El: a bázeli Sommer lett a hős a szentpétervári télben

Vágólapra másolva!
2013.03.14. 19:52
A Zenit labdarúgócsapata az egész második félidőt emberelőnyben játszotta, ám hazai pályán – mínusz 5 fokban – csak 1–0-ra tudta megverni a Baselt az Európa-liga nyolcaddöntőjének visszavágóján, így 2–1-es összesítéssel a svájci csapat jutott tovább. A Zenit könnyen kiharcolhatta volna legalább a hosszabbítást, de Yann Sommer a 86. percben kivédte Roman Sirokov tizenegyesét. A Rubin Kazany hosszabbításban ejtette ki a Levantét.

Sommer sorsdöntő védése Sirokov büntetőjénél (Fotó: Action Images)
Sommer sorsdöntő védése Sirokov büntetőjénél (Fotó: Action Images)
Sommer sorsdöntő védése Sirokov büntetőjénél (Fotó: Action Images)

ZENIT–BASEL1–0

Több mint kényelmes helyzetből várhatta a visszavágót a Basel, ám a mínusz öt fokos hidegben is igen meleg helyzeteket éltek át játékosai. A hazai pályán 2–0-ra nyerő svájciak Szentpéterváron az elejétől fogva a saját térfelükre kényszerültek, és a 30. percig bírták a nyomást, ekkor egy szöglet után a belga Axel Witsel fejelt a kapujukba közelről. 1–0

A Basel számára az első félidő még két negatívumot hozott ezen kívül: a legnagyobb helyzetüket kihagyó Valentin Stockert sérülés miatt le kellett cserélni, közvetlenül a szünet előtt pedig Marcelo Díaz megkapta második sárga lapját.

A második játékrészben az emberelőnybe kerülő Zenit még inkább beszorította ellenfelét, de sehogy sem tudta megszerezni a második gólt. Pedig lehetősége volt rá bőven. Danny például öt méterről lőtt az üres kapu fölé, míg Roman Sirokov a 86. percben büntetőt végezhetett el, de Yann Sommer lábbal hárította próbálkozását, és ezzel gyakorlatilag a legjobb nyolc közé juttatta a Baselt.

RUBIN KAZANY–LEVANTE2–0 – hosszabbítás után

 

Az orosz Rubin Kazany az első mérkőzésen gól nélküli döntetlent ért el a spanyol Levante otthonában úgy, hogy a találkozó végén a kapufát is eltalálta, de végül döntetlen maradt az eredmény. A visszavágón nem Kazanyban találkoztak a csapatok, a rossz időjárás miatt a moszkvai Luzsnyiki stadion adott otthon a találkozónak, amely így meglehetősen kevés nézőt vonzott a helyszínre.

A műfüves pálya és a felkészülési mérkőzéseket idéző nézőszám ellenére az első félidő nem tapogatózással kezdődött, mindkét csapat előtt több helyzet is adódott – a hazaiaknál a finn Roman Eremenko, a vendégeknél pedig José Barkero játszott agilisan –, de igazán nagy gólszerzési lehetőség nem alakult ki.

A második játékrészben meddő fölényben játszott az orosz csapat, mégis majdnem nagyon nehéz helyzetbe került a levantei Nabil el-Zsar lövésénél, a labda azonban a kapu mellé szállt. A 78. percben aztán a Kazany is megvillant, Vitalij Kalesin 25 méterről eleresztett bombáját a felsősarokból tolta ki a kapus, Keylor Navas. A legnagyobb helyzet végül José Rondón előtt adódott, de az orosz csapat támadójának csukafejesét hárítani tudta a kapus.

Bár mindkét csapat a győzelemre játszott, gólt nem sikerült szerezniük a második mérkőzés során sem az első 90 percben. A hosszabbítás 100. percében megszerezte a vezetést a hazai alakulat, Bebrasz Natko passzából Rondón volt eredményes öt méterről. 1–0 A Levante mindent megpróbált az egyenlítésért, ám a 112. percben egy kontratámadás végén újra a Rubin talált be (konkrétan Vlagyimir Djadjun), ezzel eldöntötte a továbbjutás sorsát. 2–0

 


LABDARÚGÓ EURÓPA-LIGA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓK

ZENIT (orosz)–BASEL (svájci) 1–0 (1–0)
Szentpétervár, Petrovszkij-stadion. V:
Gil (lengyel)
Zenit: Zsevnov – Anjukov, Bruno Alves (Bisztrov, 73.), Lombaerts, Hubocan – Witsel (Buharov, 90.), Gyenyiszov, Sirokov – Hulk, Kerzsakov, Danny
Basel:
Sommer – P. Degen (Steinhöfer, 91.), Schär, Dragovic, Pak Dzsu Hu – el-Neni, Cabral – Szalah, Díaz, Stocker (F. Frei, 18.) – Streller (Sauro, 65.)
Gólszerző:
Witsel (30.)
Kiállítva: Díaz (45.)
Továbbjutott: a Basel, 2–1-es összesítéssel

RUBIN KAZANY (orosz)–LEVANTE (spanyol) 2–0 (0–0, 0–0, 1–0) – hosszabbítás után
Moszkva, Luzsnyiki Stadion. V:
Sztavrev (macedón)
Rubin Kazany:
Rizsikov – Kalesin, Marcano, Saronov, Kuzmin – Gökdeniz Karadeniz (Kiszljak, 116.), Orbaiz, Natko, Kaszajev (Djadjun, 100.) – R. Eremenko, Rondón.
Levante: Navas – Lell, Ballesteros, D. Navarro, Juanfran – Iborra, Diop – el-Zsar (Pedro Ríos, 76.), Barkero, Rubén García (Juanlu Gómez, 91.) – Acquafresca (Valdo, 66.).
Gólszerző:
Rondón (100.), Djadjun (112.)
Az első mérkőzésen: 0–0

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik