A Sevilla ment tovább a Dortmund rovására

Vágólapra másolva!
2010.12.15. 23:13
null
Fogcsikorgató küzdelem volt: a Sevillának a szerencsére is szüksége volt a Dortmund kiejtéséhez (Fotó: Reuters)
Elkelt további két hely a labdarúgó Európa-liga kieséses szakaszában: a Napoli a Steaua legyőzésével, a Sevilla a Borussia Dortmund elleni 2–2-es iksszel jutott tovább. A délolaszok nem mindennapi dráma után léptek a következő körbe: a 93. percig úgy tűnt, hogy nem lesz olasz csapat a kieséses szakaszban, de ekkor Edinson Cavani továbbjuttatta a Napolit a románok rovására. Pontot szerzett a Karpati Lviv, így az Európa-liga csapatai közül egyedül a DVSC áll pont nélkül – reméljük, csütörtök estére már a Loki neve mellől is elkerül a nulla. A Porto 35 mérkőzésesre nyújtotta veretlenségi sorozatát.

 

J-CSOPORT

A csoport rangadóján a továbbjutásról döntött a Sevilla–Dortmund találkozó. A képlet nagyon egyszerű volt, a németeknek győzniük kellett ahhoz, hogy továbbjussanak, míg a Sevilla döntetlennel is megelégedhetett volna, de amennyiben nyer és a csoport másik meccsén a PSG vereséget szenved, akkor csoportelsőként jutott volna tovább a tavaszi szakaszba.

Ennek ellenére a vendégek kezdtek jobban. A Dortmund Kagava Sindzsi megpattanó lövésének köszönhetően már a 4. percben megszerezte a vezetést (0–1). A Sevilla nem tört össze a gyorsan kapott góltól, magasabb sebességi fokozatba kapcsolt, és a 31. percben Romaric révén már ismét továbbjutó helyen állt (1–1).

Néhány perccel később már a vezető gólnak örülhettek a hazai szurkolók: bal oldali beadást követően Frédéric Kanouté gyönyörűen csúsztatott Roman Weidenfeller kapujába (2–1).

A második játékrész elején villámgyorsan egyenlített a német bajnokság listavezetője. Jobb oldali szögletet követően Neven Szubotics fejelt hasonlóan szép gólt, mint a mali válogatott támadó (2–2).

A meccs hajrájában felváltva jöttek a helyzetek a két kapu előtt, Andrés Palop egyszer még hibázott is, az egyik német védőnek pedig a gólvonalról kellett kifejelnie a labdát, de újabb gól nem született, így a Sevilla ünnepelhetett továbbjutást.

A csoport másik mérkőzésén a már biztos továbbjutó PSG az eddig még pontot sem szerző Karpati Lvivhez látogatott. A franciák győzelem esetén biztosan első helyen jutottak volna tovább.

A mérkőzést azonban az ukránok kezdték jobban, több apró helyzetük is volt, de gólt mégis a PSG ért el a 39. percben, Peguy Luyindula révén (0–1).

Nem örülhetett azonban sokáig a PSG, hiszen az első félidő utolsó percében Artem Fedeckij szabadrúgásból egyenlített, és ezzel – mint később kiderült – beállította a végeredményt (1–1).

A második félidőben az ukránok sorra dolgozták ki a helyzeteket, mindenképpen győzelemmel akartak búcsúzni a sorozattól, de a lehetőségek általában nem jelentettek komolyabb veszélyt. Egyik fél sem tudott már újabb gólt szerezni, így a Karpati megszerezte első pontját a J-csoportban, míg a PSG csoportelsőként jutott a tavaszi, egyenes kieséses szakaszba.

Az ukránok pontszerzésének köszönhetően már csak a Debrecen áll pont nélkül az Európa-liga 2010–2011-es kiírásában.

SEVILLA–DORTMUND 2–2

0–1, Kagava

 
1–1, Romaric
 
2–1, Kanouté
 
2–2, Szubotics

 

K-CSOPORT

Az utolsó forduló előtt az volt a kérdés, hogy a Napoli hazai pályán meg tudja-e ragadni az esélyt, és kiharcolja-e a továbbjutást. A nápolyi mérkőzésen a Steaua volt a kedvezményezett, ugyanis két pont előnnyel vezetett riválisa előtt. Walter Mazzarri, a hazaiak edzője a meccs előtt elmondta, hogy csapata csak „tökéletes játékkal" győzheti le a Steauát – a délolaszok esélyeit nem javította, hogy a bokasérülését kúráló Ezequiel Lavezzi nem szerepelhetett a találkozón.

Sokáig úgy tűnt, hogy az olaszok képtelenek élni a lehetőséggel, de Edinson Cavani a hosszabbításban – szöglet után berobbanva – megszerezte a mindent eldöntő gólt. A másik mérkőzésen a Liverpool erősen felforgatott csapattal, már a hétvégi bajnoki fordulóra tartalékolva gól nélküli döntetlent játszott a holland Utrechttel.

NAPOLI–STEAUA 1–0

 

L-CSOPORT

Itt már minden eldőlt, csak a presztízs számított: nos, szerdán a Porto és a Besiktas is győzött, így az élen a „Szuper Sárkányok" végeztek (veretlenségi szériájuk immár 35 mérkőzésre nyúlik!).

A Porto az argentin Otamendi lapos, kapufás lövésével szerzett vezetést a CSZKA Szófia ellen, majd némi meglepetésre a bolgárok a második félidő elején egalizáltak. A házigazdák hamarosan „rendes mederbe" terelték a meccset egy Rúben Micael-góllal, és még azt is kibírták, hogy Falcao elrontott egy büntetőt. Falcao lehetett volna az első játékos, aki a BL vagy az El csoportkörében minden mérkőzésen betalál – ez nem jött össze, a kétgólos siker viszont igen, a 90. percben.

A másik mérkőzésen Guti két szöglete hozta a két kulcsmomentumot. Az első (és némi tizenhatoson belüli káosz) után Ricardo Quaresma lőtt 17 méterről hatalmas gólt, a második után Ernst bólintott a kapuba, a Besiktas simán megverte a Rapid Wient.

EURÓPA-LIGA, CSOPORTKÖR 
6. FORDULÓ (21.05-ÖS KEZDÉS)
J-CSOPORT
Karpati Lviv (ukrán)–PSG (francia) 1–1 (1–1)
Gólszerző: Fedeckij (45.), ill. Luyindula (39.)
Sevilla (spanyol)–Dortmund (német) 2–2 (2–1)
Gólszerző: Romaric (31.), Kanouté (35.), ill. Kagava (4.), Szubotics (49.)
  
K-CSOPORT
Napoli (olasz)–Steaua Bucuresti (román) 1–0 (0–0)
Gólszerző: Cavani (93.)
Liverpool (angol)–Utrecht (holland) 0–0
  
L-CSOPORT
Besiktas (török)–Rapid Wien (osztrák) 2–0 (2–0)
Gólszerző: R. Quaresma (32.), Ernst (45.)
Porto (portugál)–CSZKA Szófia (bolgár) 3–1 (1–0)
Gólszerző: Otamendi (23.), Micael (55.), J. Rodríguez (90.), ill. Delev (48.)
A J-, A K- ÉS AZ L-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
 J-CSOPORT M Gy D V   L–K Gk  P
1. Paris SG 6 3 3   9–  4   +5  12
2. Sevilla 6 3 1 2 10–  7   +3  10
3. Borussia Dortmund 6 2 3 1 10–  7   +3  9
4. Karpati 6 1 5   4–15 –11  1
               
               
 K-CSOPORT M Gy D V L–K Gk  P
1. Liverpool 6 2 4 8–  3 +5  10
2. Napoli 6 1 4 1 8–  9 –1  7
3. Steaua Bucuresti 6 1 3 2 9–11 –2  6
4. Utrecht 6 5 1 5–  7 –2  5
               
               
 L-CSOPORT M Gy D V   L–K Gk  P
1. Porto 6 5 1 14–  4 +10  16
2. Besiktas 6 4 1 1   9–  6   +3  13
3. Rapid Wien 6 1 5   5–12   –7  3
4. CSZKA Szófia 6 1 5   4–10   –6  3

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik