Kimaradt a ziccer a végén, de jó az iksz a Videotonnak

BABJÁK BENCE/PIETSCH TIBORBABJÁK BENCE/PIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2017.08.17. 20:50
null
A Videoton nem nyert, de nem is kapott ki Belgrádban (Fotó: Török Attila)
Nem született gól a labdarúgó Európa-liga playoffkörének első, belgrádi mérkőzésén: a Partizan Beograd és a Videoton sem tudott betalálni, így kiélezett visszavágóra van kilátás egy hét múlva.


EURÓPA-LIGA
PLAYOFFKÖR, ELSŐ MÉRKŐZÉS
Partizan Beograd (szerb)–Videoton FC (magyar) 0–0

ONLIVE, SZÖVEGES KÖZVETÍTÉS ITT!

Milyen legyen egy zárt kapus meccs, ha nem ilyen?!

A Partizan busza hiába érkezett meg negyed nyolckor a stadionhoz, percekig rostokolt a bejárat előtt, mert nem működött az elektromos kapu. Mire megoldódott a probléma, a Videotont szállító járgány is begördült – és gond nélkül gurult be a parkolóba.

A belgrádi játékosoknál is hosszabb várakozásra kényszerültek az újságírók. Előző nap hiába jelezték a házigazdák, hogy két órával a kezdés előtt kitárják a médiatribünhöz vezető ajtót, hatvan perccel az első hivatalos labdaérintést megelőzően még senkit sem engedtek be a rendfenntartók. Arra hivatkoztak, hogy amíg nem kapják kézhez a belépésre jogosult újságírók listáját, addig senki nem nyerhet bebocsátást. A névsor végül előkerült, igaz, így is akadt olyan szerb kolléga, akinek hiába lógott a nyakában az előzőleg átvett akkreditációs kártya és hiába lobogtatta a jegyét is, a módfelett szigorú biztonságiak visszafordították. Hogy milyen kifejezések hagyták el a száját, már csak azért sem idézzük, mert az anyanyelvén szentségelt.

A Partizan otthonában ritka, hogy az ellenfelet nem fütyülik ki – a fehérváriak a legnagyobb csöndben kocogtak ki melegíteni. Habár ez így nem igaz, mert a szurkolók hiányát ellensúlyozandó a hangszórókból bömböltek a fekete-fehéreket éltető dalok. Belegondoltunk, milyen lehet, amikor nemcsak a lejátszó üvölt, hanem harmincezer fanatikus, és arra jutottunk, ez egyszer talán nem baj, hogy nézők nélkül rendezik a meccset. Ámbár ez sem igaz, mert épségben és időben megérkezett a száztagú Vidi-tábor, más kérdés, hogy tagjait alaposan átvizsgálták a beléptetésnél, jó néhányukról még a cipőt is levetették.

Hogy az életében először a Partizan Stadion vendégöltözőjébe „betévedő” Danko Lazovics kezdőként kapott lehetőséget, csupán azért érdemes hangsúlyozni, mert csütörtök délelőtt egy szerb internetes oldal bedobta, a támadó nem akar pályára lépni volt csapata ellen, ezért a Vidi azt fontolgatja, hogy szerződést bont vele... Ha a portálnak nem is sikerült „alávágnia", az egyik hazai bekknek igen: mindjárt a második percben megtapasztalhatta, milyen az, ha valaki a Partizan ellen próbál fickándozni.

Mindamellett nem esett egymásnak a két együttes, és ez még akkor is leszögezhető, ha kezdés gyanánt Miroszlav Vulicsevics rossz beadása után a labda a lécre, majd az alapvonalon túlra hullott. Ha ezt nem is tekintettük helyzetnek, Stopira fejesét már igen – a labda egy védőt érintve szállt kapu fölé. Uros Djurdjevics lövésébe már nem ért bele senki, még Kovácsik Ádám sem, szerencsére a labda a jobb oldali kapufa mellett hagyta el a játékteret.

Noha jelentős volt a tét, a – csaknem – üres lelátó miatt kissé edzőmeccs jellege volt a találkozónak, és ez némileg a színvonalra is rányomta a bélyegét. Kemény összecsapásokból ellenben nem volt hiány, ennek itta meg a levét Anel Hadzic, akit a 33. percben le kellett cserélni. Miközben annak örülhettünk, hogy Vulicsevics életerős löketét a fehérvári kapus kipiszkálta a léc alól, annak már nem, hogy bordasérülése miatt Marko Scsepovics sem húzta ki a félidő végéig. A Vidi azért igen: a gól nélküli állással nem is volt baj.

Azzal már lett volna baj, ha a szünet után nem sokkal vezetéshez jutnak a belgrádiak, de előbb Marko Jankovics fölé, majd Seydouba Soumah mellé tekerte a labdát az egyébként kecsegtető helyzetből elvégzett szabadrúgásból. A Videotonnak erre is volt válasza: Juhász Roland fejjel, Loic Nego lábbal veszélyeztetett, gól egyik kísérletből sem született.

Derekasan gyűrték egymást a pályán lévők, ám különösebb kockázatot egyik fél sem vállalt, kívülről úgy tűnt, a döntést a visszavágóra akarják hagyni. Holott az is érezhető volt, hogy ha kicsivel pontosabban és gyorsabban játszik a magyar csapat, a hőn áhított idegenbeli gólt is megszerezhette volna. A 68. percben viszont a piros-kékek kapujába került a labda, de hála az égnek John Beaton kiszúrta, hogy mielőtt Djurdjevics a hálóba bólintott volna, ellökte Fiola Attilát. Mivel Mr. Beaton személyében nem mást, mint a játékvezetőt tisztelhettük, középkezdés helyett szabadrúgás következett.

A legnagyobb helyzet a végére maradt, Pátkai Máté kevés híján megszerezte a győztes gólt, Vladimir Sztojkovics bravúrral védte a lövést.

Jövő csütörtökön a visszavágó következik. Két jó hírünk is van a végére. Egy: telt ház lesz. Kettő: a második felvonást ígéretes helyzetből várhatja a Vidi.

ONLIVE, SZÖVEGES KÖZVETÍTÉS ITT!

EURÓPA-LIGA
PLAYOFFKÖR, 1. MÉRKŐZÉS
Partizan Beograd (szerb)–Videoton FC (magyar) 0–0
Everton (angol)–Hajduk Split (horvát) 2–0
BATE Boriszov (fehérorosz)–FK Olekszandrija (ukrán) 1–1
Dinamo Zagreb (horvát)–Skënderbeu (albán) 1–1
FK Krasznodar (orosz)–Crvena zvezda (szerb) 3–2
Apollon Limassol (ciprusi)–FC Midtjylland (dán) 3–2
Hafnarfjördur (izlandi)–Sporting Braga (portugál) 1–2
PAOK (görög)–Östersund (svéd) 3–1
Vardar Szkopje (macedón)–Fenerbahce (török) 2–0
Viktoria Plzen (cseh)–AEK Larnaca (ciprusi) 3–1
Rheindorf Altach (osztrák)–Maccabi Tel-Aviv (izraeli) 0–1
Panathinaikosz (görög)–Athletic Bilbao (spanyol) 2–3
Ludogorec (bolgár)–Suduva (litván) 2–0
Legia Warszawa (lengyel)–Sheriff Tiraspol (moldovai) 1–1
NK Osijek (horvát)–Austria Wien (osztrák) 1–2
AC Milan (olasz)–Skendija (macedón) 6–0
Ajax (holland)–Rosenborg (norvég) 0–1
FC Bruges (belga)–AEK Athén (görög) 0–0
Viitorul (román)–Red Bull Salzburg (osztrák) 1–3
Domzale (szlovén)–Olympique Marseille (francia) 1–1

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik