A Chelsea olyat tehet, ami még senkinek sem sikerült

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.05.15. 12:20
null
Petr Cech (jobbra) és Jamal Blackman, a Chelsea két kapusa a keddi edzésen minden eshetőségre felkészült (Fotó: Reuters)
Nem akármilyen szereposztású finálét rendeznek ma este a labdarúgó Európa-ligában: két olyan klub, a Benfica és a Chelsea feszül egymásnak, amelynek vitrinjében már ott díszeleg a legnagyobb presztízsű sorozat, a BEK/BL győztesének járó trófea is. Ilyen korábban csupán egyszer fordult elő az előzményekkel (Vásárvárosok Kupája, UEFA-kupa) együtt 58 éves múltra visszatekintő sorozatban.

 

AZONNALI EURÓPAI TRÓFEADUPLÁZÓK
Milan
1968: KEK, 1969: BEK
Liverpool
1976: UEFA-kupa, 1977: BEK
Juventus
1984: KEK, 1985: BEK
Porto
2003: UEFA-kupa, 2004: Bajnokok Ligája

Ama bizonyos másik különleges fényű finálét tíz évvel ezelőtt vívta ugyancsak egy portugál és egy brit csapat, és a Benfica számára biztató, hogy akkor portugál siker született – más lapra tartozik, hogy a skót Celticet emlékezetes csatában 3–2-re legyőző Porto neve hallatán alighanem most a szokásosnál is intenzívebb káromkodhatnékjuk támad a lisszaboniaknak. Erről majd később...

A szerda esti döntőt vívó két klub veretes múltja tálcán kínálja a lehetőséget, hogy búvárkodjunk még egy kicsit az európai futballtörténelemben. Annál is inkább, mert a Chelsea olyat tehet, amire korábban még egyetlen európai futballcsapat sem volt képes: ha csupán néhány napig is, de egyszerre lehet birtokában a Bajnokok Ligája és az Európa-liga győztesének járó serleg. Mert ugye, ne feledjük, a BL tavalyi kiírását a londoni kékek nyerték meg, azaz a május 25-i Dortmund–Bayern München BL-döntő lefújásáig hivatalosan ők ülnek az európai futballtrónon.

EURÓPAI KUPAMÉRLEG
A Benfica angol klubok ellen
31 mérkőzés, 10 győzelem, 5 döntetlen, 16 vereség, 42–54-es gólkülönbség
A Chelsea portugál csapatok ellen
8 mérkőzés, 6 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség, 12–6-os gólkülönbség
A Benfica vívott már európai kupadöntőt angol csapattal: az 1968-as londoni csata a Manchester United első BEK-diadaláról emlékezetes. A müncheni repülőgép-katasztrófa után újjáépített Sir Matt Busby-féle MU Bobby Charlton (2), George Best és Brian Kidd góljával hosszabbítás után nyert 4:1-re.

Ha nem is sokszor, de korábban volt már példa arra, hogy egy klub az UEFA-kupában vagy a KEK-ben aratott győzelme utáni esztendőben megnyerte a BEK/BL-t (lásd fenti táblázatunkat), arra azonban nem, hogy „visszafelé” duplázzon – márpedig hagyományosan az első számú sorozat döntője zárja a futballévet, azaz a kupa magasba emelésének pillanatában a másik serleg már más kézben van...

A futballtörténelem még egy fuvallata cirógatja a londoni arcokat: a Juventus, az Ajax és a Bayern München után a Chelsea lehet a negyedik európai futballklub, amelyik a három klasszikus európai sorozatot, a BEK-BL-t, az Európa-ligát (UEFA-kupát) és az 1999-ben az El-be beolvasztott KEK-et is megnyeri. A rövid listából kiolvasható, hogy angol klubnak ilyesmi még nem sikerült, noha a két trófeahalmozónak, a Manchester Unitednek és a Liverpoolnak is volt rá lehetősége.

Mindez persze csak akkor emelkedik törvényerőre, ha a Chelsea ma este legyőzi a Benficát. Tavaly tavasszal ez már sikerült, hiszen a londoniak többek között a „sasok” negyeddöntőbeli kiejtésével (2–1, 1–0) készítették elő BL-diadalukat – mellesleg ez az eddigi egyetlen randevújuk hivatalos keretek között. Papíron a londoni csapat az esélyesebb, azonban nehezíti helyzetét két fontos játékosa, Eden Hazard és John Terry sérülése; az előbbi biztosan nem játszhat, az utóbbiról ezekben az órákban születik döntés.

A KÉT CSAPAT EDDIGI EURÓPAI KUPADÖNTŐI
BENFICA
8 döntő, 2 győzelem, 6 vereség
19891990, BEK: Milan, 0–1
1987–1988, BEK: PSV, 0–0 – 11-esekkel 5–6
1982–1983, UEFA-kupa: Anderlecht, 0–1, 1–1
19671968, BEK: Manchester United, 1:4 – h. u.
19641965, BEK: Internazionale, 0:1
19621963, BEK: Milan, 1:2
1961–1962, BEK: Real Madrid, 5:3
19601961, BEK: Barcelona, 3:2
CHELSEA
4 döntő, 3 győzelem, 1 vereség
2011–2012, BL: Bayern München, 1–1 – 11-esekkel 4–3
2007–2008, BL: Manchester United 1–1, 11-esekkel 5–6
1997–1998, KEK: VfB Stuttgart, 1–0
1970–1971, KEK: Real Madrid, 2–1, megismételt mérkőzés

Az ellenfél, a Benfica másfél héttel ezelőtt még úgy készült, hogy májusban három jelentős trófea (portugál bajnoki cím, Portugál Kupa, Európa-liga) megszerzésére is jó esélye nyílik. Elméletben a lehetőség még fennáll, de a „jó esély” a legfontosabbnak tartott színpadon elillant: a portugál bajnokság legutóbbi két fordulójában elherdált öt pont miatt már a nagy vetélytárs Porto van nyeregben. A két rivális szombati rangadóján Kelvin a hosszabbítás pillanataiban rúgta azt az amúgy gyönyörű gólt, amelyik a Portót az élre és egy fordulóval a zárás előtt a bajnoki arany közelébe repítette, a Benfica táborában pedig nyolc napon túl gyógyuló lelki sebeket ejtett, innen a fent emlegetett káromkodhatnék.

Nem ideális tehát az időpont a Benfica szemszögéből, de a múlt kötelez. A Benfica 1962-ben már vívott európai kupadöntőt Amszterdamban (még az Olimpiai Stadionban), és győzött is 5:3-ra a Real Madrid ellen, amelynek soraiban Puskás Ferenc hiába ért el mesterhármast. A portugál csapat pontosan kétszer annyi mérkőzést vívott európai kupákban, mint a Chelsea (362:181), és mérlegét az idei El-sorozatban már javította egy Premier League-ből érkezett ellenfél (Newcastle United) kiejtésével.

Egyelőre csak egyvalami biztos: háromévnyi szünet után újra a Bajnokok Ligájából átsoroló győztese lesz az Európa-ligának.

„AZ EURÓPA-LIGA KÉT LEGJOBB CSAPATA JUTOTT BE A DÖNTŐBE” – VÉLEMÉNYEK

BENFICA
JORGE JESUS, vezetőedző:
– Az elmúlt évek eredményei alapján jogosan lehet a Chelsea-t megjelölni a szerdai összecsapás esélyeseként, de egy döntő az döntő, és a Benficának minden esélye megvan, hogy győztesen hagyja el a pályát. Véleményem szerint az El két legjobb csapata jutott be a fináléba.


OLA JOHN: – Ez a Chelsea már nem olyan, mint az egy évvel ezelőtti. Fiatalabb lett a csapat, s most már nincs kimondott húzóember. Ráadásul más stílusban futballozik. Nem véletlenül jutott be a döntőbe. Nyilván, Lampard kiváló játékos, aki el tud dönteni egy-egy meccset, de a Chelsea csapatként erős, mindenkire oda kell figyelnünk. A döntő rendkívül különleges, de nem gondolom, hogy ideges lennék. Izgatott igen, de nem ideges, játszottam már fontos meccseken.

LUISAO: – Jól felkészültünk, a szombati Porto elleni zakó óta teljes mértékben erre a mérkőzésre koncentráltunk. Előre tekintünk, nem pedig vissza. Egész idényben fantasztikus volt a hangulat az öltözőben, büszke vagyok, hogy részese lehettem. Történelmet írhatunk egy olyan nagy klub játékosaiként, mint a Benfica. Megérdemeljük ezt a sikert, az elmúlt években rengeteget fejlődtünk minden téren.

CHELSEA
RAFA BENÍTEZ, menedzser:
– Az, hogy itt lehetünk, mutatja, jól végeztük a dolgunkat. Nem gondolom, hogy lenne favoritja a döntőnek. Jorge Jesus jó edző, remek idényt fut a Benfica. Úgy vélem, érdekes finálé vár ránk. A legfontosabb, hogy bízzunk saját sikerünkben, amely persze az ellenféltől is függ. Nyilvánvalóan győzni akarunk.

FRANK LAMPARD: – Az előző évből meríthetünk erőt és ötletet. Visszagondolva, a BL-döntőben talán mi voltunk az esélytelenebbek. Szerepeltünk már néhány fináléban, s minden alkalommal rájön az ember, hogy az apró momentumok azok, amelyek eldöntik a végkimenetelt. A Benfica jó csapat, csakúgy, mint tavalyi ellenfelünk, a Bayern München volt. A szezonunk sikeressége a holnapi meccsen fog eldőlni, de nem mondanám, hogy túlteljesítettük volna az előzetes céljainkat... Ettől függetlenül ezt a döntőt meg akarjuk nyerni mindannyian. A Chelsea-ért.

PETR CECH: – Valóban voltak céljaink az idén, de nem tudtuk mindet valóra váltani – reagált csapattársa szavaira a londoni klub cseh kapusa. – A szerdai viszont roppant fontos találkozó lesz számunkra. Ez a Benfica még erősebb lett tavaly óta, amikor a BL-ben legyőztük. Tele van tehetséges, gyors játékossal. Nem számít, hogyan nyerjük meg a döntőt, a lényeg, hogy megnyerjük!

A MÉRKŐZÉSRŐL ÉLŐ, SZÖVEGES TUDÓSÍTÁST OLVASHAT AZ NSO-N!

Fél térden a Benfica, de csak a jobb harckészültség kedvéért (Fotó: Reuters)
Fél térden a Benfica, de csak a jobb harckészültség kedvéért (Fotó: Reuters)

A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK:

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik