Vívó-vb: érem nélkül maradtunk, Szász az ötödik helyen zárt

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2014.07.20. 17:08
Egy tussal kikapott a negyeddöntőben, ezzel az ötödik helyen végzett Szász Emese a női párbajtőrözők versenyében a kazanyi vívó-világbajnokságon.

Amint az várható volt, Szász kiélezett, fordulatos és izgalmas asszót vívott az éremért az egyéniben olimpiai és világbajnok Britta Heidemann-nal, de a németnek jött össze a párharc vége, így ő nyugtázhatta felszabadult kiáltással az elődöntőbe jutást.

Az eddig egyéniben két vb-bronzzal és egy vb-ezüsttel büszkélkedő Szász Emese továbbra is szépen akciózott, míg ellenfele rendkívül mozgékony volt, ugrált, guggolt, előre, hátra, oldalra mozgott, pengét ütött, minden csinált, hogy elbizonytalanítsa a magyar párbajtőrözőt. Ennek ellenére együtt haladtak végig, sőt 13:11-nél Szász volt kedvezőbb helyzetben. Az előny azonban 14:14-nél elfogyott, az egyetlen tusra menő vívás pedig már lutri, az utolsó akciónál, még az alapidőn belül a német zöld lámpája villant fel. Szász Emese csalódottan roskadt a pást szélére, miközben Heidemann hatalmas feszültség alól szabadult fel.

„Korábban kérdezték, ilyen esetben miért hagyom a hosszabbításra a döntést, most nem hagytam, most ez volt a baj – mondta Szász a bemelegítőterem egy távoli sarkában keseregve. – Az 5–8. helyen még nem végeztem világbajnokságon, amikor idáig eljutottam, az érem is mindig összejött. Heidemann-nal nagyon régen nem vívtam, junior koromban sokszor megvert, azóta csapatversenyeken kerültünk össze, de azokon már egy adott helyzetben kellett befejezőként vívnunk, az teljesen más.”

A magyarok érem nélkül fejezték be az egyéni versenyeket. Ez legutóbb 2011-ben, Cataniában fordult elő, akkor végül a férfi párbajtőrcsapat révén egy ezüst jött össze. Előzőleg a 2001-es, nimes-i világbajnokságon volt hasonló a forgatókönyv, de 13 éve aztán egy-egy arannyal, ezüsttel és bronzzal végeztek a magyarok.

VÍVÓ-VB, NŐI PÁRBAJTŐR
A 64 KÖZÖTT
Szász Emese–Anfisza Pocskalova (ukrán) 15:12
Révész Julianna–Ricarda Multerer (német) 15:8
Budai Dorina–Szara Beszbesz (tunéziai) 15:8
Sophie Haarlem (svéd)–Tóth Hajnalka 15:8
A 32 KÖZÖTT
Szász–Haarlem 15:2
Ana Maria Branza (román)–Révész 15:11
Irina Embrich (észt)–Budai 15:9
NYOLCADDÖNTŐ
Szász–Dzsoan Fejbi Bezsura (ukrán) 15:9
NEGYEDDÖNTŐ
Rosella Fiamingo (olasz)-Embrich 15-13
Jana Semjakina (ukrán)-Kong Man Vaj (hongkongi) 9-8
Erika Kirpu (észt)-Csoj In Dzsong (dél-koreai) 15-12
Britta Heidemann (német)-Szász 15-14
ELŐDÖNTŐ
Fiamingo-Semjakina 13-12
Heidemann-Kirpu 15-10
DÖNTŐ
Fiamingo-Heidemann 15-11

VÉGEREDMÉNY
1. Rosella Fiamingo, 2. Britta Heidemann, 3. Jana Semjakina és Erika Kirpuu, 5. Szász Emese, ... 26. Révész Julianna, ... 32. Budai Dorina, ... 42. Tóth Hajnalka

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik