Ollózós mozdulat döntött, hatodszor Európa-liga-győztes a Sevilla!

Vágólapra másolva!
2020.08.21. 20:45
null
Hatodszor Európa-liga-/UEFA-kupa-győztes a Sevilla (Fotó: AFP)
A labdarúgó Európa-liga döntőjét a sorozat modern kori specialistája, a Sevilla nyerte, amely 3–2-re megverte a kölni fináléban az Internazionalét. A Sevilla hatodik alkalommal hódította el az UEFA-kupát, illetve az El-t!

EURÓPA-LIGA
DÖNTŐ, KÖLN
Sevilla (spanyol)–Internazionale (olasz) 3–2 (2–2)

Köln, RheinEnergieStadion, zárt kapuk mögött. Vezette: Makkelie (holland)
SEVILLA: Bono – Jesús Navas, Koundé, Diego Carlos (Gudelj, 86.), Reguilón – Jordán, Fernando, Banega – Suso (F. Vázquez, 78.), L. de Jong (en-Nesziri, 85.), Ocampos (Munir, 71.). Vezetőedző: Julen Lopetegui
INTER: Handanovic – Godín (Candreva, 90.), De Vrij, Bastoni – D’Ambrosio (V. Moses, 78.), Barella, Brozovic, Gagliardini (Eriksen, 78.), A. Young – R. Lukaku, L. Martínez (Alexis Sánchez, 78.). Vezetőedző: Antonio Conte
Gólszerző:
L. de Jong (12., 33.), R. Lukaku (74. – öngól), ill. R. Lukaku (5.), Godín (36.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

ÍGY KELL IGAZOLNI

A Sevilla pénteki kezdőcsapatából kilenc játékost (Bono, Koundé, Diego Carlos, Reguilón, Jordán, Fernando, Ocampos, Luuk de Jong, Suso) a 2019 tavaszán visszatérő sportigazgató, Monchi hozott a Sevillához: a két kivétel Jesús Navas – aki 2017-ben igazolt haza a Manchester Citytől – és Éver Banega, aki az El-döntőben az utolsó meccsét játszotta a Sevillában, ugyanis Szaúd-Arábiában, az al-Sababban folytatja pályafutását.

Megnyeri-e a hatodik UEFA-kupa-/Európa-liga-döntőjét is a Sevilla vagy 2010 után ismét nemzetközi kupával gazdagodik az Inter? Ez volt a legfontosabb kérdése a kölni El-finálénak, melyet két olyan csapat vívott, amely az európai porondon még sosem találkozott egymással. Amikor Európa-liga-döntőben legutóbb két olyan együttes került össze, amelyek korábban sohasem játszottak egymás ellen, akkor a Sevilla örülhetett, a 2016-os fináléban 3–1-re megverte a Liverpoolt. Nem volt ez a meccs annyira régen, de az andalúziai alakulat akkori kezdőcsapatából ezúttal csak Éver Banega volt ott a pályán a kezdő sípszó pillanatában.

A spanyolok már a második percben szabadrúgáshoz jutottak kedvező helyről, de nem sikerült veszélyt kialakítaniuk az Inter kapuja előtt, sőt az ellentámadásból a milánóiak harcoltak ki tizenegyest! Diego Carlos még a tizenhatoson kívül próbálta lerántani Romelu Lukakut, de nem járt sikerrel, ehelyett már a büntetőterületen belül taposott rá a belga csatár Achilles-inára. A büntetőt Lukaku gólra váltotta, így zsinórban a 11. El-meccsén is betalált, és a 2019–2020-as idényben ez már a 34. találata volt. Az Inter-csatár teljesítményének értékét tovább növeli, hogy európai kupasorozat egyenes kieséses szakaszában legutóbb Cristiano Ronaldo szerzett gólt egymás után hat meccsen, még 2012 és 2013 között (0–1).

Nem sokat kellett várni az El-specialista spanyolok válaszára, néhány perccel később Jesús Navas beadásából Diego Godínt megelőzve Luuk de Jong egyenlített! Tizenkettedik perc, 1–1, UEFA-kupa- vagy Európa-liga-döntőben legutóbb 1990-ben, a Juventus és a Fiorentina párharcának első mérkőzésén szerzett gólt ilyen hamar mindkét csapat.

A holland csatár a Manchester United elleni elődöntőben csereként beállva lőtt győztes gólt, így most bekerült a kezdőcsapatba, és a fináléban is góllal hálálta meg a bizalmat. Sőt, nem is eggyel, hanem kettővel! A 33. percben Banega szabadrúgása után nagyon szépen fejelt Samir Handanovic kapujába (2–1), ezzel Pierre van Hooijdonk 2002-es alakítása óta az első holland játékos, aki El-döntőben duplázott – olyan futballista viszont még nem volt De Jong előtt, aki Európa-liga-fináléban mind a két gólját fejjel szerezte volna!

Luuk de Jong (balra) lett az El-döntő egyik hőse (Fotó: AFP)
Luuk de Jong (balra) lett az El-döntő egyik hőse (Fotó: AFP)

Három perccel később a milánóiak is megmutatták, hogy készültek a rögzített játékhelyzetekre, Marcelo Brozovic szabadrúgását követően Godín fejelt védhetetlenül a sevillai kapuba (2–2). Az a Godín, aki a 2014-es Atlético Madrid–Real Madrid (1–4 – hosszabbítás után) BL-döntőben is betalált, ezzel Steven Gerrard, Hernán Crespo, Dmitrij Alenyicsev, Allan Simonsen és Pedro után a hatodik labdarúgó lett, aki BEK/BL-, illetve UEFA-kupa/El-döntőben is eredményes tudott lenni.

Az élvezetes, fordulatos első félidő picit a második játékrész rovására ment, de gólt a fordulás után is láthattunk, nem is akármilyet! A 74. percben Banega szabadrúgása után az egyik Inter-védő felfejelte a magasba a labdát, ez idő alatt a Sevilla középhátvédje, Diego Carlos rákészült az ollózásra, tökéletes mozdulattal a kapu irányába is tudta lőni a labdát, amely azonban bizonyosan nem ment volna be a kapuba, ha Lukaku nem ér hozzá. A gólt az UEFA először megadta Diego Carlosnak, de később, már jóval a lefújás után mégiscsak átírta Lukaku öngóljának – 3–2 a Sevilla javára! A spanyolok sorozatban a harmadik El-döntőjükben szereztek három gólt.

Diego Carlos mozdulata élményszámba ment (Fotó: AFP)
Diego Carlos mozdulata élményszámba ment (Fotó: AFP)

Conte a gól után három helyen is változtatott csapatán, beállt Eriksen, Moses és Alexis Sánchez – Gagliardini, Lautaro Martínez és D'Amboriso helyére –, a chilei a 82. percben centiméterekre volt az egyenlítéstől, de Jules Koundé a gólvonalról nagyot mentett. A Sevilla az utolsó percekben már a – mint később kiderült – győztes gólt szerző Diego Carlos nélkül küzdött, a brazil védőt ugyanis sérülés miatt le kellett cserélni.

Danny Makkelie játékvezető a rendes játékidő letelte után hat percet hosszabbított, ám az olaszok ekkor már nem igazán tudtak a Sevilla kapujához közel kerülni, így maradt a 3–2. A Sevilla fennállása során hatodszor nyerte meg az Európa-ligát, valamint annak elődjét az UEFA-kupát – ráadásul minden sikerét az elmúlt 15 évben, 2005 óta aratta!

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

LOPETEGUI ELPITYEREGTE MAGÁT A LEFÚJÁS UTÁN


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik