Az Arisz a Man. City ellen is folytatta sorozatát

Vágólapra másolva!
2011.02.15. 19:51
null
Jelenet a meccsről, melyen a nézők nagy küzdelmet láthattak időnként, de gólt egyáltalán nem (Fotó: Action Images)
Címkék
Az Arisz–Manchester City találkozóval ma este megkezdődött a 2010–2011-es Európa-liga-sorozat kieséses szakasza. A végig fegyelmezetten játszó görögök megóvták a kapujukat a góltól, sőt helyzetig is eljutottak. A 0–0-s végeredmény azt jelenti, hogy az Arisz tovább őrzi több mint négy évtizedes hazai veretlenségét az európai kupaporondon.

 

A Manchester City a Lech Poznan társaságában jutott tovább az Európa-liga A-csoportjából a Juventust és a Red Bull Salzburgot is megelőzve (első helyen), míg a görög Arisz a címvédő spanyol Atlético Madridot és a norvég Rosenborgot megelőzve (a Leverkusen mögött) lépett túl a csoportkörön.

Az Arisz elsősorban remek hazai mérlegének (na meg az Atlético idegenbeli legyőzésének) köszönhette továbbjutását; a görögök hazai pályán 1968 óta, 24 mérkőzésen maradtak veretlenek az európai kupaporondon (legutóbb az Újpest nyert a pályájukon a VVK 1968–1969-es kiírásában). A nagy sorozatban alighanem a szaloniki fanatikusoknak is része van, akik ezúttal is megtöltötték a 23 ezres Kleantisz Vikelidisz Stadiont.

A Manchester United elleni, 2–1-re elveszített városi rangadó után pályára lépő Manchester City kényelmes iramban kezdte a találkozót, igaz, így is eljutott két helyzetig.

A 9. percben a spanyol David Silva – aki a szombati derbin csapata legaktívabb játékosa volt –18 méterről megeresztett lapos lövését kellett védenie Michalisz Szifakisz kapusnak, majd valamivel később Edin Dzeko nyúlt bele az ötös vonalánál Alekszandar Kolarov beadásába, de Szifakisz jó ütemben mozdult ki, és ismét hárítani tudott.

Azt nem mondhatjuk, hogy a City kapuja elé szögezte a görögöket, de fölényben játszott. A 39. percben azonban esélyt kapott az Arisz a vezetés megszerzésére, Joe Hart ugyanis labdával a kezében átlépte a tizenhatos vonalát (a felvételek alapján úgy tűnt, nem volt jogos a játékvezető ítélete, mert a labda a tizenhatoson belül maradt). A hazaiak azonban nem tudtak élni a lehetőséggel, Neto a kapu mellé csavart.

A második félidőben annyit változott a játék képe, hogy a hazaiak egyre többet birtokolták a labdát, de ez helyzetekben nem mutatkozott meg, egy-egy távoli lövésre futotta az erejükből.

A 63. percben egy ellentámadásból a meccs addigi legnagyobb helyzetét hagyta ki Dzeko – a bosnyák csatár Gareth Barry beadásából fejelhetett kapura, de Szifakisz a léc alól kitornászta a labdát.

Nem sokkal később a másik oldalon Hart is bemutatott egy hatalmas bravúrt, Neto bombáját ütötte szögletre a levegőben úszva.

A hajrában a Manchester City menedzsere, Roberto Mancini Mario Balotellit is pályára küldte, de az eredményen ez sem változtatott, maradt a gól nélküli döntetlen, így az Arisz továbbra is őrzi 43 éve tartó hazai veretlenségi sorozatát Európában. A visszavágót jövő héten rendezik Manchesterben.

EURÓPA-LIGA
A 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT, 1. MÉRKŐZÉS
Arisz (görög)–Manchester City (angol) 0–0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik