El: a Tottenham panaszt tett a belgrádi rasszizmus miatt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.09.19. 12:49
Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) vizsgálatot indított a Tottenham Hotspur bejelentése nyomán, mely szerint a Partizan Beograd drukkerei rasszista transzparenssel, a londoni csapat sértegetésével fűszerezték szurkolásukat a két csapat csütörtöki Európa-liga-csoportmérkőzésén (0–0).

A szerb csapat ultrái a nyolcvanas évek elejétől futó, rendkívül népszerű angol sorozat, a – Magyarországon „Szemesnek áll a világ” címen sugárzott – Only Fools and Horses címét és logóját használták fel az ellenfelet sértő táblájukhoz.

Az a bizonyos transzparens (dailymail.co.uk)
Az a bizonyos transzparens (dailymail.co.uk)

A „fools” és a „horses” szavakat a „jews” (zsidók) és a „pussies” (a női nemi szerv szlengbeli megfelelője) kifejezésekkel helyettesítve „azonosították be” az angol csapatot, és üzenetüket a kilencven perc során szinte végig a magasban tartottak.

„Én nem láttam, de a klub vezetői igen – reagált Mauricio Pochettino, a Tottenham menedzsere. – Ha valóban ezt írták, az elfogadhatatlan. Nagyon tiszteletlen, szégyenteljes és elfogadhatatlan.”

Marko Nikolics, a Partizan vezetőedzője ezzel szemben megköszönte a szurkolók „nagyszerű, csodálatos” biztatását – az esetről beszámoló Guardian szerint nyilvánvalóan nem volt tudomása a transzparensről.

Az UEFA egyelőre nem kommentálta a történteket.

Két évvel ezelőtt már történt egy hasonló incidens szerb–angol viszonylatban – az akkori eset főszereplője egy Tottenham-játékos, az ezúttal pihentetett Danny Rose volt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik