A Villarreal és a Braga is készülhet az elődöntőre

Vágólapra másolva!
2011.04.14. 23:11
null
Rossi (jobbra) már 10 gólnál jár az Európa-liga mostani kiírásában (Fotó: Action Images)
Címkék
A Braga és a Villarreal bejutott a legjobb négy közé a labdarúgó Európa-ligában. A portugál csapat hazai pályán 0–0-s döntetlent játszott a Dinamo Kijevvel, így idegenben szerzett góllal jutott tovább, míg a Villarreal kettős győzelemmel búcsúztatta a Twentét.

TWENTE–VILLARREAL 1–3

A Villarreal az első mérkőzésen hazai pályán 5–1-re győzött a Twente ellen, így megnyugtató előnnyel utazhatott a visszavágóra. Kissé álmosan kezdtek a csapatok, az első támadást a 14. percben vezették a hazaiak, Emir Bajrami lövését azonban Diego López hárította.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg 2011-ben az Európa-ligát?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A 32. percben aztán megszerezte a vezetést a Twente: Theo Janssen ugratta ki remekül Bryan Ruizt, akinek passzát Bajrami váltotta gólra. 1–0

Az első félidőben még volt egy nagy helyzete a holland csapatnak, azonban Bajrami beadásáról lemaradtak a középen érkező társak, így egygólos hazai vezetéssel vonulhattak pihenőre a csapatok.

A fordulás után a spanyolok kezdtek jobban, Giuseppe Rossi veszélyeztetett a második félidő elején. Az 58. percben emberhátrányba került a Twente: Dwight Tiandelli szabálytalankodott a tizenhatoson belül gólhelyzetbe kerülő Wakaso Mubarakkal szemben, a játékvezető büntetőt ítélt, a hazaiak hátvédjét pedig kiállította. A tizenegyest Rossi magabiztosan vágta a bal alsó sarokba. 1–1

A 84. percben Bart Buysse szabálytalankodott a tizenhatoson belül, így a játékvezető újabb tizenegyest ítélt a Villarrealnak. Rubén jobb alsó sarokba tartó lövésébe csak beleütni tudott Boschker, a gólt azonban nem tudta megakadályozni. 1–2

A vendégek vezető gólja után becsülettel küzdött a Twente, azonban újabb találatot már nem sikerült szereznie, Cani viszont betalált (1–3), így a Villarreal 8–2-es összesítéssel jutott be az elődöntőbe. A „sárga tengeralattjáró” a Szpartak Moszkvát 10–3-as összesítéssel búcsúztató Portóval csap össze a fináléba kerülésért.

A tizenegyesből gólt szerző Guiseppe Rossi már 10 találatnál jár az Európa-ligában, ezzel tapad a 11 gólnál járó Falcaóra a góllövőlistán.

BRAGA–DINAMO KIJEV 0–0

ELŐDÖNTŐ
– STATISZTIKAI ÉRDEKESSÉGEK
A Braga–Benfica párharc révén először lesz tisztán portugál elődöntő európai kupa végjátékában .
A 2006–2007-es szezon után fordul elő ismét, hogy egy országból három csapat is az elődöntőbe jut. Akkor az UEFA-kupa legjobb négy csapata közé Spanyolország delegált három együttest (Espanyol, Osasuna, Sevilla).
Először fordul elő, hogy egy európai kupasorozatban az elődöntős csapatok mindegyike az Ibériai-félszigetről érkezik.
A Benfica 1993–1994 után jutott ismét elődöntőbe Európában, akkor a KEK-ben jutott a négy közé.
A Villarreal hét nemzetközi kupaindulásából már harmadszor jutott el az elődöntőig.
Giuseppe Rossi a legutóbbi öt El-meccsén gólt szerzett. Immár 18 góljával ő a Villarreal történetének legeredményesebb góllövője nemzetközi színtéren.

A Kijevben elért 1–1-es döntetlent követően a Braga várhatta kedvezőbb helyzetből a visszavágót, ennek ellenére nem állt be védekezni, a visszavágót támadó szellemben kezdte. A 29. perctől azonban óvatosabb játékra kellett váltania, mivel az Andrij Jarmolenkóba hátulról kíméletlenül beleszálló Paulo Césart kiállította a svéd játékvezető. A feszült légkört az is jelezte, hogy Jonas Erikssonnak az első félidőben – amely nem hozott gólt – négy sárga lapot is ki kellett osztania.

A szünet után is jól tartotta magát a Braga, sőt Lima révén kétszer a vezetést is megszerezhette volna, de előbb Olekszandr Sovkovszkij védett, majd kicsit pontatlanul célzott a brazil támadó.

A gól nélküli döntetlen persze így is a portugál csapatnak volt jó, az eltiltott Andrij Sevcsenkót nélkülöző Dinamo nem volt képes igazán nyomás alá helyezni a hazaiak kapuját.

A 88. percben Goran Popov kiállítása miatt eltűnt a kijeviek emberelőnye, a vendégek számára azonban nagyobb gondot jelentett, hogy nem tudták bevenni Artur kapuját. A Braga így idegenben szerzett góljával továbbjutott, és először játszhat elődöntőt az európai kupaporondon. A Benfica vár rá a legjobb négy között.

EURÓPA-LIGA
NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
TWENTE (holland)–VILLARREAL (spanyol) 1–3 (1–0)
Enschede, Twente Stadion. V: Collum (skót)
TWENTE: Boschker – Tiendalli, Douglas, Onyewu, Leugers – Brama (Landzaat 61.), Janssen, Buysse – Ruiz (Bannink 78.), Janko (John 71.), Bajrami
VILLARREAL: D. López Mario Gaspar, Musacchio, Marchena (Oriol 75.), Catalá – Borja Valero (Cani 62.), Matilla, Bruno Soriano, Mubarak – Marco Rubén, Rossi (Peréz 73.)
Gólszerző: Bajrami (32.), ill. Rossi (59. – 11-esből), Marco Rubén (84. – 11-esből), Cani (89.)
Kiállítva: Tiendalli (58.)
Továbbjutott: a Villarreal, 8–2-es összesítéssel

 

BRAGA (portugál)–DINAMO KIJEV (ukrán) 0–0
Braga, Municipal. V: Eriksson (svéd)
BRAGA: Artur – Paulo César, Vandinho, Paulao, Sílvio – Custódio, Hugo Viana – Alan, Leandro Salino, Lima (Hélder Barbosa, 91.) – Meyong (Mossoró, 69.)
DINAMO: Sovkovszkij – Danilo Silva, Hacseridi (Leandro Almeida, a szünetben), Yussuf, Popov – Huszjev, R. Eremenko, Vukojevic, Jarmolenko – Kravec (Garmas, 65.), Milevszkij
Kiállítva: Paulo César (29.), ill. Popov (88.)
Továbbjutott: a Braga, 1–1-es összesítéssel, idegenben szerzett góllal
AZ ELŐDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Braga (portugál)–Benfica (portugál)
Porto (portugál)–Villarreal (spanyol)
Az elődöntő első mérkőzéseit április 28-án, a visszavágókat május 5-én rendezik. Az elöl álló csapatok kezdik otthon a párharcot.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik