Vívó-vb: Szász Emese hozta a kötelezőt, Rédliék is nyertek

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2015.07.15. 14:22
A négyből két magyar női párbajtőröző jutott túl a 64-es tábla első fordulóján a moszkvai vívó-világbajnokságon, majd a második fordulóban érvényesült a papírforma: Szász Emese simán verte francia ellenfelét, Antal Edina viszont kikapott London olimpiai bajnokától. A férfiak közül Boczkó Gábor, Imre Géza és Rédli András is sikerrel vette az első akadályt, míg Somfai Péter kikapott, így befejezte szereplését.

A világbajnokságokon eddig egyéniben egy ezüstöt és két bronzot szerző Szász Emesének csak az asszója elején akadt gondja Coraline Vitalis ellen, 3:3 után fokozatosan növelte az előnyét, végül hat tussal győzött a második fordulóban.Szász Emesének csak az asszója elején akadt gondja Coraline Vitalis ellen, 3:3 után fokozatosan növelte az előnyét, végül hat tussal győzött a második fordulóban.

Szász korábban, az első körben könnyű ellenfelet kapott Danijela Ilics személyében. Nem is okozott neki gondot a szerb párbajtőröző legyőzése, a vb honlapja szerint még a második három perc lejárta előtt befejezte az asszót, amelyet kilenctalálatnyi különbséggel nyert meg.


Antal Edinának ugyanakkor jóval nehezebb dolga volt Jana Semjakinával szemben. Az ukrán vívó a 2012-es olimpia megnyerése után tavaly ezüstöt szerzett a kazanyi világbajnokságon, így a párharc egyértelmű esélyesének számított. A mérkőzés ennek megfelelően is alakult, a vb honlapja szerint az első három perc után egy, a második végén három tussal vezetett Semjakina, a végére pedig öt találatra növelte a különbséget.

Előtte, a legjobb 64 között Antal a hongkongi Man Vaj Vivian Konggal mérkőzött, és gyakorlatilag végig vezetve négy tussal nyert.

A másik két magyar viszont kikapott szerdai első pástra lépése alkalmával. Révész Juliannát a csapatban kétszeres vb-bronzérmes olasz Mara Navarria, Budai Dorinát pedig a korábban olasz, tavalytól brazil színekben vívó, csapatban világbajnok, de egyéni vb-bronzzal is rendelkező Nathalie Moellhausen búcsúztatta. Révész az asszója elején három-négytusnyi hátrányba került, s ezt a folytatásban nem tudta ledolgozni, míg Budai az első három percben még vezetett, ám aztán érvényre jutott ellenfele nagyobb rutinja.

Szász Emese (Fotó: MTI)
Szász Emese (Fotó: MTI)

A férfiak közül Boczkó Gábor, Imre Géza és Rédli András is sikerrel vette az első akadályt a férfi párbajtőrverseny főtábláján. Somfai Péter ugyanakkor kikapott, így befejezte szereplését.

Boczkó kiemeltként csak szerdán kapcsolódott be a küzdelmekbe, ezért a venezuelai Francisco Limardo elleni asszója az első volt a világbajnokságon. Az első három perc szorosan alakult, a második végére azonban a magyar háromtusnyi előnyt szerzett, amit a második pihenő után még tovább is növelt, így a végére nem sok izgulnivalója maradt.

Imre az idén csapatban Európa-bajnok svájci Peer Borskyval kiélezettebb asszót vívott, de a mérkőzés felétől végig nála volt az előny. Ellenfele egyszer sem tudott egyenlíteni, így nem forgott veszélyben a továbbjutás.

Rédli a szingapúri Samson Mun Hou Lee-vel került szembe, és – a vb honlapjának eredményközlése szerint – igencsak megdolgozott a sikerért. Ázsiai ellenfele a második szakasz elején 7:2-re vezetett ellene, innen kellett visszakapaszkodni. Az egyenlítés még ugyanebben a három percben sikerült neki, a harmadik szakaszban pedig 10:10 után már megnyugtató előnyt szerzett, amivel el is döntötte a mérkőzést.

Somfai a 2011-ben világbajnok Paolo Pizzóval került szembe. Az utolsó harmad elejéig jól tartotta magát, a végén viszont az olasz volt pontosabb.

 

NŐI PÁRBAJTŐR

A 32 KÖZÖTT
Szász Emese
–Coraline Vitalis (francia) 15:9
Jana Semjakina (ukrán)–Antal Edina 15:10

A 64 KÖZÖTT
Szász Emese–Danijela Ilics (szerb) 15:6
Antal Edina–Man Vaj Vivian Kong (hongkongi) 15:11
Mara Navarria (olasz)–Révész Julianna 14:11
Nathalie Moellhausen (brazil)–Budai Dorina 15:10

FÉRFI PÁRBAJTŐR

A 64 KÖZÖTT
Boczkó Gábor
–Francisco Limardo (venezuelai) 15:11
Imre Géza–Peer Borsky (svájci) 15:13
Rédli András–Samson Mun Hou Lee (szingapúri) 15:12
Paolo Pizzo (olasz)–Somfai Péter 15:12

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik