig. A sokadik bal oldalról érkező beadást Vanczák próbálta tisztázni a tizenhatoson belül, de szerencsétlenségére éppen ghánai csapattársa kezét találta el, a bíró pedig a tizenegyespontra mutatott. A büntetőt Josué a kapu közepébe lőtte. Andris Vanins, a vendégek kapusa elvetődött jobbra, így esélye sem volt a hárításra, 1–1.

Két perccel később támadást vezetett a Sion, Carlitos jobb oldalról érkező beadásába Assifuah ért bele pár méterre a kaputól, lövésnek nem nevezhető mozdulatát Matheus a bal kapufára tolta, és az érkező Gekasz a kapuba kotorta a labdát, 1–2.

A 40. percben a vendégek középpályása, Edimilson Fernandes távolról leadott lövése csak centikkel ment el a jobb kapufa mellett. Az első félidőben többet volt a labda a Bragánál, mégis a Sion tudott veszélyesebb helyzeteket kialakítani.

Alig kezdődött el a második félidő, és a 48. percben egy tetszetős, rövid passzos támadást követően Silva passzából Nikola Sztojiljkovics a kapuba lőtt 10 méterről, 2–2.

Az 50. percben Ahmed Hasszan Vanczákot fektette el egy csellel a tizenhatoson belül, de a támadó lapos lövése elkerülte a bal alsó sarkot. A második félidőben a Braga ragadta magához a kezdeményezést, a mérkőzés jó iramban folytatódott. Fernandes veszélyeztette ismét a hazaiak kapuját 22 méterről, de a 70. percben a jobb alsó sarok felé leadott bombáját a hazaiak kapusa nyújtózva szögletre ütötte. Többet kezdeményezett a mérkőzés ezen szakaszában a Sion, tudván, muszáj gólt szereznie a továbbjutáshoz.

A mérkőzés hátralévő részében mindkét csapat becsülettel próbálkozott, a hazaiak sem álltak vissza teljesen, ám a Sionnak nem sikerült feltörnie a védelmüket. A mérkőzés végén hiába próbálkozott többször a vendégcsapat, nem tudott a kapuba találni. A 94. percben a Sion védője, Vincent Rüfli hatalmas erejű lövéssel döngette meg a lécet – ha pár centivel lejjebb megy a labda, továbbjut a svájci gárda.

EURÓPA-LIGA
A 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT, VISSZAVÁGÓ
Braga (portugál)–Sion (svájci) 2–2
(Josué 27. – 11-esből, Sztojiljkovics 48., ill. Gekasz 16., 29.)
Továbbjutott:
a Braga, 4–3-as összesítéssel

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik