A PAOK a pályán vágott vissza a megtámadott buszért

Vágólapra másolva!
2010.12.15. 20:59
null
Zágrábban nyertek „Észak kétfejű sasai", ez továbbjutást ért a PAOK-nak (Fotó: Reuters)
Eldőlt az egyetlen kiadó hely sorsa a labdarúgó Európa-liga D-, E- és F-csoportjában: a görög PAOK a zágrábi Maksimirban győzött a Dinamo ellen, ezzel a Villarreal mögött másodikként lépett tovább. A görögök a pályán vágtak vissza a horvát huligánok keddi attakjáért, amely a szurkolói buszukat érte. Az E-csoportban a Dinamo Kijev lett a csoportelső, a BATE a második, az F-csoportban a CSZKA Moszkva Prágában elköszönt százszázalékos mérlegétől.

 

 

D-CSOPORT

A D-csoport utolsó fordulójában a Villarreal az FC Bruges-höz látogatott. A „sárga tengeralattjáróként" is ismert vendégcsapat biztos továbbjutóként érkezett Belgiumba, de a csoportelsőség még nem volt a zsebben a meccs előtt, így egyáltalán nem mondhatjuk, hogy tét nélkül lépett volna pályára.

Ennek megfelelően a Villarreal sokkal több támadást vezetett a találkozó első részében, ám mégis a Bruges szerzett vezetést. A 28. percben a csapatkapitány, Jonathan Blondel lőtt kapura ballal, amit Diego López bravúrral hárítani tudott, de a labda az érkező Dorge Kouemaha elé került, aki bevetődve közelről a kapuba fejelte (1–0).

Nem jöttek zavarba a vendégek a kapott góltól, és négy perc alatt megfordították a mérkőzés állását. Giuseppe Rossi előbb bal oldali beadás után fejelt hajszálpontosan a hazaiak kapujába, majd kiharcolt és értékesített egy büntetőt (1–2). A Villarreal végig uralta a játékot, ez a helyzetek számán is meglátszott, így a félidőben 2–1-es vendégvezetéssel fordultak a csapatok.

A második félidőben a Bruges valamivel bátrabb támadójátékot mutatott be, a 78. percben Kouemaha ismét a Villarreal kapujába fejelt, de a játékvezető les miatt érvénytelenítette a találatot. Nem sokkal később a vendégek csapatkapitánya, Marcos Senna csúnyán gyomron taposta egyik ellenfelét, ám a játékvezető csak sárga lapos figyelmeztetésben részesítette a spanyol válogatott játékost. A hajrában nem változott az állás, így a végeredmény 1–2, ezzel a Villarreal csoportelsőként jutott be az Európa-liga tavaszi, egyenes kieséses szakaszába.

A csoport másik mérkőzésén ki-ki meccset vívott egymással a Dinamo Zagreb és a PAOK. A horvátoknak mindenképpen győzelemre volt szükségük, hogy továbbjussanak, míg a vendég görögöknek a döntetlen is elegendő lett volna ehhez.

Ennek tudatában a görögök a mérkőzés elejétől kezdve saját tizenhatosukig húzódtak vissza, minden erejükkel a védekezésre koncentráltak, ami miatt a Dinamo szinte végigtámadhatta az első játékrészt.

Az első nagyobb gólszerzési lehetőségre azonban mégis húsz percet kellet várni, ekkor a hazaiak csapatkapitánya, Milan Badelj lőtt kapura, ám Konsztantinosz Halkiasz védeni tudott. A gólszerzéshez a legközelebb Tonel járt, aki egy szögletet követően néhány méterről lőtt kapura, de a görög védők a gólvonalról kivágták a labdát.

A Dinamo sok apró helyzetet dolgozott ki az első félidő során, de nem sikerült gólt szereznie, így 0–0-val mentek szünetre a csapatok.

A második félidő 15. percében szinte a semmiből betalált a PAOK, Dimitriosz Szalpingidisz tört be a tizenhatoson belülre, majd a jobb alsóba lőtte a labdát (0–1). A görögök ezzel mondhatni kétgólos előnybe kerültek, hisz a döntetlen is nekik kedvezett volna, de továbbra is fegyelmezett védekezést bemutatva akadályozták meg a Dinamo rohamait. A hazaiak nem tudtak betalálni a bekkelő (és időnként veszélyesen kontrázó) görögök hálójába, így a PAOK 1–0-s győzelmének köszönhetően ott lesz az Európa-liga tavaszi szakaszában.

E-CSOPORT

A fontos kérdések már az előző fordulóban eldőltek, így a már kiesett AZ Alkmaarnak csak kiváló hazai európai kupamérlege megőrzése volt a tét. Nos, Alkmaarba továbbra sem jó járni: Kolbeinn Sigthórsson egy irdatlan erejű bombával szerezte meg a vezetést a holland csapatnak a BATE ellen – ez is elég lett volna a minimális különbségű győzelemhez, de a hajrában Sigthórsson és Maher még kettővel megtoldotta a hazai góltermést.

A csoport másik mérkőzésén a moldovai Sheriff kordában tartotta a Dinamo Kijevet, és egy ponttal távozott az ukrán nagycsapat otthonából. A csoportelső a döntetlennek köszönhetően a Dinamo, a BATE lépett tovább második helyen, az AZ a csoportharmadik, a Sheriff a negyedik.

F-CSOPORT

A havas, fagyos talajú prágai pályán Alan Dzagojev okos góllal szerzett vezetést a CSZKA Moszkvának a Sparta ellen, a házigazdák közvetlenül a szünet előtt egyenlítettek Václav Kadlec révén. Több gól már nem esett a meccsen, az oroszok elvesztették hibátlan mérlegüket. Lausanne-ban nem kaptak nagy látványt a szurkolók, a svájci másodosztályú gárda 1–0-ra kikapott a Palermótól. Ezen a mérkőzésen búcsúzott az aktív labdarúgástól a Lausanne csapatkapitánya, a 35-szörös válogatott Fabio Celestini.

 EURÓPA-LIGA, CSOPORTKÖR
6. FORDULÓ
D-CSOPORT
Dinamo Zagreb (horvát)–PAOK (görög) 0–1 (0–0)
Gólszerző: Szalpingidisz (60.)
FC Bruges (belga)–Villarreal (spanyol) 1–2 (1–2)
Gólszerző: Kouemaha (28.), ill. Rossi (30., 34. – 11-esből)
  
E-CSOPORT
AZ (holland)–BATE (fehérorosz) 3–0 (1–0)
Gólszerző: Sigthórsson (7., 84.), Maher (86.)
Dinamo Kijev (ukrán)–Sheriff (moldovai) 0–0
  
F-CSOPORT
Sparta Praha (cseh)–CSZKA Moszkva (orosz) 1–1 (1–1)
Gólszerző: V. Kadlec (44.), ill. Dzagojev (15.)
Lausanne (svájci)–Palermo (olasz) 0–1 (0–0)
Gólszerző: Munoz (84.)
A D-, E- ÉS F-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
 D-CSOPORT M Gy D V L–K Gk  P  
1. Villarreal 6 4 2 8–5 +3  12
2. PAOK 6 3 2 1 5–3 +2  11
3. Dinamo Zagreb 6 2 1 3 4–5 –1  7
4. FC Bruges 6 3 3 4–8 –4  3
               
               
 E-CSOPORT M Gy D V L–K Gk  P  
1. Dinamo Kijev 6 3 2 1 10–  6 +4  11
2. BATE Boriszov 6 3 1 2 11–11   0 10
3. AZ Alkmaar 6 2 1 3   8–10 –2  7
4. Sheriff Tiraspol 6 1 2 3   5–  7 –2  5
               
               
 F-CSOPORT M Gy D V L–K Gk  P  
1. CSZKA Moszkva 6 5 1 18–  3 +15  16
2. Sparta Praha 6 2 3 1 12–12     0 9
3. Palermo 6 2 1 3   7–11   –4  7
4. Lausanne 6 1 5   5–16 –11  1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik