A Leverkusen Harkivban ütötte ki a Metalisztot

Vágólapra másolva!
2011.02.17. 19:04
null
Hanno Balitsch (jobbra) remek labdákkal szolgálta ki társait (fotó: Action Images)
A Bayer Leverkusen 4–0-ra nyert a Metaliszt Harkiv vendégeként az Európa-liga nyolcaddöntőjébe jutásért rendezett párharc első mérkőzésén. A „gyógyszergyáriak” Eren Derdiyok góljával szereztek vezetést, majd a hajrában Gonzalo Castro góljával, illetve Sidney Sam duplájával gyakorlatilag eldöntötték a továbbjutás kérdését.

A Rubin Kazany–Twente mérkőzéshez hasonlóan a Metaliszt Harkiv–Bayer Leverkusen összecsapást is korábban rendezték a többi El-összecsapáshoz képest. Bár a hőmérséklet – mínusz tíz fokban kezdődött a találkozó – miatt nem ideális „futballidőben” kezdődött a találkozó, a pálya a körülményekhez képest nem tűnt rossznak, és a két csapat harcias csatát vívott a zöld gyepen.

KAZANY–TWENTE
Hiába játszott szinte végig fölényben a Rubin Kazany a zord időjárás miatt estéről kora délutánra előre hozott El-mérkőzésen a Twente ellen, csak az előző holland bajnokság első helyezettje tudott gólt szerezni, és 2–0-s előnyt szerzett a jövő heti enschedei visszavágóra.
A 77. percben Luuk de Jong fejelt közelről Giedrius Arlauskis kapujába, míg 11 perccel később Peter Wisgerhof duplázta meg a hollandok előnyét, akik így nem várt kedvező helyzetből várhatják a párharc folytatását.

Az első negyedóra tapogatózó játéka után felpörögtek az események, mindkét együttes előtt adódtak lehetőségek, és már ekkor úgy tűnt, hogy a Bundesliga második helyezettje könnyebben találja meg a réseket a harkivi védelemben.

A 23. percben meg is szerezte a vezetést a Leverkusen, Renato Augusto passzával Hanno Balitsch robogott el a bal oldalon, beadása után pedig középen mindenki lemaradt Eren Derdiyokról, aki hat méterről a kapuba pörgetett. 0–1

A folytatásban sem változott sokat a játék képe, a Metaliszt játékosai nagyrészt csak kiszorított helyzetekből tudtak veszélyeztetni, míg a „gyógyszergyáriak” több helyzetet dolgoztak ki az agilisan játszó Renato Augusto és Derdiyok vezetésével.

A második félidő eleje kifejezetten kemény perceket hozott, egymást érték a csontokat nem kímélő belépők és párharcok. Szerhij Valjajev ugyan egyenlíthetett volna, de közeli lövése nem talált kaput, a „gyógyszergyáriak” pedig a 72. percben eldöntötték a találkozót.

Remek összjáték után az egész Metaliszt-védelem csak figyelte, amint Derdiyok kerül lövőhelyzetbe, a csatár pedig átemelte a kapust is, Cleiton Xavier-nek a gólvonalról még sikerült kipöckölnie a labdát, de a csereként beálló Gonzalo Castro centikről a hálóba kotorta. 0–2

Lecserélése előtt Derdiyok még növelhette volna az előnyt, ám mellégurítása után megtette helyette ezt Sidney Sam, mindjárt kétszer is – előbb egyedül ugrott ki a védők között és csapta be a kapust, majd megpattanó lövése talált utat a kapuba –, így a hajrában lőtt duplájával eldöntötte a továbbjutást kérdését is. 0–4

EURÓPA-LIGA
A NYOLCADDÖNTŐBE JUTÁSÉRT, 1. MÉRKŐZÉS
Metaliszt (ukrán)–Bayer Leverkusen (német) 0–4 (Derdiyok 23., Castro 72., Sam 90., 92.)
KORÁBBAN
Rubin Kazany (orosz)–Twente (holland) 0–2 (L. de Jong 77., Wisgerhof 88.)
KÉSŐBB
Anderlecht (belga)–Ajax (holland)19.00
BATE Boriszov (fehérorosz)–PSG (francia)19.00
Benfica (portugál)–VfB Stuttgart (német)19.00 (Tv: Sat1)
Besiktas (török)–Dinamo Kijev (ukrán)19.00
Lech Poznan (lengyel)–Braga (portugál)19.00
Napoli (olasz)–Villarreal (spanyol)19.00 (Tv: Digi Sport)
FC Basel (svájci)–Szpartak Moszkva (orosz)21.05
Lille (francia)–PSV (holland)21.05 (Tv: Story Tv4)
PAOK (görög)–CSZKA Moszkva (orosz)21.05
Rangers (skót)–Sporting (portugál)21.05
Sevilla (spanyol)–Porto (portugál)21.05 (Tv: Digi Sport)
Sparta Praha (cseh)–Liverpool (angol)21.05
Young Boys (svájci)–Zenit (orosz)21.05
KEDDEN JÁTSZOTTÁK
Arisz (görög)–Manchester City (angol)0–0
A visszavágókat a jövő héten rendezik.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik