Sorozatban harmadszor Európa-liga-győztes a Sevilla!

Vágólapra másolva!
2016.05.18. 20:35
null
Sorozatban harmadszor is a Sevilla játékosai emelhették magasba az Európa-liga-trófeát (Fotó: AFP)
Ugyan a Liverpool Daniel Sturridge találatával vezetett a szünetben a Sevilla ellen a labdarúgó Európa-liga döntőjében, de a második félidőben a spanyolok megállíthatatlanul futballoztak, és három gólt szerezve zsinórban harmadszor is megnyerték a sorozatot.

EURÓPA-LIGA
DÖNTŐ

Liverpool–Sevilla 1–3
Bázel,
St. Jakob-Park, 35 000 néző. Vezette: Eriksson (svéd)
LIVERPOOL: Mignolet – Clyne, K. Touré (Benteke, 82.), Lovren, Moreno – Can, Milner – Lallana (Allen, 73.), Firmino (Origi, 69.), Coutinho – Sturridge. Menedzser: Jürgen Klopp
SEVILLA: David Soria – Mariano, Rami (Kolodziecjzak, 77.), Carrico, Escudero – Krychowiak, N'Zonzi – Coke, Banega (Cristóforo, 93.), Vitolo – Gameiro (Iborra, 89.). Vezetőedző: Unai Emery
Gólszerző: Sturridge (35.), ill. Gameiro (46.), Coke (64., 70.)

ONLINE KÖZVETÍTÉS, STATISZTIKÁK, ÉRDEKESSÉGEK ITT!

A 2016-os Európa-liga-döntő első félidejében nem estek egymásnak a csapatok. Aki életében először látott futballmeccset, nehezen hihette el, hogy a Liverpool és a Sevilla a második legrangosabb európai kupáért játszik.

Az első lehetőséget az angolok dolgozták ki a 11. percben, amikor Nathaniel Clyne beadása után Daniel Sturridge elfejelte a labdát David Soria mellett, ám Daniel Carrico bravúros mozdulattal még a gólvonal előtt mentett. Fél perccel később Roberto Firmino cselét követően Carrico a tizenhatoson belül kézzel elütötte a labdát a brazil támadó elől, a vörös mezes játékosok tizenegyest reklamáltak, ám Jonas Eriksson tovább engedte a játékot – hibás döntést hozva.

A 25. percben ismét Sturridge veszélyeztetett, míg a másik oldalon Kévin Gameiro ollózott nem sokkal mellé, aztán a 35. percben vezetést szerzett a Liverpool! A jobb oldalról indult az angolok támadása, Firmono középre passzolt Philippe Coutinhóhoz, aki kitolta a labdát a bal szélre Sturridge-nak, az angol válogatott támadó pedig a tizenhatoson belülről, szinte álló helyzetből, bal külsővel gyönyörűen kilőtte a kapu bal oldalát (1–0).

A Liverpool csatára a 2001-es finálé óta az első angol játékos, aki a második számú európai kupasorozat döntőjében betalált.

Daniel Sturridge öröme a gyönyörű gólja után (Fotó: Reuters)
Daniel Sturridge öröme a gyönyörű gólja után (Fotó: Reuters)
40 ÉVE A BAYERN VOLT ERRE KÉPES

• Az 1974 és 1976 között sorozatban három BEK-et nyerő Bayern München óta a Sevilla az első csapat, amely egymást követő három évben is európai kupát nyert (ráadásul ugyanazt a trófeát).

• Az UEFA-kupa és az Európa-liga legutóbbi 13 kiírásából nyolcat spanyol csapat nyert meg – ötöt a Sevilla, kettőt az Atlético Madrid és egyet a Valencia.

• Jürgen Klopp sorozatban az ötödik kupadöntőjét veszítette el vezetőedzőként/menedzserként.

• Just Fontaine után Kévin Gameiro a második francia játékos, aki egy idényen belül tíz gólt szerzett az európai kupaporondon.

A gól után megélénkült a meccs, a Pool még az addiginál is nagyobb fölénybe került, és négy perccel később ismét betalált – ám James Milner szöglete és Dejan Lovren fejese után hiába kötött ki a kapuban a labda, Sturridge lesen állt. Lehet, hogy a csatár nem ért hozzá a labdához, de egyértelműen zavarta David Soria kapust.

Az első félidő hajrájában újabb Sevilla-játékos, Grzegorz Krychowiak kezezett a büntetőterületen belül, de Jonas Eriksson ezúttal sem fújt a sípjába – de egy szót sem szólhattak volna a spanyolok, ha megteszi.

A második játékrészt álomszerűen kezdte a Sevilla, a spanyol csapat alig több mint 20 másodperc után egyenlített. A jobb oldalon Mariano tört be a tizenhatoson belülre, miközben kiosztott egy kötényt Alberto Morenónak, majd laposan középre passzolta a labdát, Gameirónak pedig nem volt nehéz feladata, a kaputól öt méterre csak bele kellett tennie a lábát a labdába (1–1).

A francia Európa-bajnoki keretben csak tartalékként számításba vett csatár az El-ben nyolcadszor, míg minden sorozatot figyelembe véve 29. alkalommal volt eredményes ebben a szezonban.

A szünet után teljesen megváltozott a játék képe, a Liverpoolra rá sem lehetett ismerni, de a Sevillára sem, amely fokozatosan kezdte átvenni az irányítást. A 60. percben Steven N'Zonzi csúsztatta meg a labdát a tizenegyespont magasságában, középen Gameirót őrizetlenül hagyták az angolok, még le is vehette volna a labdát, de ő kapásból lőtt, az elvetődő Mignolet pedig lábbal hárított. Óriási helyzet volt, óriási védelmi hiba után.

Négy perccel később a Sevilla ragyogó támadás végén megfordította az eredményt. A Liverpool térfelének közepén Vitolo kényszerítőzött Éver Banegával, majd a tizenhatos előterében bebőrözte Lovrent, de mielőtt továbbfutott volna a labdáért, érkezett a bal oldalról betörő Coke, aki 18 méterről védhetetlenül a bal alsó sarokba tekert (1–2).

Coke az első gólját szerezte az Európa-ligában, és ő a harmadik spanyol játékos, aki a sorozat döntőjében duplázott.

Coke mennybe ment (Fotó: Reuters)
Coke mennybe ment (Fotó: Reuters)
A BL-FŐTÁBLÁS SEVILLA SZÁMÁRA MÉG NEM ÉRT VÉGET A SZEZON

Az Európa-liga megnyerésével a Sevilla biztosította a helyét a Bajnokok Ligája 2016–2017-es kiírásának főtábláján. Az andalúziai együttes számára nem ért még véget a szezon, hiszen vasárnap vár rá a Barcelona elleni Király-kupa-döntő a madridi Vicente Calderón Stadionban.

Merthogy a 70. percben Coke megduplázta az El-ben szerzett góljainak a számát! Banega hozta befelé a labdát a bal oldalról, lekészítette volna azt a lendületből érkező csapattársának, csakhogy a visszazáró liverpooli védő elrúgta a labdát. Igen ám, de éppen Cokéhoz került, aki nem volt lesen, hiszen az ellenfél védője hozta játékba, majd tíz méterről a kapu jobb oldalába bombázott. Mignolet hozzáért a lövéshez, hárítani azonban nem tudott (1–3).

Coke kényszerűségből játszott támadó középpályást ezen a meccsen, eredeti posztját tekintve jobbhátvéd. A hajrában a Sevilla okosan őrizte az előnyét, míg a Liverpool nem tudott újítani, játéka a második félidőben teljesen szétesett.

A spanyol csapat a második félidőben nyújtott lehengerlő játékának köszönhetően megvédte címét, és sorozatban harmadszor nyerte meg az Európa-ligát!

AZ EURÓPA-LIGA (UEFA-KUPA, VVK, EVK) EDDIGI ÖSSZES DÖNTŐJE EGY HELYEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik