Basel-Videoton - a világ 13. legjobbja a 95. ellen

Vágólapra másolva!
2012.11.08. 12:19
null
A bázeli Marco Streller álarcban támad majd (Fotó: blick.ch)
Címkék
Az Európa-liga G-csoportjában a Videoton ma este Bázelben vendégszerepel. A meccs előtt a fehérváriak vezetőedzője, Paulo Sousa arról beszélt, hogy az eddigi eredményeknek köszönhetően egyre jobban megismerik és elismerik csapatát a nemzetközi porondon – erről árulkodik az IFFHS novemberi világranglistája is, amelyen már a legjobb százban jegyzik a ma már a továbbjutás reményében pályára lépő magyar csapatot.   

A VILÁG 95. LEGJOBB CSAPATA LÁTOGAT A 13.-HOZ

AZ IFFHS NOVEMBERI VILÁGRANGLISTÁJA, AZ EL G-CSOPORTJÁBAN SZEREPLŐ CSAPATOK HELYEZÉSE
1. (1.) FC Barcelona (spanyol) 349 pont
2. (5.) Atlético Madrid (spanyol) 290
3. (2.) Universidad de Chile (chilei) 289.5
4. (3.) Boca Juniors (argentin) 276
5. (4.) Real Madrid (spanyol) 271
6. (6.) Chelsea (angol) 256
7. (7.) Bayern München (német) 253
8. (7.) Corinthians (brazil) 238
9. (9.) Athletic Bilbao (spanyol) 222
10. (12.) Twente Enschede (holland) 216
...13. (14.) FC Basel (svájci) 213
…41. (27.) Sporting (portugál) 169.5
…53. (71.) Genk (belga) 155
…95. (151.) Videoton FC 124

„Amikor bejutottunk a csoportkörbe, még ismeretlen csapat voltunk, nem sokat tudtak rólunk. Az elért eredményeinknek köszönhetően viszont egyre jobban megismertek bennünket, és ma már el is ismernek minket” – nyilatkozta a Videoton vezetőedzője, Paulo Sousa a Basel elleni mai El-meccset megelőző sajtótájékoztatón.

A szakember szavait tökéletesen igazolja a labdarúgás statisztikáival és történetével foglalkozó szervezet, az IFFHS legfrissebb, novemberi listája is, amelyen a korábbi, 151. helyéről a 95.-re ugrott előre a Videoton a világ legjobb klubcsapatainak rangsorában – a fehérváriakat először jegyzik a legjobb száz csapat között.

Nem mintha ez a lista bármilyen szempontból is mérvadó lenne, de mindenképpen jól hangzik, hogy egy klubvilágranglistán találunk magyar csapatot a legjobb százban. Az pedig még jobban hangzik, hogy a Videoton egyszer már legyőzte az El-csoportban az ugyanezen a listán 13. helyen álló Baselt és a 41. Sportingot is.

A legjobban pedig az hangozna, ha a mai csoportkört követően kijelenthetnénk: a Videoton a Basel ismételt legyőzése, illetve a Sporting Genk elleni pontvesztése után, két fordulóval a csoportkör vége előtt továbbjutott az Európa-liga legjobb 32 csapata közé. A továbbjutással együtt egyébként ma, a vidi.hu kimutatása szerint, elérheti az 50. nemzetközi kupagólját is a fehérvári csapat.

ALEXANDER FREIRE KÉSZÜLNI KELL, STRELLER ÁLARCBAN TÁMAD

A mai Basel–Videoton meccs előtt biztosra vehető, hogy visszatér a Basel kezdőjébe Alexander Frei, aki a magyarországi találkozón nem játszhatott, mert az UEFA eltiltotta. A támadót azért büntette a nemzetközi szövetség, mert nem tudott mintát szolgáltatni a doppingvizsgálaton. Az egymeccses büntetés letelt, a válogatott játékos a bajnokságban már visszatért a csapatba – a Zürich és a Young Boys ellen is lecserélte őt Murat Yakin vezetőedző, pedig az első fellépésén gólt is szerzett.

Alexander Frei visszatérésével két csatárral rohamozhat a Basel, ugyanis másfél héttel ezelőtti orrtörése után maszkban vállalni tudja a játékot Marco Streller is, aki legutóbb betalált a Young Boys ellen 2–0-ra megnyert meccsen, és őt választották meg a mérkőzés legjobbjának is. A fehérvári első találkozón nem sokat mutató Streller amúgy jobb formában van, mint Alexander Frei, hiszen ebben a szezonban 14 bajnokin hét gólnál jár, míg a korábbi Dortmund-csatár csak háromszor volt eredményes (11 bajnoki meccsen). A Basel vezetőedzője, Murat Yakin a hírek szerint szívesen változtatgatja a felállását a 4-1-4-1 és a 4-4-2 között, azaz bár mindkét támadóra számíthat, nem biztos, hogy végig két előretolt ék lesz a csapatban, előbbi esetben Frei a bal szélről indulhat.

Az elmúlt meccseken visszaverekedte magát a kezdőbe Yapi Yapo, az elefántcsontparti középpályás is, aki korábban nem tartozott a BL-kiesést követően kinevezett Murat Yakin kedvencei közé. Székesfehérváron még a keretben sem szerepelt, ám a bajnokságban azóta minden meccsen kezdett, és a legutóbbi fordulóban gólt szerzett. Más kérdés, hogy svájci hírek szerint nincs megfelelő állapotban, ezért nem ő, hanem Fabian Frei kezdhet a Videoton ellen a középpályán.

A Basel negyedik helyen áll a bajnokságban, de csak egy pontra van a harmadik helyzettől. Ráadásul úgy tűnik, hogy most kezd formába lendülni, hiszen hosszú idő után tudott kétszer is nyerni egymást követően. Fabian Schär van a legjobb formában. A védő gólt szerzett a Servette, a Zürich és a Videoton ellen is – igaz, Székesfehérváron egy öngólt is összeügyetlenkedett.

BOGNÁR GYÖRGY: FEGYELMEZETT KONTRAJÁTÉK KELL A BASEL ELLEN

EURÓPA-LIGA
G-CSOPORT, 4. FORDULÓ
BASEL–VIDEOTON
St. Jakob Park, Bázel, 21.05 óra (Tv: Story4). V: Jehven Aranovszkij (Olekszij Andrejev, Szerhij Bekker) – ukránok
BASEL (svájci): Sommer – P. Degen, Schär, Dragovic, Steinhöffer – Cebral, D. Degen, F. Frei (Yapi Yapo), Stocker – Streller, A. Frei.
VIDEOTON: Bozsovics – Brachi, Vinícius, Caneira, Szolnoki – Mitrovics, Neto, – Walter, Sándor Gy., F. Oliveira – Torghelle (Nikolics).
A csoport másik meccsén: Sporting (portugál)–Genk (belga) 21.05
A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Genk 3 2 1 7–3 +4 7
2. VIDEOTON 3 2 1 5–4 +1 6
3. Basel 3 2 1 3–4 –1 2
4. Sporting CP 3 1 2 1–5 –4 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik