A Benfica 3–1-re legyőzte a Fenerbahcét, így döntős

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.05.02. 18:39
null
Gaitánon semmi sem múlt: gyönyörű bokamozdulattal szerzett vezetést a Benficának (Fotók: Reuters)
A portugál Benfica fantasztikus mérkőzésen a kétgólos Óscar Cardozo vezérletével 3–1-re legyőzte a Fenerbahcét az Európa-liga elődöntőjének visszavágóján, így 3–2-es összesítéssel a május 15-ei döntőbe jutott. Amszterdamban az angol Chelsea lesz az ellenfele.

A MÉRKŐZÉS

A Benfica pazarul kezdett a kellemes futballidőben zajló mérkőzésen, az első pillanatoktól kezdve a kapujához szögezte az isztambuli csapatot, s nem sokat kellett várni arra, hogy ledolgozza hátrányát. Miután néhányszor megdolgoztatta Volkan Demirel kapust, a 9. percben Lima jobb oldalról, az alapvonaltól visszagurított labdáját Gaitán bal külsővel 12 méterről a hosszú sarokba lőtt, a labda a kapufáról pattant a hálóba. 1–0

A portugál bajnoki éllovas továbbra is irányította a mérkőzést, úgy tűnt, idő kérdése az újabb gól, de a félidő derekán a törökök kaptak tizenegyest, mivel Garay kezére pattant a labda a portugál büntetőterületen belül. A tizenegyespontra Dirk Kuyt tette le a labdát, és higgadtan a jobb alsó sarokba lőtt. 1–1

A Benficának már két gólra volt szüksége a továbbjutás kiharcolásához, de megfogta a hazaiakat az egyenlítés, a Fener néhány percre ki tudott jönni a szorításból.

Nem tartott sokáig a Benfica „pihenője", a 30. perc táján már újra a Fener tizenhatosánál pattogott a labda (a hazaiak szerint Egemen Korkmaz kezére is), estek-keltek a piros mezesek, de a játékvezető csak reklamálás miatt fújt a sípjába. Óscar Cardozo a 35. percben aztán a saját kezébe vette az irányítást, a tizenhatos előteréből, középről kilőtte a bal alsó sarkot. 2–1

Egy pillanatra sem volt megállás, folyamatosan rohamozott a Benfica, de nem csak a hazaiak miatt volt fantasztikus a mérkőzés: a 40. percben a Fener előtt adódott újabb egyenlítési lehetőség, de Cenar Erkin keresztlabdáját Moussa Sow az üres kapuval szemben becsúszva nem tudta eltalálni, a hosszún érkező Kuyt pedig kisodródva az oldalhálóba lőtt.

A rendkívül élvezetes első félidő végén 65 százalékos hazai labdabirtoklást és 11 kapura lövést jegyezhettünk fel, szemben a Fener három kísérletével. Ám még mindig kellett egy gól a Benficának az amszterdami döntőbe jutáshoz.

A második félidő elején is a Benfica támadott, a Fener a védekezés tökéletesítésére törekedett, a kapu elé belőtt labdákat igyekezett eltakarítani. Az 58. percben Gökhan Gönül Gaitán elől elfejelte a labdát, miközben az argentin fejbe rúgta, és a török öntudatlanul esett a földre, elterülve az alapvonal mellett.

A játékosok azonnal hívták az orvosokat, akik hosszú perceken át ápolták Gönült, mielőtt a hordágyat szállító kis járműre tudták tenni. Elvitték a pályáról, s valószínűleg meg sem álltak a legközelebbi kórházig.

Érthető a Benfica játékosainak öröme: 3–1-re nyertek, és bejutottak a döntőbe.
Érthető a Benfica játékosainak öröme: 3–1-re nyertek, és bejutottak a döntőbe.

A Fenert a Puskás Ferenc-díjas Miroslav Stoch pályára küldése felrázta kissé, a szlovák támadó lövései és beadásai veszélyt teremtettek a portugál kapu előtt, s ez ébresztő volt a hazaiak számára, hogy még korántsem biztos a továbbjutás. A hazai oldalon elindultak a fetrengések is, közeledett a vége...

A Benficát nem fogta meg az intermezzo, tovább hajtott, és a 66. percben immár továbbjutást érő gólra váltotta a fölényét. Salvio beadása után Luisao rossz kísérlete némi szerencsével Cardozo elé pattant, a paraguayi pedig megszerezte második gólját (ez volt összesen a 19. tőle az Európa-ligában, amelynek rövid történetében a második helyen áll a 30-at termelő Radamel Falcao mögött). 3–1

A lisszaboniak nem álltak le, ötletes, immár felszabadult játékuk ellen továbbra is tehetetlenek voltak a középpályán a sárga-feketék, s a két kapus közül Volkan Demirel volt az aktívabb.

A portugál bajnokaspiráns végül kihúzta a 3–1-es előnnyel, és teljesen megérdemelten, 3–2-es összesítéssel a május 15-ei amszterdami fináléba jutott, amelyben a Chelsea lesz az ellenfele.

EURÓPA-LIGA
ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
BENFICA (portugál)–FENERBAHCE (török)3–1 (2–1)
Lisszabon, Estádio da Luz. V: Lannoy (francia)
Benfica: Artur – Maxi Pereira, Luisao, Garay, André Almeida – E. Pérez, Matics, Gaitán (Rodrigo, 93.) – Salvio, Cardozo (Urreta, 87.), Lima. Vezetőedző: Jorge Jesus
A kispadon: Paulo Lopes (k), Jardel, Melgarejo, Carlos Martins, Aimar
Fenerbahce:
Volkan Demirel – Gökhan Gönül (Bekir Irtegün, 61.), E. Korkmaz, Yobo (Stoch, 74.), Ziegler – Selcuk Sahin (Mehmet Topuz, 44.), Caner Erkin – Kuyt, Cristian, Salih Ucan – Sow. Vezetőedző: Aykut Kocaman
A kispadon:
Mert Günok (k), Hasan Ali Kaldirim, Beykan Simsek, Semih Sentürk
Gólszerző: Gaitán (9.), Cardozo (35., 66.), ill. Kuyt (23. – 11-esből)
Továbbjutott: a Benfica, 3–2-es összesítéssel

PERCRŐL PERCRE

A Benfica legutóbb 2012 októberében kapott ki hazai pályán (a Barcelona elleni BL-meccsen 2–0-ra). Jorge Jesus csapata azóta 20 találkozójából 18-szor győzött, és kétszer döntetlent játszott a Fény stadionjában.

95. perc: VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK! BENFICA–FENERBAHCE 3–1, ÍGY A PORTUGÁL CSAPAT 3–2-ES ÖSSZESÍTÉSSEL BEJUTOTT A MÁJUS 15-I DÖNTŐBE, AMELYBEN A CHELSEA LESZ AZ ELLENFELE!

Minden labdát kivág a tizenhatoson belülről a Benfica.

93. perc: Lejön a Benfica másik gólszerzője is. Gaitánt Rodrigo váltotta.

91. perc: Stoch beadását Egemen Korkmaz kapura fejelte, a labda pontosan Artur kezében kötött ki.

90. perc: Öt percet hosszabbít a játékvezető.

Az utolsó percekre a Fenerbahce kapuja elé próbálja szegezni a hazaiakat, ám komoly lehetőségig nem jut el. A Benfica a kontratámadásaiban bízik.

87. perc: A két gólt szerző Cardozo helyett Urreta a pályán a Benficában.

84. perc: Caner Erkin sárga lapot kapott reklamálásért.

Salviót kellett percekig ápolni, de folytatni tudta a játékot.

79. perc: Stoch váratlanul kapura lőtt a tizenhatos bal sarkáról, ám Artur zárta a szöget.

A Fenerbahce ezzel kihasználta mindhárom cserelehetőségét, míg a Benfica trénere, Jorge Jesus még nem változtatott.

74. perc: Kockáztatnak a törökök. Yobo helyett a Puskás-díjas Stoch lépett pályára.

A játék képe alapján az az ember érzése, mintha a Benfica lenne rákényszerülve az újabb gólok szerzésére. A lisszaboni együttes hajt a negyedik gólért, a Fenernek momentumai is alig vannak.

72. perc: Lima lefutotta a Fenerbahce védőit a bal oldalon, közeli, de éles szögből leadott lövését Volkan hárította.

71. perc: A pattogó labdát Kuyt kapura lőtte bő húsz méterről, ám a kísérlete két-három méterrel mellé ment.

Ez volt a Benfica történetének 600. gólja az európai kupaporondon, és milyen sokat érhet.

66. perc: 3–1-re VEZET A BENFICA, ÉS TOVÁBBJUTÁSRA ÁLL!!! Salvio hatalmas bedobása után Luisao a kapu irányába húzta a labdát, ámaz jóval mellé ment volna, így Cardozo jobbnak látta átvenni, és hét méterről a kiszolgáltatott helyzetben lévő Volkan Demirel mellett a kapuba lőtt.

Tíz emberrel védekezik a Fener. A törökök egy szem támadójának, Moussa Sow-nak a környékén percek óta nem volt a labda.

61. perc: A négyperces ápolás után Gönül helyett Bekir Irtegün a pályán.

57. perc: Maxi Pereira beadása után Salvio szeretett volna kapásból kapura lőni, ám Gökhan Gönül elfejelte előle a labdát. Az argentin játékos azonban már nem tudta megfékezni a lendületét, és hatalmas erővel fejbe rúgta a Fener védőjét, akit hosszú perceken át ápoltak, majd hordágyon vitték le a pályáról.

A második félidő első tíz percében szinte csak a Benfica birtokolta a labdát, a Fenerbahce azonban jól tömörül a kapuja előtt.

A Benfica eddigi 13 hazai Európa-liga-mérkőzéséből 12-t megnyert.

50. perc: Cardozo tologatta a labdát a tizenhatos előterében, majd ragyogóan tekert a jobb felső sarok irányába, ám a labda néhány centivel elkerülte a kaput.

46. perc: Elkezdődött a második félidő!

45+2. perc: VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK! A SZÜNETBEN Benfica–Fenerbahce 2–1, összesítésben 2–2. Idegenben szerzett góllal továbbjutásra áll a török csapat.

45+2. perc: Enzo Pérez szabadrúgását Volkan Demirel könnyedén lehúzta.

45. perc: Az első félidő végén két perc a hosszabbítás!

44. perc: Kényszerű csere a törököknél. Selcuk Sahin helyett Mehmet Topuz a pályán.

41. perc: Egy lekészített labdát követően Matics tüzelt kapura a tizenhatosról, nem sokkal a jobb felső sarok mellé.

40. perc: Óriási lehetőséget szalasztott el a Fener. Caner Erkin kapott remek passzt a tizenhatoson belül, élesen középre adott, ahol Moussa Sow a védője szorításában nem tudott kapura lőni, a hosszú oldalon érkező Kuyt pedig az oldalhálóba emelt. Nem volt lehetetlen küldetés belőni, de a holland játékos ezúttal nem járt sikerrel.

35. perc: ENZO PÉREZ GYORSAN ELVÉGZETT SZABADRÚGÁSA UTÁN CARDOZO GÓLJÁVAL ISMÉT ELŐNY A BENFICÁNÁL! A paraguayi támadó a tizenhatoson előterében átvette a labdát, majd néhány igazítás után a kapus mozgásával ellentétes irányba a bal alsó sarokba lőtt, 2–1.

33. perc: A Benfica játékosai a kelleténél hevesebben reklamáltak tizenegyest, a játékvezető Enzo Péreznek mutatott fel sárga lapot.

32. perc: Salvio kiváló beadása után Cardozo lőtt kapásból, éles szögből, de centikkel fölé ment a kísérlet.

31. perc: Cristian sárgult be, mivel megtaposta Enzo Pérezt, így a Fener brazilja sem játszhat a döntőben, ha csapata továbbjut.

30. perc: Moussa Sow erősen lesgyanús helyzetben lépett ki a bal oldalon , ám ígéretes helyzetből spiccel csúnyán mellé lőtt.

29. perc: Maxi Pereira sárga lapot kapott Ucan buktatásáért, így ha a Benfica döntőben jut, biztosan nem léphet pályára.

27. perc: Salih Ucan szöktette fejjel Sow-t, aki kisodródott helyzetből estében kapura kanalazta a labdát, Arturnak figyelnie kellett.

26. perc: Jobb megoldás híján Maxi Pereira lőtt kapura 22 méterről, sokkal fölé.

Ezzel biztossá vált, hogy nem lesz hosszabbítás, a Benficának további két gól kell a továbbjutáshoz.

23. perc: TIZENEGYESBŐL EGYENLÍTETT A FENERBAHCE!!! Kuyt löbbölte be a védők mögé a labdát, amelyet a nyilvánvaló lesen álló Sow elől Luisao még elfejelt, ám a visszazáró Salvio úgy veszítette el a következő fejpárbajt, hogy kézzel beleütött a labdába. Kuyt higgadtan a jobb alsóba helyezett, 1–1.

18. perc: Maxi Pereira jobb oldalról érkező beadására Cardozo érkezett a legjobb ütemben, ám a paraguayi csatár őrzőjének szorításában már nem tudta kellőképpen irányítani a labdát.

Továbbra is a Benfica birtokolja többet a labdát, a Fener idegesen játszik.

Az első mérkőzésen a kihagyott tizenegyese után sírva fakadó Cristian az egyetlen Fener-játékos, aki az El-ben mind a 14 meccsen pályára lépett, míg a Benficában Artur és Melgarejo játszotta végig az eddigi hét találkozót, ám közülük most csak a kapus van a pályán.

Korán ledolgozta hátrányát a lisszaboni együttes, összesítésben 1–1.

9. perc: GAITÁN GÓLJÁVAL VEZET A BENFICA! Lima kilépett a jobb oldalon, visszagurított labdáját pedig az argentin középpályás gyönyörű bokamozdulattal a jobb alsó sarokba pörgette a kapufa segítéségével, 1–0.

8. perc: Az első nagy lehetőség. Cardozo beadására Lima érkezett egy védő szorításában, és sikerült meggátolnia, hogy a brazil támadó kapura kotorja a labdát. A játékvezető végül kezezést látott a Benfica csatáránál, szabadrúgás kifelé.

5. perc: Egy felpasszolt labdát Cardozo megszelídített, majd 20 méterről félfordulatból lőtt, a Fener kapusa vetődve hárított a jól helyezett, de kevésbé erős lövést.

Ha a Benfica uruguayi védője, Maxi Pereira sárga lapot kap, akkor nem léphet pályára a következő meccsen. A Fenerbahcénál ugyanez Volkan Demirelről, Zieglerről, Cristianról és Egemen Korkmazról mondható el.

1. perc: Szép összjáték végén Salvio kapura lőtt, ám a próbálkozása felpattant az egyik Fener-védőn, így a labda Volkan Demirel ölébe hullott.

Pár szót a hiányzókról: a Benficában nem játszhat az eltiltott Ola John, míg a Fenerben a szintén eltiltott Pierre Webó és Mehmet Topal mellett a sérüléssel bajlódó Raúl Meireles sem bevethető, így elmondható, hogy a törökök három alapemberüket kénytelenek nélkülözni.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés. A Benfica játékosai indították útjára a labdát.

AZ ELŐZMÉNYEK

A Benfica az európai porondot illetően a Bajnokok Ligájában kezdte a szezont, amelyben azonban a Barcelona és a Celtic mögött csoportjának harmadik helyén végzett, így „csak" az Európa-ligában folytathatta a küzdelmeket. A lisszaboni klub a legjobb 32 között a Bayer Leverkusent, a nyolcaddöntőben a Girondins Bordeaux-t búcsúztatta kettős győzelemmel, a negyeddöntőben azonban már valamelyest nehezebb dolga volt, de 4–2-es összesítéssel így is kiütötte a Newcastle Unitedet. A Benfica mind a három párharcban megnyerte a hazai mérkőzését, ám ezen eredmények közül csak az angolok ellen aratott 3–1-es győzelem jelentene biztos továbbjutást a Fener ellen (a Leverkusen elleni 2–1 kiesést, a Bordeaux elleni 1–0 hosszabbítást érne a törökökkel szemben).

A portugál csapatot a döntőbe jutás mellett egyébként a revánsvágy is motiválhatja, hiszen a Fenerbahce elleni találkozó előtt zsinórban 38 (!) tétmérkőzésen át nem szenvedett vereséget a rendes játékidőben.

Ami a török klubot illeti: a Fener az Európa-liga csoportkörében a Mönchengladbachot, a Marseille-t és az AEL Limasszolt maga mögé utasítva végzett kvartettje élén úgy, hogy vendégként mindhárom mérkőzését megnyerte. Az idegenbeli jó forma pedig a továbbiakban is kitartott, hiszen a BATE Boriszov, a Plzen és a Lazio sem tudta legyőzni hazai pályán a Fenert, amely az egyenes kieséses szakaszban az eddigi hét mérkőzésén mindössze hét gólt szerzett, ám csak kettőt kapott, így most közel áll a döntőbe kerüléshez.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik