Itt van Amerika
LIPICZKY ÁGNES 2019.03.16 08:32 Frissítve: 2019.03.16 10:19

World Urban Games: új életérzéstől a sporttörténelemig

Március elején újabb sportdiplomáciai sikert ért Magyarország, szeptember 13. és 15. között Budapest lesz a házigazdája a kétévente megrendezésre kerülő, most bemutatkozó World Urban Gamesnek. Hogy Budapest milyen hátteret adhat az eseménynek, milyen lehet majd az y és z generációk nagy találkozója? Ennek jártunk utána.

BMX freestyle (Fotó: Shutterstock)

„Ismerjétek meg Sky Brownt, aki minden idők legfiatalabb brit nyári olimpikonja szeretne lenni” – írta minap egyik posztja elé a BBC Sports, amely a 12 esztendős gördeszkás lánnyal forgatott riportfilmet. Sky úgy ragyog, mint napfény az égen, de ennél is fontosabb, hogy profi gördeszkás, akire már a Nike is felfigyelt, és sebtiben szponzori szerződést kötött vele. Érthetően. A tündérien kedves, fiúsan laza kishölgy ugyanis jó „csatorna” lehet a street vagy urban világ és az évezredes tradícióra épülő olimpia felé is, hiszen sportága, a gördeszka 2020-ban Tokióban már a versenyprogramban szerepel.

3x3-as kosárlabda (Fotó: MTI)

Míg sok-sok, évtizedeken át szeretett, megszokott, itt-ott szabályváltoztatáson áteső sportágnak „rezeg a léce” a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál, addig egyre-másra tűnnek fel a programban olyan sportágak, amelyekről néhány évvel ezelőtt eszünkbe sem jutott volna, hogy egyszer a játékokon láthatjuk őket. Tokióban a gördeszka, a falmászás és a BMX freestyle is bemutatkozhat, 2024-ben Párizsban már bréktáncversenyeket is rendezhetnek.

Görkorcsolya freestyle (Fotó: Shutterstock)

A street vagy urban sportok bebocsátást nyertek a kissé „megmerevedett” olimpiai programba, egymás után lépnek át annak a világnak a küszöbén, amelynek eszmeiségét – Citius, Altius, Fortius (Gyorsabban, Magasabbra, Erősebben) – már nemigen tudják magukénak a marketing és a média számára is új kommunikációs eszközöket igénylő z generáció tagjai. Ők új eszméket kergetnek, amelyek lényege – ahogyan a 12 éves Sky is tökéletesen megfogalmazta – a szabadság, a kreativitás, a vidámság, az élmény, az életérzés, az együvé tartozás felfedezése.

Ennek az életérzésnek, ennek az újvilágnak ad keretet a városi sportágaknak platformot jelentő, most induló World Urban Games, amelynek elsőként Budapest lesz a házigazdája.

Fővárosunk, amely idén elnyerte az Európa sportfővárosa címet is, négy éve rendezi meg a World Urban Gameshez hasonló Budapest Urban Gamest, amely a profik helyett elsősorban az utca emberét csalogatja az utcai sportok világába, s amelyen többek között streetball, grundfoci, futás és Duna-menti városként az úszás szerepel terítéken.

A szeptemberi World Urban Games megrendezésével magasabb fokozatba kapcsol a város.

Parkour (Fotó: Shutterstock)

„Régóta dolgozunk azért, hogy a budapestiek érezzék, sportos városban élnek. Idén is megrendezzük a Budapest Urban Gamest, amely méltó módon illeszkedhet a világversenyhez. A BUG iránt érdeklődők aktív résztvevői lehetnek az eseményeknek, s a WUG-on az igazán profiktól leshetik el a trükköket” – mondta Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes, aki szerint Budapest globális sportfővárossá nőtte ki magát az elmúlt években. – Idén is számos eseményt látunk vendégül, az asztalitenisz-világbajnokságot, a Maccabi Játékokat, a nyári vívó- és öttusa-világbajnokságot. Öröm, hogy e nagy rendezvények között a WUG-ot is üdvözölhetjük. Nagy nemzetközi világeseményekről beszélünk, amelyek ráirányítják a figyelmet fővárosunk értékeire, önmagukban is vendégforgalmat generálnak, és óriási a presztízsértékük.”

De a budapesti WUG azért is kiemelkedően fontos, mert „előszobája” lehet a tokiói olimpián bemutatkozó sportágaknak: itt adnak egymásnak randevút a legjobb freestyle BMX-versenyzők, vagy a 3x3-as kosárlabda képviselői, de láthatjuk a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián nagy közönségsikert arató bréktánc legjobbjait is.

Bréktánc (Fotó: Shutterstock)

A WUG társszervezőjeként lép színre az NDHSZ, vagyis a Nemzeti Diákhallgatói és Szabadidősport-szövetség, s ahogy a testület elnöke, Balogh Gábor fogalmaz, azért is fontos ez az esemény, mert olyan új sportágakra irányítja a figyelmet, amelyek segítségével a fiatalok kö­rében növekedhet a sport iránti érdeklődés és aktivitás.

„Látnunk kell, hogy e sportágak elterjedése óriási léptekkel halad, a folyamat a közösségi médiában egyértelműen követhető. A legnépszerűbb parkourcsapatoknak például több százezres követőtáboruk van a YouTube-on. A trendet látva mi is dolgozunk azon, hogy a szükséges feltételek teljesülésével minél több új, népszerű sportág beépülhessen a diákolimpiai programunkba. Vannak már jó példáink, hiszen a falmászás is diákolimpiai sportág lett, emellett a rendkívül sikeres és feltörekvő magyar innováció, a teqball diákolimpiai feltételeinek megteremtésén is munkálkodunk” – magyarázta Balogh Gábor, aki elmondta: a WUG-on szereplő sportágak közül többnek is van szervezett háttere itthon, így a 3x3-as kosárlabdában az elithez tartozó magyar válogatott mellett BMX-ben, bréktáncban és parkourben is lehet magyar indulóknak drukkolni.

SPORTTÖRTÉNELMET ÍRNI

Interjú Fürjes Balázzsal,
a WUG szervezőbizottságának elnökével


– Árulja el, hogyan sikerült Budapestnek elnyernie az eseményt olyan olimpiai tapasztalatokkal is rendelkező világvárosok ellenében, mint Los Angeles, Barcelona vagy Tokió?
– A döntés azt jelenti, hogy a világ legtekintélyesebb nemzetközi sportszervezetei – köztük a GAISF, amely az olimpiai és nem olimpiai sportágak nemzetközi szövetségeit tömörítő ernyőszervezet – teljes mértékben megbíznak a magyarokban. Ez leginkább a sikeres budapesti világeseményeknek köszönhető, számtalanszor bizonyítottuk, hogy remek házigazdák vagyunk. Budapest vonzereje egyre erősebb, a főváros minden nemzetközi felmérés szerint is egyre jobban teljesít, Tarlós István főpolgármester legutóbb az Európa legjobb úti céljának járó fődíjat vehette át. A magyar sport és Budapest kiemelkedő minőséget testesít meg, minőségi választást kínál a nemzetközi sportesemények jogtulajdonosai számára. Ezért tudtuk magunk mögé utasítani Los Angelest, Tokiót és Barcelonát. A pályázat során egyszerre kellett lelkesen és körültekintően harcolni – ez hozta meg a győzelmet.

 – Tavaly óta felelőse a nagy nemzetközi sportpályázatoknak, s azóta három pályázatból hármat sikerült elnyerni: a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokságot, a 2023-as atlétikai világbajnokságot, idén pedig a World Urban Gamest. Mi a titka győzelmeinknek?
– Miénk Európa egyik legbiztonságosabb fővárosa, s ez egyre fontosabb versenyelőnyt jelent. Budapest gazdasága zakatol, kultúrája pezsgő, fekvése a Dunával és domborzatával káprázatos. A kontinens kellős közepén van, könnyen elérhető bárhonnan, földön, vízen, levegőben. A város elég nagy, de nem túl nagy – barátságos, gyönyörű, életerős, eleven világváros. Tele van lehetőséggel, s megvannak a feltételek, hogy tizenöt éven belül a kontinens legjobb életminőségű, legsikeresebb, legvonzóbb fővárosa legyen. A győzelmeink elengedhetetlen feltétele még az együttműködés, az összefogás, hiszen a magyar sport, Budapest városa és a kormányzat csapatot alkotva húz egy irányba. A sportági szakszövetségek a sportban megszerzett tudásukat adják, ideértve a sportdiplomáciai és eseményszervezési tapasztalatokat. A főváros mindent megtesz, hogy a legjobb házigazdái lehessünk az eseményeknek, a magyar kormány pedig biztosítja a feladatok összehangolását, a szervezőerőt és az erőforrást.

– Fél év van rá, hogy a nagy eseményt „tető alá” hozza a szervezőbizottság. Elegendő-e az idő, milyen eszközeik lesznek arra, hogy a nyár során átirányítsák a város figyelmét erre a versenyre?
– Olyan újgenerációs, látványos, izgalmas, dinamikus sportágakat tartalmaz a program, amelyek különösen alkalmasak a fiatalok figyelmének megragadására, az új nemzedékek megszólítására. E sportágak világsztárjai jönnek Budapestre, ráadásul a 3x3-as kosárlabda, valamint a BMX free­style esetében már a tokiói felkészülés része a WUG. A bréktáncosok pedig bemelegítenek Párizsra, és úgy lesznek itt, hogy tudják, 2024-ben már ők is éremért versenyeznek az olimpián. Nem véletlen, hogy a rendezvényt kiemelt érdeklődéssel figyeli a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. Az eseményen azon túl, hogy az adott sportág legjobbjai versenyeznek, igyekszünk a hazai sportolóknak is minél nagyobb teret adni. Célunk, hogy olyan minőségi sport- és zenei fesztivált hozzunk létre, amellyel minden jövőbeni World Urban Gamesnek mintát adunk. Ez világpremier, ha jól indítjuk útjára a játékokat Budapesten, sporttörténelmet írunk.

Fotó: Dömötör Csaba

 

2020.01.17 16:59:26

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

2020.01.16 23:22:32

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Meggyőződésünk, hogy egy kisgyerek, aki tanul és sportol, rendes ember lesz.

2020.01.16 16:26:21

Egyéb egyéni CSILLAG PÉTER (összefoglaló), HATÁR DÁVID, HUBER TAMÁS, FÜZESI BÁLINT (percről percre)

A csapatoknál az FTC vízilabdázói nyertek • Mezey György és Wichmann Tamás életműdíjat kapott • Itthon is Zsóry Dánielé az év legszebb gólja.

2020.01.15 16:58:38

Egyéb egyéni KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN

Kiss Tamás „Vizicsacsi” fellángoló vitákról, lemondásokról, fizetésekről és a visszavonulásról.