Beletört Dzsudzsákék bicskája a skót falba

Vágólapra másolva!
2011.03.10. 18:56
null
Dzsudzsákéknak nem sikerült feltörni a skót védelmet (fotó: Szabó Miklós – archív)
Címkék
Az Európa-liga nyolcaddöntőjének első mérkőzésén a PSV és a Rangers gól nélküli döntetlent játszott egymással Eindhovenben. Mindkét együttes szerény támadójátékot mutatott be, így a jövő heti glasgow-i visszavágó dönt a továbbjutásról. Dzsudzsák Balázs végigjátszotta az összecsapást.

Az első félidőben meglehetősen kevés említésre méltó eseményt jegyezhettünk fel. A Rangers már az első percekben világossá tette, hogy nem nyílt támadójátékot akar bemutatni Eindhovenben: olykor hat emberrel vonalban védekezve várták a skótok, hogy a PSV játékosai keressék a rést a falon – nem nagyon volt.

Az eindhoveniek középen egyáltalán nem és szélen is csak ritkán tudtak területet nyerni, ráadásul mindehhez nem társult elég hatékony centerjáték, és Dzsudzsák Balázs, illetve Lens beadásai sem voltak elég pontosak.

Sokatmondó volt a félidei lövési statisztika: a vendég skótok csupán egyszer próbálkoztak lövéssel – annak blokkolás lett a vége –, míg a hazaiak hétszer lendítették lövésre lábukat, illetve fejeltek, ám csak egyszer jutott el a kapuig a labda.

A második játékrész elején jobban iparkodott a Philips-gyári csapat, gyors egymásutánban Marcus Berg, majd Dzsudzsák előtt is helyzet adódott, mindkettejük esetében centikkel ment el a kapu felett, illetve mellett a labda: a svéd csatár a védők közül Ola Toivonen labdájával kilépve célzott pontatlanul, míg a magyar középpályás szabadrúgás után tévedett keveset.

A két lehetőség között ráadásul a Rangers is ráijesztett egyszer a piros-fehér csíkos csapatra: Kyle Bartley ötös sarkáról leadott fejese után Andreas Isaksson nagyot nyújtózva védett.

A félidő közepébe viszont ismét belealudt a PSV, amihez remek partner volt a skót bajnok, az altató percekből csak Dzsudzsák remek keresztlabdája utáni helyzet – Marcelo fejelt mellé ziccerben – következtében ébredt fel néhány pillanatra a hazai közönség, de a folytatásban sem sok olyan történt, ami miatt fel kellett emelni a hangját. PSV–Rangers 0–0 – döntés Glasgow-ban a jövő héten.

PSV–RANGERS – PERCRŐL PERCRE
Eindhovenben nyolc fok, felhős, de száraz idő várta a csapatokat.
1. perc: A Rangers kezdte a találkozót.
3. perc: Bár az uefa.com elsőre a jobb oldalon tüntette fel Dzsudzsákot az összeállításban, a magyar szélső a szokásoknak megfelelően a bal oldalon kezdett. Egyelőre kóstolgatják egymást a felek.
5. perc: A hazaiaknál meglepő, hogy McGregor, a skót válogatott kapusa csak a kispadon kezdett. Alexandernek először Dzsudzsák adott munkát mély beadásával.
7. perc: Sokan vannak a Philips Stadionban, de nincs teltház.
8. perc: A PSV eddig négyszer mérte össze az erejét a Rangersszel, de győzelmet még egyszer sem ünnepelhetett. A BEK 1978-as kiírásában egy döntetlent (0–0) és egy vereséget (2–3) könyvelt el az eindhoveni alakulat, míg az 1999-es BL-sorozatban mindkétszer a skótok nyertek (0–1, 1–4).
10. perc: Engelaar hozta kellemetlen helyzetbe rossz hátrapasszával Isakssont, a svéd kapus azonban bedobásra tudott tisztázni.
14. perc: Nagy mezőnyfölényben játszik a PSV, de helyzet nincs. Dzsudzsák lövése elakadt az egyik védőben.
16. perc: Az első komolyabb lehetőség:Toivonen bokapassza után Berg közeli pöckölését szedte fel Alexander.
18. perc: A skót kapus ezúttal rosszul jött ki, de szerencséje volt, mert mindenki előtt elment a labda.
20. perc: Hiába a lendületes PSV-támadás, Bergtől elpattant a labda, így helyzet már nem lett az akcióból.
22. perc: A PSV újabb ötéves szerződést írt alá a Philips gyárral, így a klub és az elektronikai óriás közös, 1913 óta íródó története két év múlva centenáriumához fog érkezni.
24. perc: Ezúttal Lens lövése pattant le, és lett belőle szöglet. Dzsudzsák beadását kifejelték a légicsatákat eddig rendre megnyerő skótok,
27. perc: Dzsudzsák jobblábas lövése szállt a kapu fölé.
28. perc: Lafferty ütközött Marcelóval, előbbi lent maradt a földön, de tudja folytatni a játékot.
30. perc: Először jutott el legalább lövési lehetőségig a Rangers, Edu próbálkozása után Boumáról pattant le a labda.
32. perc: Bartley futott le egy pillanatra az oldalvonalhoz némi ápolásért.
34. perc: Hat ember vonalban védekezik a Rangersnél, kettő még előtte szül. A PSV nem is tud átjutni a falon.
35. perc: Lens néhány biciklicsel után kiszorított helyzetből lőtt – nem is rosszul – fölé.
37. perc: Dzsudzsák bal oldali szabadrúgása után Lens csúsztatott, majd Marcelo – Berg zavarásában! – közelről mellé stukkolt.
41. perc: Képtelen folyamatosan nyomás alatt tartani a Rangers kapuját a PSV, sok a hiba a tizenhatos előtt.
43. perc: Dzsudzsák beadása ezúttal mélyre sikerült. A PSV centerjátéka eddig egyébként is halovány.
44. perc: Edu csele után Davis passzolt Fosterhez, akinek a lövése szögletre vágódott.
45. perc: Eseménytelen háromnegyed óra után vége az első félidőnek.
46. perc: Elkezdődött a második játékrész. Nem volt csere.
49. perc: Foster mutatott be óriási szólót, átcikázott a jobb oldalról a balra, majd veszélyesen adott be, de Engelaar szögletre tisztázott.
52. perc: Lens, Toivonen összjáték után Berg került nagy helyzetbe, ám 14 méterről leadott lövése a jobb oldali kapufa mellé ment centikkel.
54. perc: Labdát szerzett a PSV a Rangers tizenhatosa előterében, ám Dzsudzsák lövése lecsúszott, így jócskán mellé ment.
55. perc: A gyorsvonatként közlekedő Manolev ütközött neki Bartley könyökének, Hansson bíró azonban nem látott okot tizenegyesre.
57. perc: Bartley immár a túloldalon jeleskedett, az ötös sarkáról leadott szöglet utáni fejese után Isaksson nagyot védett.
61. perc: Davis faultja után Dzsudzsák jobb oldali szabadrúgása után centikkel ment a kapu fölé a labda.
64. perc: Diouf látványosan lassan leballagott a pályáról, az ifjú Weiss érkezett a helyére.
66. perc: Amikor a két együttes 1978-ban először találkozott egymással Eindhovenben, a Rangers egy hajrában szerzett találattal nyert 3–2-re.
70. perc: Berget lecserélte Rutten, Koevermans állt be.
71. perc: Az eddigi talán legnagyobb hazai helyzet: Dzsudzsák remek előkészítése után, Marcelo fejelt néhány méterről a kapu mellé.
77. perc: Az elmúlt percek eseménytelen pillanatai után itt az első sárga: Lafferty taszajtott egyet Lensen.
78 perc: Weiss esett nagyot, Hanssonnál ez a szituáció sem volt büntető (jogosan).
80. perc: Lafferty lövése szállt el nem sokkal a jobb oldali kapufa mellett.
81. perc: Laffertyt az ifjú Wylde váltotta. Neki ez az első nemzetközi tétmérkőzése.
84. perc: Csere a hazaiaknál is: Toivonen le, Bakkal be.
85. perc: Hutchinson „eltörte” a labdát, ami így lepattant a védőről.
90. perc: Három perc lesz a ráadás.
93. perc: Vége a találkozónak! PSV–Rangers 0–0.
EURÓPA-LIGA
NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
PSV (holland)–Rangers (skót) 0–0
Eindhoven, Philips Arena. V: Hansson (svéd)
PSV: Isaksson – Manolev, Marcelo, Bouma, Pieters – Engelaar, Hutchinson – Lens, Toivonen (Bakkal, 84.), Dzsudzsák – M. Berg (Koevermans, 70.). Vezetőedző: Fred Rutten
Rangers: Alexander – Foster, Weir, Bartley, Bougherra, Whittaker – Lafferty (Wylde, 81.), Edu, Davis, Hutton – Diouf (Weiss, 64.). Menedzser: Walter Smith

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik