A Benfica nem kegyelmezett Dzsudzsákéknak

Vágólapra másolva!
2011.04.07. 21:03
null
Négyszer örülhettek a Benfica játékosai (Fotó: Action Images)
Címkék
Hazai pályán 4–1-es győzelmet aratott a Benfica a holland PSV felett az Európa-liga negyeddöntőjének első mérkőzésén. A portugál csapat már 3–0-ra vezetett, majd Zakaria Labyad gólja visszahozta a reményt a továbbjutásra az eindhovenieknek. Végül azonban Javier Saviola visszaállította a háromgólos különbséget a két csapat között.

Szombaton vereséget szenvedett a Twente otthonában a PSV, ami miatt az eindhoveni csapat hosszú idő után visszacsúszott a második helyre a bajnokságban. A holland csapat pedig most az Európa-ligában is nehéz helyzetbe került.

A Benfica elleni mérkőzésen az első félidő első fele igen lendületes játékot hozott. Az első negyedórában azonban inkább a Benfica akarata érvényesült a pályán. A portugálok több kisebb lehetőséget is kialakítottak, nagy helyzet miatt azonban nem kellett aggódniuk a vendégszurkolóknak.

Tizenöt perc elteltével aztán magára talált a PSV. Dzsudzsák Balázs többször is ígéretesen ment el a bal oldalon, s veszélyesen adta középre a labdákat. A 19. percben például Marcus Berg szerezhetett volna könnyedén gólt a magyar középpályás passzából, a svéd csatár azonban közelről melléfejelt.

Aztán szép lassan abszolút fölénybe került a portugál egylet, de Andreas Isaksson remekül állta a sarat a holland csapat kapujában – egészen a 37. percig. Ekkor ugyanis Pablo Aimar közeli góljával megszerezte a vezetést a Benfica, ami után már nem volt visszaút Dzsudzsákék számára. 1–0

Hogy aztán végképp nyugodtan vonuljanak szünetre a hazaiak, arról Salvio gondoskodott, miután egy remek akció végén közelről, sarokkal bevette Isaksson kapuját. 2–0

Az eindhoveniek pedig klubrekordot jelentő 11 mérkőzés óta voltak veretlenek a nemzetközi kupában. A csapat hét győzelemmel és négy döntetlennel büszkélkedhetett, a szünetben azonban már sejteni lehetett, hogy megszakad ez a remek sorozat.

A második félidőben sem tudott újítani a vendég együttes, Salvio pedig hamar megszerezte csapata harmadik, saját maga második gólját, miután nagyon megetette Marcelót, és a hosszú sarokba lőtt. 3–0

A teljesen elkedvetlenedő PSV-ben Dzsudzsák még próbálkozott, de kevés sikerrel. A hazaiakat ugyan néha átjátszotta a magyar középpályás, de társak hiányában elhaltak ezek a lehetőségek. Sőt! A másik oldalon többször is megszerezhette volna a negyedik gólt is a Benfica.

Aztán úgy tűnt, hogy szinte a semmiből visszahozta továbbjutási esélyeit az eindhoveni csapat. Jeremain Lens középre adását követően az egy perccel korábban csereként pályára lépő Zakaria Labyad lőtt közelről a kapuba. 3–1

Nem örülhetett azonban a PSV, a 94. percben ugyanis Javier Saviola közelről a léc alá bombázott – háromgólos előnyével pedig egyértelműen a Benfica számít most már a továbbjutás egyértelmű esélyesének. 4–1

 

BENFICA–PSV 4–1

 

 

 

 

PERCRŐL PERCRE
1. perc: A hazaik kezdték a mérkőzést.
4. perc: Fabio Coentrao lépett meg Manolev mellett a bal oldalon, aki kissé meglökte, ám a Benfica védője nem kapott szabadrúgást.
7. perc: Saviola forgatta meg védőjét, majd 12 méterről lőtt, de a labda a jobb kapufáról pattant ki.
8. perc: Ismét a „Nyúl” próbálkozott, de emelése centikkel elkerülte a bal felső sarkot.
Az első tíz percben a hazaiak kezdeményeztek többet, és bár megvoltak a lehetőségek, a gól eddig elmaradt.
12. perc: Maxi Pereira adott középre a jobb oldalról, de Óscar Cardozo nagy helyzetben eltörte a labdát.
15. perc: Itt az első holland próbálkozás: Engelaar egy lepattanó labdát mintegy 25 méterről lőtt kapura, de egy védőn megpattant, így nem okozott gondot a kapusnak.
A PSV védője, Wilfred Bouma európai kupamérkőzései számában (65) beérte a korábbi klasszis PSV-kapust, Ronald Waterreust. Előttük már csak Willy van de Kerkhof (67) és Jan Heintze (77) áll.
19. perc: Dzsudzsák nagyszerű bal oldali beadására középen Berg érkezett, és alig fejelt a kapu jobb oldala mellé.
22. perc: Maxi Pereira jobb oldali beadására ugyan a hosszún többen is érkeztek, de Isaksson szépen húzta le a labdát.
A hollandok az előző körben a Rangerst búcsúztatták 1–0-s összesítéssel – Dzsudzsák Glasgow-ban gólpasszt adott –, míg a Benfica a francia PSG-t ejtette ki 3–2-vel.
26. perc: Dzsudzsák kötényt kiosztva kerülte meg Maxi Pereirát, ám beadásáról középen kevéssel maradt le Lens.
27. perc: Cardozo szánta el magát lövésre, de 20 méterről jócskán kapu mellé célzott.
27. perc: Saviola indította Cardozót, ám Isaksson remek ütemben mozdult ki és el tudta rúgni a labdát.
29. perc: Coentrao hozta el remekül a labdát, Cardozo elé passzolt, aki 20 méterről, nagy erővel a bal felső sarkot célozta meg, de Isaksson nagy bravúrral szögletre tolta a bombát.
31. perc: Saviola eltört lövésébe fejjel ért bele Gaitán, de három méterről kapu mellé bólintott.
33. perc: A Benfica uralja a mérkőzést, több nagy helyzetük is volt a portugáloknak, de Isaksson eddig állja a sarat.
35. perc: Saviola fejelte le Cardozónak a labdát egy bal oldali szabadrúgás után, aki a kapuba lőtt, de a játékvezető les címén – jogosan – érvénytelenítette a találatot.
37. perc: Megérdemelten vezet a Benfica! Aimar egy védőről kipattanó labdát vágott 11 méterről a kapuba. 1–0!
41. perc: Salvio egy szép csel után 12 méterről lőtt jócskán kapu fölé.
A párharc győztese a Dinamo Kijev–Braga továbbjutójával találkozik az elődöntőben.
45. perc: Maxi Pereira hagyta ott védőjét, de Isaksson remekül vetődött ki a kapujából
45. perc: Már kettővel vezet a Benfica! Coentrao bal oldali, lapos passzát a középen érkező Salvio sarokkal lőtte a kapu közepébe. 2–0!
45+1 perc: Véget ért az első félidő.
46. perc: Megkezdődött a második játékrész.
A hétvégén egyik csapat sem tudott nyerni, sőt fontos mérkőzést bukott el. A Benfica a Porto elleni hazai vereségével elveszítette a bajnoki címet, a PSV pedig a Twentétől – amely jelenleg 3–0-s hátrányban van a Villarreal vendégeként – kapott ki 2–0-ra.
50. perc: Cardozo fejelt fölé egy jobb oldali beadást.
52. perc: Salvio cselezett ki két PSV-védőt a tizenhatoson belül, majd kissé kiszorított szögből, jobbal kilőtte a jobb alsó sarkot. 3–0!
53. perc: Bakkal lövését védte könnyedén Roberto Jiménez.
54. perc: Engelaar kapta a mérkőzés első sárga lapját akasztásért.
A portugálok legnagyobb arányú győzelme a második számú európai kupában 2009 októberében történt, amikor a „sasok” 5–0-ra győzték le az Evertont.
59. perc: Saviola kínálta meg Isaksson kapuját, de a labda kapu mellé ment.
63. perc: Egy jobb oldali beadás teljesen üresen találta Saviolát, aki a földre fejelte a labdát, de Pieters szögletre tudott blokkolni
64. perc: Dzsudzsák mély, bal oldali beadását Berg kanalazta vissza, Roberto belekapott, Lens pedig ollózós mozdulattal lőtt kapu mellé hat méterről.
66. perc: Megint Cardozo, 12 méteres bombáját azonban ismét védte Isaksson.
69. perc: Pieters buktatását sárga lappal „jutalmazta” a játékvezető.
70. perc: Cardozo a tizenhatos bal sarkáról elvégzett szabadrúgása mindenki előtt elment és alapvonalon hagyta el a játékteret.
72. perc: Itt az első csere: Pieters helyére Wuytens érkezett a vendégeknél.
73. perc: Bakkal bal oldali, lapos beadásáról maradtak le a középen érkező csapattársak.
77. perc: Berg kapott remek labdát a leshatáron, de a svéd csatár elrontotta a lehetőséget.
78. perc: Dzsudzsák került lövőhelyzetbe, de Luisao blokkolta a kísérletet.
78. perc: Kettős csere a hazaiknál: Aimar helyére César Peixoto érkezett, Gaitánt pedig Jara váltotta.
79. perc: A 18 éves Labyad Berget váltotta.
80. perc: Szépített a PSV! Lens bal oldali beadásába Roberto belekapott, de középre ütötte, így a pár másodperccel korábban beállt Labyad közelről a kapuba lőtt. 3–1!
84. perc: Javi García 20 méteres lövését védte vetődve szögletre Isaksson.
86. perc: Bakkalt akasztotta Javi García, sárgát kapott.
90. perc: Manolev beadása csúszott le, ami majdnem így lett jó, de a labda a kapu tetejére esett.
90. perc: Négy perc lesz a hosszabbítás.
90+1. perc: Cardozo le, Felipe Menezes be.
90+4. perc: Maxi Pereira tört be a tizenhatoson belülre, kicselezte Wuytenst, Saviolához passzolt, aki beforgatta védőjét, és hat méterről a léc alá lőtt. 4–1!
90+4. perc:Véget ért a mérkőzés. A Benfica megérdemelt, 4–1-es győzelmet aratott a PSV ellen, amelyben Dzsudzsák Balázson kívül Isaksson teljesített elfogadhatóan.

 

LABDARÚGÓ EURÓPA-LIGA
NEGYEDDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
BENFICA (portugál)–PSV (holland) 4–1
Lisszabon, Estádio da Luz, 21.05 (Tv: Story TV) V: Tagliavento (olasz)
BENFICA: Roberto – Maxi Pereira, Luisao, Jardel, F. Coentrao – Javí García – Salvio, Gaitán (Jara, 78.) – Aimar (César Peixoto, 78.) – Saviola, Ó. Cardozo (Felipe Menezes, 91.)
PSV: Isaksson – Manolev, Marcelo, Bouma, Pieters (Wuytens, 72.) – Hutchinson, Engelaar – Lens, Bakkal, Dzsudzsák – Berg (Labyad, 80.)
G: Aimar (37.), Salvio (45., 52.), Saviola (90+4.), ill. Labyad (80.)
Sárga lap: Engelaar (54.), Pieters (69.), ill. Javi García (86.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik