A Rubin Kazany elütötte a továbbjutástól a Tottenhamet

Vágólapra másolva!
2011.12.15. 21:12
null
A Tottenham hiába küzdött, és nyert, kiesett (Fotók: Reuters)
Címkék
Az Európa-liga csoportmérkőzéseinek utolsó fordulóját rendezték, rendezik szerdán és csütörtökön. Ma kora este az A-, a B- és a C-csoport zárt. Igazi tétet már csak az A-jelű négyes tartogatott, ahol az orosz Rubin Kazany nem hagyta veszni előnyét az üldöző Tottenhammel szemben.

A-CSOPORT

PAOK–Rubin Kazany

„A PAOK győzelmével továbbjutott, és a Rubint fogadja a következő körben, amelynek jobb a gólkülönbsége az angoloknál, miközben az egymás elleni eredmény nem dönt az orosz–angol vitában" – írtuk a csoport előző körének befejeztekor, megjegyezve, hogy a mértékadó BBC szerint vékonyabbak a Tottenham esélyei, mint egy szupermodell bokája. A 12. percben hízásnak indult a hölgy, Jorgosz Georgiadisz ugyanis meglódult egy kontra során, az orosz kapus, Szergej Rizsikov elhúzta a lábát, így villant a piros lap és járt a büntető.

Jelzésértékűen a jobbhátvéd, Vitalij Kalesin adta át helyét a cserekapus Giedrius Arlauskisnak, aki milliméterek híján elcsípte a jobb sarok előtt Vieirinha lövését. A hátralévő időben próbált támadni a Rubin, de rezignált unalomba fulladt a szünetig hátra lévő szakasz. A 48. percben a derült mezőnyjátékból gólt szerzett az orosz csapat: Gökdeniz Karadeniz mintaszerűen ment el a jobb oldalon, visszagurítását a paraguayi Nelson Valdez pedig futtából, 12 méterről a léc alá bombázta. Szerettek volna győzelemmel búcsúzni az El csoportkörétől Bölöni László legényei, és beszorították ellenfelüket, a hajrára beállt a válogatott csatár, Dimitrisz Szalpingidisz is – mindhiába. Megőrizte tehát előnyét az angolokkal szemben a Rubin, és továbbjutott.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA


Redknapp hiába számolgatott
Redknapp hiába számolgatott

Shamrock Rovers–Tottenham Hotspur

Bár a londoniak győzelmi kényszerben léptek pályára, menedzserük, Harry Redknapp nem éppen gálacsapatát küldte a pályára, pedig óvatosságra inthette volna az El őszi eseménysora.

Nem is tudott a Tottenham az első fél órában fölénybe kerülni, de azután kidomborodott a nyilvánvaló tudáskülönbség: előbb Steven Pienaar tüzelt laposan a 16-os sarkáról a kapuba, majd Jermain Defoe középre adását vágta a felső sarokba közelről szemkápráztató módon Andros Townsend, aki később visszaadta a gólpasszt Defoe-nak.

A félidei állások alapján egyetlen gól választotta el a továbbjutástól a Tottenhamet, amelynek a teljes egyenlőség esetén kapóra jött volna az ilyenkor döntő, számára kedvező UEFA-együttható.

Aztán rossz híreket kaptak az angolok Szalonikiből, és ez erősen lelombozta őket, de a ráadás legelején a csereként beálló 18 éves Peter Crouch-hasonmás, Harry Kane révén még egy gólt szereztek. A búcsú maga így sem lett szép...

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

EURÓPA-LIGA
A-CSOPORT, 6. FORDULÓ
PAOK (görög)–RUBIN KAZANY (orosz) 1–1
Szaloniki, Stadio Toumba. V: Orsato (olasz)
Gólszerző: Vierinha (16. – 11-esből), ill. Valdez (48.)
Kiállítva: Rizsikov (13.)
SHAMROCK ROVERS (ír)–TOTTENHAM HOTSPUR (angol) 0–4
Dublin, Tallaght Stadion. V: Studer (svájci)
Gólszerző: Pienaar (29.), Townsend (38.), Defoe (45.), Kane (91.)
A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
A CSOPORT M Gy D V L–K Gk P
1. PAOK 6 3 3 0 10–6 +4 12
2. Rubin Kazany 6 3 2 1 11–5 +6 11
3. Tottenham 6 3 1 2 9–4 +5 10
4. Shamrock Rovers 6 0 0 6 4–19 –15 0


B-CSOPORT

FC Köbenhavn–Standard Liege

„A Hannovert pontszámban beérhetik a dánok, de egymás elleni eredményeik alapján jobbak a németek, akik hasonló okok miatt nem vehetik már el az első helyet a belgáktól" – írtuk a csoport utolsó köre előtt, magyarán: kialakult már a továbbjutó kettős ebben a négyesben, és még azok sorrendje is. Négy erősen tartalékos csapat csapott össze így egymással a kvartettben, de a Köbenhavn és a Standard is a nyílt sisakos támadójáték mellett tette le a garast, így izgalmas mérkőzést láthattak a nézők a kellemes, fagypont közeli dán kora estében.

A célzóvíz azonban hiányozhatott, mert nem hozott gólt az első fél óra, de aztán az ultraaktív Nacho González futtatta a 18 éves Michy Batshuayit, aki a 16-os sarkáról bevette a hazaiak kapuját. Ezután sem győzött röpködni a gólvonal előtt a dán kapus, az El-ben végig parádézó Johan Wiland, akinek a vendégek minden afrikai és dél-amerikai légiósa gólt szeretett volna rúgni. Mindhiába, pedig akadtak szép számmal vállalkozók: győzött a Standard, így veretlenül zárt a csoport élén.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA



Hannover–Vorszkla Poltava

A mérkőzés első húsz perce erőteljes ismerkedéssel telt, aztán a lengyelek balhátvédje, Jevhen Szelin indította az ellen szélsőjét, Sergio Pintót, aki beljebb adta a labdát Konstantin Rauschnak, a csatár pedig jobblábas lövéssel bevette a kaput az ötös sarkáról. A következő találat egyik főszereplője is Sergio Pinto volt: remekül ívelt Didier Konan Ya elé a védelem mögé, akinek lövése megpattant még egy védőn, úgy került a „helyére." A játékrész végéig aktívabban voltak a vendégek, de lövéseiknek csak száma lett imponáló, ereje és pontossága nem. A szépítésre így is sor került Roman Bezusz büntetője révén, miközben ugyanebben a műfajban a másik oldalon Rausch kudarcot vallott. A hajrára csökkent az iram, majd a Konan Ya passzát gólra váltó Artur Sobiech eldöntötte a három pont sorsát.

EURÓPA-LIGA
B-CSOPORT, 6. FORDULÓ
HANNOVER (német)–VORSZKLA POLTAVA (ukrán) 3–1
Hannover, Hannover Arena. V: Trattu (ciprusi)
Gólszerző: Rausch (25.), Konan Ya (33.), Sobiech (78.), ill. Bezusz (46. – 11-esből)
KÖBENHAVN (dán)–STANDARD LIEGE (belga) 0–1
Koppenhága, Parken. V: Göcek (török)
Gólszerző: Batshuayi (31.)
A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Standard Liege 6 4 2 0 9–1 +8 14
2. Hannover 6 3 2 1 9–7 +2 11
3. FC Köbenhavn 6 1 2 3 5–9 –4 5
4. Vorszkla Poltava 6 0 2 4 4–10 –6 2


C-CSOPORT

Hapoel Tel-Aviv–Legia Warszawa

Ebben a kvartettben már a negyedik fordulóban eldőlt a továbbjutók kiléte, legutóbb pedig az is kiderült, hogy a PSV nyerte meg a csoportot, mögötte pedig a Legia végzett. Utóbbi és a dobogóért harcoló Hapoel találkozóján két, igencsak kísérleti összeállítású felállásban harcba dobott gárda nézett farkasszemet egymással, de így is záporoztak a kapura lövések. A vezetést az izraeliek szerezték meg, Salim Toama klasszis módra elvégzett szabadrúgásából, de a 63. percben kiállította a játékvezető tőlük Gal Sist, így a vége a Legiáé lett. Legalábbis a mezőnyfölényt tekintve, mert a kitámadó lengyelek mellett Avihaj Jadin is betalált, biztossá téve a Hapoel-sikert.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

PSV–Rapid Bucuresti

Az első negyedórában jobban és veszélyesebben futballozott a román gárda, de eztán kezdett összecsiszolódni a „PSV B" is. A Rapid edzőjének, Razvan Lucescunak már az első félidőben kettőt kellett cserélnie sérülések miatt, és sokat elárul a mérkőzésről, hogy a PSV-ben a szünetben a szűrő Orlando Engelaart a támadó Ola Toivonen váltotta. A hajrában tört meg a Rapid: a csereként beálló Sztaniszlav Manolev előbb a 16-oson kívülről vette be a vendégkaput, majd kitűnően futtatta Jeremain Lenst, akinek középre adását már csak az üres kapuba kellett juttatnia Tim Matavznak. A ráadás második percében még szépítettek a bukarestiek, ez már nem osztott, nem szorzott: veretlenül végzett csoportja élén a PSV.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA
EURÓPA-LIGA
C-CSOPORT, 6. FORDULÓ
HAPOEL TEL-AVIV (izraeli)–LEGIA WARSZAWA (lengyel) 2–0
Tel-Aviv, Itztadion Bloomfield. V: Einwaller (osztrák)
Gólszerző: Toama (33.), Jadin (76.)
Kiállítva: Sis (63.)
PSV (holland)–RAPID BUCURESTI (román) 2–1
Eindhoven, Philips Arena. V: Evans (walesi)
Gólszerző: Manolev (75.), Matavz (79.), ill. Pancu (92.)
A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
C-CSOPORT M Gy D V L–K Gk P
1. PSV 6 5 1 0 13–5 +8 16
2. Legia Warszawa 6 3 0 3 7–9 –2 9
3. Hapoel Tel-Aviv 6 2 1 3 10–9 +1 7
4. Rapid Bucuresti 6 1 0 5 5–12 –7 3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik