A Porto sikerével zárult a végső bELharc

Vágólapra másolva!
2011.05.18. 20:38
null
Jogos öröm: a Porto nyerte meg az Európa-ligát (Fotók: Reuters)
A Porto győzelmével zárult az Európa-liga 2010–2011-es kiírása, miután a dublini döntőben 1–0–ra legyőzte a Bragát. A mindent eldöntő találatot a sorozatot végül 17 góllal záró Falcao szerezte az első félidő végén. A „sárkányok" másodszor nyerték meg a második legrangosabb európai kupasorozatot: 2003-ban még José Mourinho irányítása alatt ünnepelhették első UEFA-kupa-győzelmüket.

 

Az egymás elleni hazai mérleg alapján (92 Porto-győzelem, 22 döntetlen, 17 Braga-siker), egyértelműen a Porto számított a ma esti összecsapás esélyesének. Ezt támasztja alá, hogy az eddigi két, hasonló ki-ki meccsüket a Porto nyerte meg (1–0 és 3–1 a Portugál Kupa 1977-es és 1998-as fináléjában), valamint az, hogy a két csapat legutóbbi három mérkőzése végén is a „sárkányok" örülhettek.

Mindössze a második olyan összecsapást rendezték a nemzetközi kupákban, amikor két portugál csapat feszült egymásnak. Az első ilyen találkozó pont a Braga Benfica elleni elődöntője volt a mostani sorozatban. A portugál házi döntő pedig jó iramban és helyzetekkel kezdődött.

Az első lehetőség Custódio előtt adódott, akinek lövése azonban elkerülte a portói kaput, de gyorsan érkezett a válasz is: Hulk cselei és lövése után a labda szintén célt tévesztett. Az első negyedóra kimondottan látványosra sikeredett, de gólt nem láthatott a döntőt helyszínen megtekintő 47 ezer néző – természetesen a tv-képernyők előtt ülők sem.

A kezdeti lendület aztán meglepő módon alábbhagyott, s a durva belépők vették át a főszerepet a mérkőzésen.

A mérkőzés első félidejében a szabálytalanságok domináltak (Fotó: Reuters)
A mérkőzés első félidejében a szabálytalanságok domináltak (Fotó: Reuters)

Elsősorban a Braga „jeleskedett” ebben a műfajban, Hugo Viana gyakorlatilag örülhetett, hogy Hulk szétforgácsolásáért csak sárga lapot kapott a 23. percben.

Már mindenki arra számított, hogy gól nélküli döntetlennel vonulnak pihenőre a csapatok, amikor a némi mezőnyfölényben futballozó Porto megszerezte a vezetést. Alberto Rodríguez labdavesztése után a rendezetlen védelem középen szabadon hagyta Falcaót, aki Guarín beadása után közelről a jobb sarokba fejelte a labdát. Ez volt a kolumbiai játékos 17. gólja a szezonban. Ebben a tekintetben korábban Jürgen Klinsmann tartotta a rekordot: a német támadó az 1995–1996-os UEFA-kupa-szezonban elért 15 találatát már kettővel veri Falcao. 1–0

Falcao fejesével szerezte meg a vezetést a Porto, amely  végül megnyerte az Európa-ligát (Fotó: Reuters)
Falcao fejesével szerezte meg a vezetést a Porto, amely végül megnyerte az Európa-ligát (Fotó: Reuters)
STATISZTIKÁK, ÉRDEKESSÉGEK
A Porto játékosai mindössze egyszer találtak kaput a mérkőzésen – az Európa-liga idei kiírásában először zárt ilyen rosszul a csapat, de ez is elég volt a sikerhez. A Braga három kapura lövése semmit sem ért.
Mindössze három mérkőzésen volt kevesebb kapura lövés az Európa-liga idei kiírásában, mint a fináléban.
A Porto ebben a szezonban 57 tétmérkőzéséből 48-at megnyert.
André Villas-Boas 33 évesen és 213 naposan a legfiatalabb vezetőedző lett, aki európai kupát nyert. Ezzel Gianluca Vialli rekordját döntötte meg.
Falcao ebben az idényben 38 találatot szerzett 42 tétmérkőzésen. Ebből 17-et az Európa-ligában, melyből hetet fejjel. A csatár lett az első kolumbiai játékos, aki gólt szerzett valamelyik európai kupadöntőben.
Ezen a mérkőzésen volt a legtöbb brazil játékos a kezdőcsapatokban (9) európai kupamérkőzésen, az eddigi rekordot a 2009-es Sahtar–Werder Bremen meccs (6) tartotta.
Az egymeccses UEFA/El-döntők közül ez volt mindössze a második, amelyen kettőnél kevesebb gól született. 2000-ben a török Galatasaray 0–0-s végeredménnyel záruló mérkőzés után 11-esekkel verte meg az Arsenalt.

Annak érdekében, hogy az európai kupadöntőkben első kolumbiaiként betaláló Falcao gólja ne döntse el a döntő sorsát, már a második félidő legelején megpróbált mindent megtenni a Braga. A szünet utáni első percben Mossoró került ziccerbe, de 14 méterről leadott lövését Hélton szép mozdulattal hárította. A következő húsz percben azonban elmaradtak az újabb Braga-rohamok. A Porto pedig jól őrizte előnyét.

A folytatásban csak kínlódott a Braga, góllal kecsegtető támadást nem tudott vezetni a csapat, a Porto pedig semmit sem kockáztatott – a megannyi látványos mérkőzést maga mögött tudó portóiak ezúttal (teljesen érthető módon…) a biztonságot tartották szem előtt. André Villas-Boas csapata ráadásul közelebb járt az újabb gól megszerzéséhez, mint a Braga az egyenlítéshez.

A 86. percben például Fernando Belluschi tizenhatos előteréből leadott lövése után a labda a hálótartó vason csattant.

A mérkőzés lefújása előtti percekben mindent bevetett a Braga: még maga Artur kapus is előrehúzódott egy szabadrúgásnál, azonban neki sem sikerült bevennie a Porto kapuját, amely megtartotta egygólos előnyét, és megnyerte az Európa-liga 2010–2011-es kiírását.

André Villas-Boas 33 évesen és 213 naposan a legfiatalabb vezetőedző lett, aki európai kupát nyert. Ezzel Gianluca Vialli rekordját döntötte meg.

FALCAO GÓLJA

 

 

 

EURÓPA-LIGA
DÖNTŐ
PORTO (portugál)–BRAGA (portugál) 1–0 (1–0)
Dublin, Lansdowne Road. Vezette: Velasco Carballo
PORTO: Hélton – Sapunaru, Rolando, Otamendi, Álvaro Pereira – Guarín (Belluschi, 73.), Fernando, Joao Moutinho – Hulk, Falcao, Varela (J. Rodríguez, 79.). Vezetőedző: André Villas-Boas
BRAGA: Artur – Míguel García, Paulao, A. Rodríguez (Kaká, a szünetben), Sílvio – Custódio, Hugo Viana (Mossoró, a szünetben), Vandinho – Alan, Lima (Meyong, 66.), Paulo César. Vezetőedző: Domingos Paciencia
Gólszerző: Falcao (44.)
PERCRŐL PERCRE
94. perc: Véget ért a találkozó! A Porto 1–0-ra győzött Falcao találatával a Braga ellen, ezzel elhódította az Európa-ligát.
93. perc: Rolando is sárgát kapott még a végén.
93. perc: Remek indítás Meyong felé, melyet a kameruni csatár lőtt kapura kapásból, azonban lesen állt.
92. perc: Silvio kapott labdát a bal oldalon, beadását azonban kifejelték a Porto védői.
90. perc: Három perc lesz a hosszabbítás.
90. perc: Hélton kapott sárgát időhúzásért.
89. perc: Mindent bevet a Braga: Artur ívelt fel egy szabadrúgást a Porto tizenhatosához, a jól helyezkedő védők azonban kifejelték azt.
87. perc: Alan végezhetett el szögletet, a hosszú sarok irányába belőtt labdájára azonban nem érkezett senki.
86. perc: Belluschi kapott labdát a Braga tizenhatosának előterében, majd mintegy 18 méterről leadott lövése épphogy elkerülte a kaput – a hálótartó vasat trafálta telibe.
85. perc: Letámadott a Porto, Falcao kis híján megzavarta a Braga védelmét, végül Artut szabadított fel.
80. perc: Kaká kapott sárgát. Hulknak gurították le a Kaká szabálytalansága után megítélt szabadrúgást, aki a kapu fölé bombázott.
79. perc: Valera helyett J. Rodríguez lépett pályára.
77. perc: Meyong hosszú sarokra tartó távoli lövése kerülte el a Porto kapuját
75. perc: Hulk próbálta meg indítani Falcaót, aki két védő között lavírozott, azonban a bragai túlerő megállította a kolumbiai csatárt.
73. perc: Először változtat Villas-Boas: Belluschi állt be Guarín helyett.
72. perc: A már korábban besárgult Sapunaru szabálytalankodott a lendületből meginduló Silvióval szemben, azonban a játékvezető csak szabadrúgást ítélt.
71. perc: Falcaóval szemben szabálytalankodtak a Braga térfelén. A szabadrúgás után szépen járatta a labdát a Porto, végül Hulk adott középre a bal oldalról, melyet kifejeltek a Braga védői.
69. perc: Silvio tekert középre a bal oldalról, a labdát kifejelték a Porto védői.
67. perc: Braga-szögletrúgás után a Porto vezetett ellentámadást, melyből szögletet harcolt ki. Hulk sarokrúgása után azonban felszabadítottak a Braga védői.
66. perc: Kihasználta harmadik cserelehetőségét is a Braga: Meyong váltotta Limát.
64. perc: Paulo César kevergetett az alapvonal közelében, azonban a túlerőbe kerülő Porto-védők felszabadítottak.
59. perc: Mossoró reklamált a játékvezetőnél, aki ezért sárga lapot mutatott fel neki.

58. perc: Tetszetős bragai támadás végén Hélton jött ki a kapujából mintegy 25 méterre, és elegánsan átvette a pontatlan indítást, majd tisztázott.

55. perc: Míguel García talpalta le az ellentámadást indító Hulkot, amiért sárga lapot kapott.
Falcao az Európa-liga idei kiírásában hét gólt szerzett fejjel. A fináléban szerzett találatával ő lett az első kolumbiai futballista, aki eredményes tudott lenni valamely európai kupasorozat döntőjében.
50. perc: Szögletet harcolt ki a Braga, Mossoró sarokrúgása azonban kifejelték a labdát a Porto védői.
49. perc: Sapunaru kapott sárgát.
47. perc: Falcao szerzett labdát a Braga tizenhatosán belül, majd megpróbált kapura fordulni, lövését azonban blokkolták.
46. perc: A középkezdés után rögtön támadásba lendült a Braga: egy eladott labdából Mossoró lépett ki, majd mintegy 14 méterről lőtt – Hélton lábbal hárított. Óriási egyenlítési lehetőség maradt ki.
46. perc: Elkezdődött a második játékrész. A Braga indította útjára a labdát.
Kettőt is cserélt a Braga a szünetben: Mossoró és Kaká állt be, Hugo Viana és A. Rodríguez jött le.
45. perc: A játékvezető véget vetett az első félidőnek. A Porto Falcao fejesével 1–0-ra vezet a Braga ellen.
44. perc: Megszerezte a vezetést a Porto! Rodríguez vesztett labdát, ebből ellentámadást vezetett a Porto, végül Guarín adott a jobb oldalról középre, ahol a remek ütemben érkező Falcao nyolc méterről fejelt a hálóba. 1–0
40. perc: Arturnak gurították vissza a labdát, aki sokat tétovázott, míg Falcao egészen közel került hozzá, a kapus azonban még rá tudta rúgni a labdát a Porto támadójára, így elhárult a veszély.
38. perc: Guarín gyorsított fel és lépett ki két védő között, azonban a visszaérő Paulaót szabálytalanul borította fel, így fordulhat a Braga.
37. perc: A Braga járatta a labdát a Porto térfelén, Custódio azonban elvesztette azt, így fellélegezhetett a kék-fehérben játszó gárda.
35. perc: Lima laposan adott középre a jobb oldalról, a Porto védői tisztáztak.
Az első fél óra után a labdabirtoklási statisztika a Porto fölényét mutatta, ugyanis 66 százalékban a „sárkányok” birtokolták a játékszert.
30. perc: Silvio is sárga lapot kapott, miután Hulknak csúszott oda páros lábbal.
A Porto ebben az idényben 55 tétmérkőzéséből mindössze hármat veszített el, 47-et nyert meg.
28. perc: Hulk végzett el szabadrúgást mintegy 35 méterről, bivalyerős lökete azonban fölé szállt.
23. perc: A spanyol játékvezető kiosztotta az első sárgát a mérkőzésen: Hugo Viana kaszálta el a középpályán kevergető Hulkot, ezért sárga lapot kapott.
21. perc: Hugo Viana kapott labdát mintegy 18 méterre a Porto kapujától, a visszaérő Joao Moutinho hátulról felborította őt, a játékvezető azonban előnyszabályt mutatott.
19. perc: Hugo Viana kapott remek indítást a Porto tizenhatosának előterében, azonban szabálytalankodott védőjével szemben, így szabadrúgás kifelé.
18. perc: Hulk végzett el szabadrúgást a jobb oldalról, a középen érkező Falcao fejese azonban fölé szállt.
16. perc: a jobb oldalon lendült támadásba a Braga, Custódio középre adott labdáját Hélton ölelte magához.
13. perc: Alan lépett oda keményen Hulknak, szabadrúgás a Portónak. A szabadrúgásból Hulk ívelte a labdát a hosszú sarok irányába, ahonnan Otamendi fejelte vissza középre a labdát, majd Varela ollózva próbálta meg bevenni a Braga kapuját, azonban nem járt sikerrel.
Falco 16-szor volt eredményes az Európa-ligában ebben a szezonban, míg a Braga mindössze 11-szer – a selejtezőket is beleértve.
9. perc: Hulk kapott újabb labdát a jobb oldalon, majd centerezéséről épphogy lemaradt a középen érkező Falcao, így a labda Guarínhoz került, aki szögletet harcolt ki.
7. perc: Hulk kapott remek labdát a jobb oldalon, majd két zseniális csel után tekert a hosszú felső irányába mintegy 10 méterről, lövése azonban nem talált kaput.
4. perc: Custódio lépett ki egy remek átadás után a védelem mögül, majd mintegy 14 méterről tüzelt, lövése azonban elkerülte a Porto kapuját.
Az első néhány percben tapogatóztak a csapatok, nagyrészt a Porto tartotta a labdát, komolyabb támadást egyik gárda sem vezetett.
1. perc: Elkezdődött a találkozó.
Köszöntjük kedves olvasóinkat! Hamarosan kezdetét veszi az Európa-liga fináléja, melyben a Porto és a Braga csap össze.
ÚT A DÖNTŐIG
PORTO

Európa-liga. Selejtező: Genk (belga) 3–0, 4–2. Csoportmérkőzések: Rapid (osztrák) 3–0, 3–1; CSZKA Szófia (bolgár) 1–0, 3–1; Besiktas (török) 3–1, 1–1. A legjobb 16 közé jutásért: Sevilla (spanyol) 2–1, 0–1, i. g. Nyolcaddöntő: CSZKA Moszkva (orosz) 1–0, 2–1. Negyeddöntő: Szpartak Moszkva (orosz) 5–1, 5–2. Elődöntő: Villarreal (spanyol) 5–1, 2–3

BRAGA
Európa-liga. A legjobb 16 közé jutásért: Lech Poznan (lengyel) 0–1, 2–0. Nyolcaddöntő: Liverpool (angol) 1–0, 0–0. Negyeddöntő: Dinamo Kijev (ukrán) 1–1, 0–0, i. g. Elődöntő: Benfica (portugál) 1–2, 1–0
Bajnokok Ligája. Selejtező: Celtic (skót) 3–0, 1–2; Sevilla (spanyol) 1–0, 4–3. Csoportmérkőzések: Arsenal (angol) 0–6, 2–0; Sahtar (ukrán) 0–3, 0–2; Partizan Beograd (szerb) 2–0, 1–0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik