Spanyol bElharc a döntőben: továbbjutott a Bilbao

Vágólapra másolva!
2012.04.26. 20:44
null
A végén már nem volt miért örülniük a Sporting-szurkolóknak (Fotó: Reuters)
Címkék
Csütörtökön rendezték a labdarúgó Európa-liga elődöntőjének visszavágóit. A spanyol Athletic Bilbao egygólos hátrányban kezdte a visszavágót a portugál Sportinggal szemben, de kivívta a továbbjutást. Spanyol házidöntőt rendeznek így az El-ben, hiszen a másik ágról az Atlético Madrid lépett tovább.

 

„Készen állunk!" – helyezkedett közös álláspontra mindkét edző a találkozó előtt: a hazai Marcelo Bielsa arra készült, hogy övéi továbbjuttatásával spanyol házidöntővé tegye az El fináléját, míg kollégája, Ricardo Sá Pinto megemlítette, hogy 2005-ben játékosként lépett fel a sorozat elődjének döntőjében, és most edzőként is hasonlóra jóra készült.

Ahogyan azt vártuk, hazai rohamokkal indult a mérkőzés, és Fernando Llorente-lehetőségekkel (no, ezért sem hívták ki éppen a helyileg illetékes püspököt, hogy hitelesítse a csodát). A támadó azonban egy csodás labdalevétel után gyatrán lőtt kapura, majd egy szemkápráztató, egyedi csel után túl nagyot esett Anderson Polga leheletnyi, inkább csak jelzésszerű ölelésében az ötösön.

A 17. percben inkább az előkészítő szerepkörében villogott, és nem is hiába, mert Iker Muniain jobb oldali beadását kreatív módon mellel lekészítette Markel Susaetának, aki tizenegy méterről kilőtte a kapu bal sarkát. 1–0, ezzel már továbbjutásra állt a Bilbao.

Felrázta a kapott találat a portugálokat, azonnal veszélyesebbek lettek fejben, pontosabban fejjel, ám előbb Bruno Pereirinha, majd Polga hibázott ziccert az ötös jobb sarkától.

Némi üresjárat után kétszer is a lehető legrosszabb pillanatban csúszott le az ellenfél kapuja előtt a hazai támadók lábáról a labda, nem úgy a másik oldalon Ricky van Wolfswinkeléről, aki egy kipattantót terelt magabiztosan a bal sarokba 15 méterről. 1–1

Alig örülték ki magukat a portugál szurkolók a lelátón, máris búsonghattak, Llorente ugyanis ezúttal Ibai Gómezt ugratta ki, aki 11 méterről kilőtte a bal alsót. 2–1

Ibai Gómez gólöröme (Fotó: Action Images)
Ibai Gómez gólöröme (Fotó: Action Images)

 

A fordulás után gyors kapufaváltással kezdtek a felek: Javi Martínez csúsztatott a jobb oldali kapufára itt, Insúa bombázott a bal oldalira amott. A találkozó színvonala viszont rohamosan esni kezdett, ezzel párhuzamosan egyre több durvaságra ragadtatták magukat a játékosok.

Tulajdonképpen említésre méltó momentum nélkül maradtunk a következő fél órára, a hajrában pedig már egyik csapat sem mert kockáztatni. Mi tagadás, alaposan elaltatták egymást és a szurkolókat a csapatok!

Amikor már a pályamunkások is a hosszabbításra készülődtek, megszerezte a továbbjutást érő gólt a Bilbao, ki más, mint Fernando Llorente révén, aki mesteri módon terelte a rövid alsóba Muniain bal oldali beadását. 3–1

Innen már nem tudott felállni a Sporting, Bielsa pedig ügyesen „szétcserélgette" a hátralévő két percet.

Spanyol házidöntőt rendeznek így az El-ben, hiszen a másik ágról az Atlético Madrid lépett tovább a Valenciával szemben.

A MÁSIK ELŐDÖNTŐRŐL IDE KATTINTVA OLVASHAT!

ATHLETIC BILBAO–SPORTING 3–1

1–0, Susaeta

 

 

1–1, Van Wolfswinkel

 

 

2–1, Ibai Gómez

 

3–1, Llorente

 

 

 

EURÓPA-LIGA
ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
Athletic Bilbao (spanyol)–Sporting CP (portugál) 3–1
Bilbao, San Mamés. V: Atkinson (angol)
Athletic: Iraizoz Iraola, Amorebieta, Javi Martínez, Aurtenetxe A. Herrera, Iturraspe, Iker Muniain (Ekiza, 90.) Susaeta, F. Llorente, Ibai Gómez
Sporting: Rui Patrício Joao Pereira, A. Polga, Xandao, Insúa André Martin (Carillo, 84.), Schaars,Matías Fernández (Carrico, a szünetben) Capel, Van Wolfswinkel, Pereirinha (Jeffrén, 63.)
Gólszerző: Susaeta (17.), Ibai Gómez (45.), Llorente (88.), ill. Van Wolfswinkel (44.)
Továbbjutott: a Bilbao, 4–3-as összesítéssel
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik