El: otthon kapott ki a Leipzig, nagyot hajrázott a Leverkusen

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.09.20. 23:03
null
Moanesz Dabur (jobbra) szerezte a Salzburg első gólját (Fotó: AFP)
Meglepetésre hazai pályán kapott ki 3–2-re az RB Leipzig a Salzburgtól az Európa-liga B-csoportjának nyitányán, a hazaiaknál Gulácsi Péter a kispadon kapott helyet. A Bayer Leverkusen kétgólos hátrányból fordított a Ludogorec otthonában, az Arsenal 4–2-re nyert otthon, míg az AC Milan kiszenvedett egy 1–0-s sikert a luxemburgi Dudelange otthonában.

Hazai vereséggel kezdte meg Európa-liga-szereplését az RB Leipzig, amely a testvércsapat Salzburgtól szenvedett 3–2-es vereséget a B-csoport nyitányán. A hazaiaknál a szokásoknak megfelelően a kupamérkőzésen nem Gulácsi Péter, hanem Yvon Mvogo kezdett, a svájci kapus a 20. percben hiába mutatott be egy bravúrt Moanesz Dabur ziccerénél, a kipattanó labdát az izraeli csatár a hálóba fejelte (0–1).


Két perc múlva növelte előnyét a salzburgi csapat: gyors kontra végén a mali válogatott középpályás, Amadou Haidara talált be közelről (0–2)


A második félidőben rohamra indultak a lipcseiek, a 70. percben Konrad Laimer szépített (1–2).


A 82. percben Yussuf Poulsen közeli fejessel egyenlített (2–2).

A slusszpoén azonban a vendégeké volt, egy kontra végén a 89. percben a csereként beállt Fredrik Gulbrandsen megszerezte a győztes gólt (2–3).

A csoport másik meccsén a Celtic a Rosenborgot fogadta, a felek egy éven belül ötödször találkoztak egymással. A tavaly a BL-selejtező harmadik körében a skóciai gól nélküli döntetlen után a Celtic idegenben – James Forrest találatával – 1–0-ra nyert, és továbbjutott. Két hónappal ezelőtt a BL-selejtező második körében találkoztak, akkor a Celtic 3–1-re hozta a hazai mérkőzését, majd idegenben gól nélküli döntetlent ért el.

A sors fintora, hogy kiesve az Európa-ligába, ismét összetalálkozott norvég riválisával, ezúttal Leigh Griffiths fejesével a Celtic győzött 1–0-ra.


A C-csoportban a Slavia Praha állt az élre, miután Jaromír Zmrhal találatával 1–0-ra legyőzte a francia Bordeaux-t, a másik meccsen a dán FC Köbenhavn 1–1-re végzett az orosz Zenittel.

Az F-csoportban 180 perc alatt egy találat született, azt az AC Milan argentin csatára, Gonzalo Higuaín szerezte a luxemburgi Dudelange otthonában. Az Olympiakosz–Betis mérkőzés gól nélküli döntetlennel zárult.

Az E-csoportban az Arsenal az ukrán Vorszkla Poltavát fogadta az Emirates Stadionban, és a londoniak egy kicsit nehézkesebb kezdés után gólzáporos győzelmet arattak. Félóra játék után Pierre-Emerick Aubameyang góljával megszerezte a vezetést az Arsenal, majd a fordulás után beindultak a londoniak, és előbb Danny Welbeck gyorsan megduplázta csapata előnyét, majd Aubameyang a saját góljai számát, végül a 74. percben a néhány perccel korábban csereként beszállt Mesut Özil szerezte a negyedik hazai gólt. Az ukránok csapatkapitánya, Volodimir Csesznakov három percen belül szépített, s a 4–2-es végeredménytVjacseszlav Sarpar állította be a 94. percben.

Az E-csoport másik meccsén is hazai győzelem született: az 54. percben Nani lapos beadása utánRaphinhaközelről lőtt a végig jól védekező azeri Qarabag kapujába, majd a csereként két perccel korábban beálló Jovane Cabral is betalált a végén, ami elegendő is volt a Sporting 2–0-s győzelméhez.

Az A-csoportban játszották a nap egyik legfordulatosabb meccsét, a bolgár Ludogoreca 31. percben már 2–0-ra vezetett, ám a Bayer Leverkusen még a szünet előtt szépített, majd a második félidőben előbbegyenlített, aztán KaiHavertz második góljával a vezetést is sikerült megszereznie, s mint a végén kiderült, ez a győzelemhez is elég volt.

A csoport másik meccsén azAEK Larnaca pályaválasztóként szenvedett 1–0-s vereséget, miután az FC Zürich a 61. percben kezezés miatt büntetőhöz jutott,amelyet Benjamin Kololli higgadtan értékesített. A ciprusiak az utolsó percekre emberelőnybe kerültek, de nem tudtak egyenlíteni.

A D-csoportban a Dinamo Zagreb fél óra játék után 2–0-ra vezetett aFenerbache ellen, sőt, a volt ferencvárosi védő,Emir Dilaver fejesével könnyen három lehetett volna, de a labda a kapufán csattant.

A vendégek a második félidő első akciójából szépítettek, ám a horvátok negyedórán belül újabb két gólt szereztek, s 4–1-re megnyerte a mérkőzést. Ugyanebben a csoportban a Spartak Trnava Matej Oravec 79. percben szerzett góljával 1–0-ra legyőzte az Anderlechtet.

EURÓPA-LIGA
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ

A-CSOPORT
AEK Larnaca (ciprusi)–FC Zürich (svájci) 0–1
(Kololli 61. – 11-esből)
Ludogorec Razgard (bolgár)–Bayer Leverkusen (német) 2–3 (Keserü 8., Marcelinho 31., ill. Havertz 38., 69., Kiese Thelin 63.)

B-CSOPORT
RB Leipzig (német)–Salzburg (osztrák) 2–3
(Laimer 70., Poulsen 82., ill. Dabur 20., Haidara 22., Gulbrandsen 89.)
Celtic (skót)–Rosenborg (norvég) 1–0 (Griffiths 87.)

C-CSOPORT
FC Köbenhavn (dán)–Zenit (orosz) 1–1
(Szoteriu 63., ill. Mak 43.)
Slavia Praha (cseh)–Bordeaux (francia) 1–0 (Zmrhal 35.)

D-CSOPORT
Spartak Trnava (szlovák)–Anderlecht (belga) 1–0
(Oravec 79.)
Dinamo Zagreb (horvát)–Fenerbahce (török) 4–1 (Sunjic 16., Hajrovic 27., 57., Daniel Olmo 60., ill. Neustädter 47.)

E-CSOPORT
Sporting CP (portugál)–Qarabag (azeri) 2–0
(Raphinha 54., Jovane Cabral 88.)
Arsenal (angol)–Vorszkla Poltava (ukrán) 4–2
(Aubameyang 32., 56., Welbeck 48., Özil 74., ill. Csesznakov 77., Sarpar 94.)

F-CSOPORT
F91 Dudelange (luxemburgi)–Milan (olasz) 0–1
(Higuaín 59.)
Olympiakosz Pireusz (görög)–Real Betis (spanyol) 0–0

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik