Bombagólokkal győzte le a Fulham a Wislát

Vágólapra másolva!
2011.11.03. 23:14
null
Johnson hatalmas gólt lőtt (Fotó: Reuters)
Címkék
Az Európa-liga J-csoportjában hat gólt hozott a Steaua és a Maccabi Haifa találkozója, és a négyig jutó hazaiak örülhettek a lefújáskor. A másik mérkőzésen az éllovas Schalke gól nélküli döntetlent játszott a csoport utolsó helyén szerénykedő AEK Larnacával. A K-kvartettben két olyan mérkőzést láthattunk, ahol potyogtak a szebbnél szebb találatok. A párbajokból a Wislát legyőző Fulham és az OB-t legyűrő Twente jött ki győztesen.

 

J-CSOPORT

Ebben a négyesben az eddig mindössze két ponttal szerénykedő Steaua Bucuresti a hatpontos Maccabi Haifát fogadta, és hamar ellenfele értésére adta, hogy még egyáltalán nem tett le a továbbjutásról. Előbb Leandro Tatu bólintott a kapuba egy szögletet követően, majd Florin Costea tekert a hálóba a 16-os sarkáról – miközben záporoztak a románok kapujára a lövések. A 36. percben ezek közül egy be is talált: Eyal Meshumar 15-ről tüzelt jobbról laposan a hosszú sarokba, nyílttá téve a találkozót.

Négy perc múlva megszületett az egyenlítő találat is: Yaniv Katan vett le egy labdát 20 méterre a kaputól, és droppból a bal alsóba bombázott, a kapus, Razvan Stanca együttműködésével. A második játékrészben emberhátrányba került a Steaua, de alig ért be az öltözőbe a kiállított Florin Costea, Novak Martinovics a kapufára fejelte Pablo Brandán szabadrúgását, a kipattanót pedig Cristian Tanase terelte helyére. A végén Mihai Costea lőtt szép lesgólt, majd Tanase megmutatta, hogy megy neki távolról is, és 25 méterről a léc alá küldött egy föld-levegő rakétát.

A négyes másik találkozóján a Schalke fogadta az AEK Larnacát. A két csapat között hat pont volt a különbség a forduló előtt, ezért is küldött jó néhány tartalékot a pályára a hazaiak mestere, Huub Stevens. Az első játékrészt végigtámadta a gelsenkircheni csapat, de a ciprusiak is jelentkeztek egy-két életerős lövéssel.

A második félidő sem volt éppen a futball ünnepe, és ezen a házigazdához csereként beálló Jefferson Farfán, Lewis Holtby kettős sem tudott segíteni. A végig nyílt találkozót a ráadás hatodik (!) percében az előretörő Michael Prodromou nyerhette volna meg a vendégeknek, de elkapkodta a kecsegtető ziccert.

Győzelmével a Steaua egy pontra megközelítette a második helyen álló Maccabi Haifát.

K-CSOPORT

Ebben a négyesben záporoztak ma a bombagólok! A négypontos Fulham a nála egy egységgel „soványabb" Wisla Krakówot fogadta, és Damien Duff az 5. percben jobbal, futtából úgy vágta a léc alá 11 méterről Andrew Johnson jobb oldali beadását, hogy azt hitte az ember, hogy felgyorsult a közvetítés a lövés alatt. Nem sokkal később azonban Andraz Kirm egyenlített: 16-ról eleresztett lövése megpattant a menteni igyekvő John Arne Riisén, becsapva a kapust.

Lendületben maradtak a hazaiak, és a 30. percben Danny Murphy jobb oldali beadását követően Johnson először saját csapattársába vágta a labdát, amely azonban visszakerült hozzá, felpörgette azt, majd 20 méterről szinte tökéletesen kilőtte a bal felsőt. Elképesztő találat volt!

„Mindenkinek, aki leszólja az El-t, látnia kell az első félidőt – értékelt a szünetben a BBC szakírója, Arindam Rej. – Bátor támadófutball mindkét féltől és egy lenyűgöző Andy Johnson-gól."

A második játékrész szép Duff-lökettel indult, majd Mark Schwarzer csípte el a jobb sarok előtt a levegőben úszva Lukasz Gargula szabadrúgását. Az 57. percben menetrendszerűen egy gyönyörű gól következett, ezúttal egy ravasz szabadrúgás-variációból, amelynek végén Johnson három méterről talált a kapuba (ismét a Murphy, Zamora páros készített elő).

Duff a végén adott még egy gólpasszt Steve Sidwellnek, aki a beadást előbb a kapusba fejelte, akiről a lécre vágódott a labda, de a kipattanót a hálóba bombázta az angol.

Szinte ugyanolyan gólt bombázott a Twente–OB összecsapáson a holland Denny Landzaat, mint Johnson, még a felpörgetés is stimmelt. Ez a veterán válogatott játékos (emlékezhetünk rá a 2006-os világbajnokságról) „másfeledik" találata volt, mert nem sokkal előtte a dán középpályáson, Daniel Höghön megpattanó lövéssel egalizálta Djiby Fall korai gólját (az egyszerűség kedvéért utóbbinál meg a gólpasszt adta az ellenfél, a hazaiak védője, a brazil Douglas).

A fordulás után Espen Ruud lőtte ki kevés híján a bal felsőt, majd ismét megvillant Fall, aki ezúttal fejjel volt eredményes. Ugyanilyen módon talált a hálóba a 82. minutumban a hazaiak 21 éves balszélsője, Leroy Fer, kialakítva a 3–2-es végeredményt.

EURÓPA-LIGA
J-CSOPORT, 4. FORDULÓ
Schalke (német)–AEK Larnaca (ciprusi) 0–0
Gelsenkirchen, Arena AufSchalke. V: Kaasik (észt)
Steaua Bucuresti (román)–Maccabi Haifa (izraeli) 4–2
Bukarest, Nemzeti Stadion. V: Blom (holland)
Gólszerző: Leandro Tatu (13.), F. Costea (28.), Tanase (64., 84.), ill. Mesumar (36.), Katan (40.)
EURÓPA-LIGA
K-CSOPORT, 4. FORDULÓ
Twente (holland)–OB (dán) 3–2
Enschede, Twente Stadion. V: Hategan (román)
Gólszerző: Högh (35. – öngól), Landzaat (37.), Fer (82.), ill. Fall (11., 62.)
Fulham (angol)–Wisla Kraków (lengyel) 4–1
London, Craven Cottage. V: Özkhaya (török)
Gólszerző: Duff (5.), Johnson (30., 57.), Sidwell (79.), ill. Kirm (9.)
A CSOPORTÁLLÁSOK
J-CSOPORT M Gy D V L–K Gk P
1. Schalke 4 2 2 0 8–1 +7 8
2. Maccabi Haifa 4 2 0 2 9–7 +2 6
3. Steaua 4 1 2 1 5–8 –3 5
4. AEK Larnaca 4 0 2 2 1–7 –6 2
K-CSOPORT M Gy D V L–K Gk P
1. Twente 4 3 1 0 12–5 +7 10
2. Fulham 4 2 1 1 7–3 +4 7
3. Odense 4 1 0 3 6–10 –4 3
4. Wisla Kraków 4 1 0 3 4–11 –7 3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik