Az Udinese döntetlent játszott a Celtickel, így továbbjutott

Vágólapra másolva!
2011.12.15. 23:12
null
Danilót itt lebirkózta Jorgosz Szamarasz, de a végén a fehér mezesek örülhettek (Fotó: Reuters)
Címkék
Az Európa-liga csoportmérkőzéseinek utolsó fordulóját rendezték szerdán és csütörtökön. Ma kora este az A-, a B- és a C-csoport zárt, őket követte a G-, a H- és az I-jelű négyes. Akadt néhány kérdés még a kvartettekben: az AZ megőrizte előnyét az Austria Wien előtt, és az Udinese, Bruges kettős sem hagyta kiénekelni a sajtot a szájából.

G-CSOPORT

AZ–METALISZT HARKIV

Ebből a kvartettből az előző fordulóban a Metaliszt már továbbjutott, meggyőző fölénnyel, a második helyért a helyzeti előnyben lévő AZ és az Austria harcolt egymással. A holland AZ ölébe nem hullott könnyen a továbbjutás, mert az osztrákokhoz az eddig két pontot gyűjtő Malmö látogatott, azaz nem kaphattak ki a hollandok. Ennek megfelelően jóval aktívabban kezdtek Rasmus Elmék, majd a 37. percben egy ritkán látható gólváltás zajlott a pályán: a minutum elején az ukrán Marko Devic vágott a kapuba egy beadást, a végén pedig egy másik beívelést váltott gólra közelről Etienne Reijnen. Ezt követően ismét az AZ került mezőnyfölénybe, de az El-ben már sokszor lecsapó Sebastián Blanco, Devic kettős állandó gólveszélyt jelentett a kapuja előtt. Az utolsó tíz percben már nem sok minden történt – a döntetlen mindkét gárdának maximálisan megfelelt.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

AUSTRIA WIEN–MALMÖ

A győzelmi kényszerben lévő „sógorok" ellen nem léptek feltett kézzel pályára a svédek, és több gólszerzési lehetőséget is kialakítottak az első félidőben; bár az osztrák támadók sem tétlenkedtek, különösképpen Roland Linz volt gólra éhes. A 30. perc után átvette szerepét Zlatko Junuzovic, aki szintén elhibázta lövéseit, de az első óra után megtört a jég, és Michael Liendl betalált Johan Dahlin kapujába. Egy AZ-döntetlen mellé bécsi gólzápor kellett a továbbjutásukhoz, de a másodikat is csak a 80. percben szerezte Nacer Barazite. Az Austria legalább egy „szoros" harmadik hellyel vigasztalódhatott.

EURÓPA-LIGA
G-CSOPORT, 6. FORDULÓ
AZ (holland)–METALISZT HARKIV (ukrán) 1–1
Alkmaar, AFAS Stadion. V: Gómez (spanyol)
Gólszerző: Maher (37.), ill. Devics (37.)
AUSTRIA WIEN (osztrák)–MALMÖ (svéd) 2–0
Bécs, Austria Arena. V: Munukka (finn)
Gólszerző: Liendl (62.), Barazite (80.)
A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
G-CSOPORT M Gy D V L–K Gk P
1. Metaliszt Harkiv 6 4 2 0 15–6 +9 14
2. AZ 6 1 5 0 10–7 +3 8
3. Austria Wien 6 2 2 2 10–11 –1 8
4. Malmö 6 0 1 5 4–15 –11 1


H-CSOPORT

FC BRUGES–BRAGA

„Érdekes helyzet alakult ki: az utolsó körben a tízpontos Bruges a tízpontos Bragát fogadja, miközben a hét egységig jutó Birmingham a Mariborral játszik. Pontegyenlőség esetén az egymás elleni eredmények döntenek, amelyek alapján a Birmingham jobb a belgáknál, a Braga az angoloknál, míg a Bruges győzni tudott Bragában... Rendhagyó módon csak második a Braga, de már biztos továbbjutó!" – írtuk az előző kör végén. A Bruges–Braga találkozó szerencsésen kezdődött a hazaiak számára, hiszen az ellenfél hamar tíz főre fogyatkozott a nigériai Elderson kiállítása miatt, de az első félidőben nem tudták gólra váltani előnyüket a portugálok; sőt az ellenféltől az örökifjú Nuno Gomes veszélyeztetett. A fordulás után azonban gyorsan gólt szerzett a Bruges: egy becsúszó védőtől ajándéklabdát kapott a 11-es pontnál Björn Vleminckx, és egy csel után a bal sarokba lőtt. Csapattársa, Vadis Odjidja egy döngő kapufával jelentkezett, a portugálok brazil légiósa, Ewerton pedig egy csodás góllal: a védő sarokkal tette a kapuba az ötösről Hugo Viana 16-osról eleresztett lövését. Nem adta fel ember- és gólhátrányban sem a Braga, így egy nyílt, izgalmas találkozón jutott tovább meccspartnerével egyetemben.

BIRMINGHAM–MARIBOR

Az angolok semmit sem bíztak a véletlenre, hiszen nagy elánnal támadtak, és bár ez lehetőséget adott néhány veszélyes támadás vezetésére is a szlovéneknek, a 24. percben megszerezték a vezetést: Nathan Redmond ment el a jobb oldalon egy cselt követően, beadását közelről nem hibázta el Adam Rooney. Később sem csökkent a két gárda lövőkedve: csak a szünetig 12-szer tüzeltek egymás állásaira a felek. A második játékrészben tartotta előnyét a Birmingham, bár ebbéli szándéka a színvonal rovására ment, győzelme pedig a fentiek miatt nem ért továbbjutást.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA
EURÓPA-LIGA
H-CSOPORT, 6. FORDULÓ
FC BRUGES (belga)–BRAGA (portugál) 1–1
Bruges, Jan Breydelstadion. V: Sztavrev (macedón)
Gólszerző: Vleminckx (50.), ill. Ewerton (65.)
Kiállítva: Elderson (16.)
BIRMINGHAM (angol)–MARIBOR (szlovén) 1–0
Birmingham, St. Andrew’s Stadion. V: Kever (svájci)
Gólszerző: A. Rooney (24.)
A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
H CSOPORT M Gy D V L–K Gk P
1. FC Bruges 6 3 2 1 12–9 +3 11
2. Braga 6 3 2 1 12–6 +6 11
3. Birmingham City 6 3 1 2 8–8 0 10
4. Maribor 6 0 1 5 6–15 –9 1


I-CSOPORT

ATLÉTICO MADRID–RENNES

Ebben a tömörülésben az előző fordulóban skóciai győzelmével már továbblépett az Atlético, míg az is kiderült, hogy kiesett a Rennes. A franciák ennek megfelelően lehetőséget adtak eleddig mellőzött kerettagjaiknak is. Akadt egy helyzetük is az első félidőben Chris Mavinga révén, de a játékrész hajrájára beindult a hazai gépezet: Diego indította remekül Adrián Lópezt, akit a büntetőterületen belül felborított Georges Mandjeck, a megítélt tizenegyest pedig Falcao gólra váltotta. Nem sokkal később Diego igazi gólpasszt is adott, bár beívelése után Álvaro Domínguez fejelt a bal sarokba, a találatban a labdát csak szemmel kísérő Rennes-kapus, Abdoulaye Diallo minimum társszerző.

Könnyedén vették a második játékrész elejét a madridiak, közel kerültek a gólszerzéshez a franciák, de azután csak összekapták magukat Falcaóék, végül Arda Turan megpecsételte a három pont sorsát egy újabb francia védelmi hibát kihasználva. A végén Georges Mandjeck azért megszerezte az El-ben az utóbbi 14 csoportmérkőzésén nyeretlen Rennes becsületgólját. A győzelemmel a csoport élén végzett az Atlético.

UDINESE–CELTIC

Az utolsó fordulóban az Udinese–Celtic találkozó döntött a csoportban a második hely sorsáról, és a vendégek kerültek először előnybe: Jorgosz Szamarasz beadását az általában megbízható kapus, Samir Handanovic egy védőjére ütötte, a labda így a gólvonal előtt álló Gary Hooperhez került, aki ilyen közelről nem hibázott (előtte nem sokkal ziccert rontott). Megfogta ez a hazaiakat, de a játékrész ráadásában örök megmentőjük, Antonio Di Natale ismét lesújtott egy némileg szerencsés góllal az aktuális ellenfélre. Igyekeztek bevinni az újabb találatot az udineiek, ám Di Natale, Kwadwo Asamoah, Giampiero Pinzi és Mauricio Isla sem tudta gólra váltani helyzetét. A végén akadt egy-két veszélyesebb Celtic-megmozdulás, egy kapufát is lőttek a skótok; de maradt a döntetlen, amellyel az Udinese megszerezte a második helyet a csoportban.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA



EURÓPA-LIGA
I-CSOPORT, 6. FORDULÓ
ATLÉTICO MADRID (spanyol)–RENNES (francia) 3–1
Madrid, Vicente Calderón. V: Jakobsson (izlandi)
Gólszerző: Falcao (38. – 11-esből), Álvaro Domínguez (43.), Arda Turan (79.), ill. Mandjeck (86.)
UDINESE (olasz)–CELTIC (skót) 1–1
Udine, Stadio Friuli. V: Kukulakisz (görög)
Gólszerző: Di Natale (46.), ill. Hooper (29.)

A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
ICSOPORT M Gy D V L–K Gk P
1. Atlético Madrid 6 4 1 1 11–4 +7 13
2. Udinese 6 2 3 1 6–7 –1 9
3. Celtic 6 1 3 2 6–7 –1 6
4. Rennes 6 0 3 3 5–10 –5 3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik