Árnyékban 42 Celsius fok várja a Győri ETO-t

Vágólapra másolva!
2010.07.15. 08:18
null
A gólerős Tarmo Kink (balra) a győrieken is segíthet, és ázsióját is növelheti (Fotó: Mirkó István – NS-archív)
A Győri ETO FC labdarúgócsapata ötórás utazást követően szerdán későn este megérkezett Atirauba, ahol csütörtökön a helyi kazah együttes ellen Európa-liga-mérkőzésen lép pályára a második selejtezőkör első felvonásán. A kazah városban nagy az érdeklődés a mérkőzés iránt, telt ház, nyolcezer néző várja a csapatokat, no és iszonyú hőség. A győriek az utazás alatt elemezték az ellenfél játékát, Pintér Attila szerint a csapat célja a győzelem.

Az utóbbi években a sorsolás több magyar csapatot is összehozott kazah együttessel, és eddig még nem érte a mieinket kellemetlen meglepetés. Tavaly a Haladás a Jertisz Pavlodar, két éve a Debrecen a Sahtyor Karagandi, négy esztendeje pedig a Videoton – még FC Fehérvár néven – a Kajrat Almati ellen vívta ki a továbbjutást, ám az egyik esetben sem történt könnyedén, sima mérkőzéseken

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik magyar csapat jut tovább az El második selejtezőköréből?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Idegenben a fehérváriak és a szombathelyiek kikaptak, a Loki döntetlent ért el, azaz a Győrnek tényleg kifogástalanul kell összpontosítania, ha nem szeretne hátránnyal hazautazni Kazahsztánból. Annál is inkább, mert az Atirau vélhetően erősebb csapat, mint a győriek által az előző körben búcsúztatott szlovákiai FC Nitra. Ne feledjük: a kazahok az első kört kihagyhatták.

„Hatalmas a felhajtás a meccs körül – mondta a hétfő óta a helyszínen tartózkodó Klement Tibor, a klub ügyvezető igazgatója. – Már megérkezett a városba a miniszterelnök-helyettes, ezért nyüzsögnek a rendőrök az utcákon, és a stadionban is roppant szigorú biztonsági előírások szabályozzák majd a rendet. A stadiont egyébként a Vasaséhoz tudnám hasonlítani, azzal a különbséggel, hogy nincsenek fedett helyek, de például ugyanúgy futópálya szegélyezi a gyepet, mint Angyalföldön. Nagyon szép helyen fekszik, a város legnagyobb összefüggő zöld területén, a stadion mellett uszoda áll, ott van a csapatok öltözője. A hőség óriási, árnyékban negyvenkét fokot mértek."

HARMADIK NEMZETKÖZI FELLÉPÉSÜKRE KÉSZÜLŐ KAZAHOK
Az Olajbányászok becenévre hallgató kazah klub eddig kétszer lépett ki a nemzetközi porondra: a 2002–2003-as sorozat selejtezőjén a Matador Púchov, egy évvel később a Levszki Szófia verte ki az UEFA-kupából, és a négy meccsen mindössze egy gólra futotta az erejéből, ugyanakkor nyolcszor kapitulált a védelme. Fiatal klub, 1980-ban alapították, és az ezredfordulóig kizárólag alsóbb osztályú bajnokságokban játszott, akkor is a kazah élvonal létszámának drasztikus felemelésének köszönhette a feljutást. Aztán az első két esztendőben egy-egy ezüstérmet szerzett. Ezt követően fokozatosan visszaesett az alsóházba, egyetlen kimagasló eredménye a tavalyi kupagyőzelem, azzal szerzett jogot az indulásra az Európa-ligában. A csapat színe zöld-fehér, akárcsak a Győré.

A győriek szerda délután követték az igazgatót, a délelőtti edzés után buszoztak Ferihegyre, majd ötórás repülőút után, helyi idő szerint este 11 órakor érkeztek meg Atirauba. Pintér Attila vezetőedzőnek nem kellett törnie a fejét, mivel üsse el az időt a hosszú utazás alatt: az utolsó pillanatban kapott egy DVD-t a csütörtöki ellenfélről. Igaz, idegenbeli mérkőzésnek a vágott verzióját, de a szakember nem volt elégedetlen, mint mondta: az is több a semminél. Bár azért reméli, a helyszínen még lesz alkalma és lehetősége bővebben is tájékozódni a kazahokról.

A győriek szerda délelőtt még otthon edzettek, a meleget ugyanis itthon is szokhatták. A nap további részében az utazás, valamint annak kipihenése szerepelt a programban.

„Az összeállítás csak akkor alakulhat ki bennem, ha megnéztem a felvételeket, és el tudom dönteni, milyen szerkezetű csapatot célszerű a pályára küldenem. Tokody Tibor délelőtt némi izomfájdalmat érzett, az ultrahang nem mutatott semmit, remélem, számíthatok a csapatkapitányra. Mondanom sem kell, a lehető legjobb eredményt szeretnénk elérni, célunk a győzelem" – végszavazott Pintér Attila.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik