Vívó Eb: Szilágyi Áron győzött a döntőben is, aranyérmes!

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2015.06.08. 21:03
null
Szilágyi Áront nem tudták legyőzni a montreux-i vívó Eb-n (Fotó: AFP)
Nagyszerű vívással aranyérmet nyert a kardozó Szilágyi Áron a montreux-i vívó Európa-bajnokság hétfői versenynapján.

 

A 2012-ben olimpiai bajnok magyar vívó a fehérorosz Szjarhej Sacsanyin 15:6-os, a belga Seppe Van Holsbeke 15:14-es, a francia Vincent Anstett 15:7-es és az orosz Alekszej Jakimenko 15:13-as legyőzésével jutott el a döntőig, ahol a német Max Hartungot verte 15:11-re.

SZILÁGYI: NEM EGY ARANYÉREMÉRT UTAZTAM SVÁJCBA

„Érdekes nap volt. Legyőztem jelentős különbséggel nagyon erős vívókat és megküzdöttem olyanok ellen, akikkel szemben nem kellett volna” – kezdte értékelését a magyar szövetség honlapjának.

„Legtöbbre talán a Jakimenko elleni elődöntőbeli sikeremet értékelem, őt fantasztikus vívónak tartom, ráadásul negatív a vele szembeni mérlegem. A döntőben hat-kilenc után éreztem rá igazán a Hartung elleni távolságra és utána már nem is volt semmi probléma” – emlékezett vissza.

Mint mondta, az ünnepléssel várni kell, az este, vagy inkább az éjszaka a regenerálódásé.

„Reményeim szerint nem komoly a döntőben elszenvedett bokasérülésem, de teljesen rendbe kell jönnöm, mert három nap múlva csapatverseny és nem egy aranyéremért utaztam Svájcba” – tette hozzá.

Utolsó asszójának elején mindkét oldalon akadtak szép akciók, aztán 6:5-ös vezetésénél Hartung akciójánál Szilágyi leszorult a pást végére, ahol el is csúszott. A német egyenlített, őt pedig ápolni kellett. Jobb bokáját tíz percig kezelték, majd a folytatásnál a német két gyors tussal meglépett. 6:8-nál következett az egyperces szünet, de a pihenő utáni első találatot is a német adta.

Aztán ismét bátrabbá vált Szilágyi, nem kímélte magát, s amikor mert dinamikusan vívni, újabb szép akciókat mutatott be, aminek meg is lett az eredménye: 10:10-nél egyenlített. Aztán onnan már csak egy találatot kapott, miközben ötöt adott. Holott – amint az a nemzetközi szövetség közvetítéséből kiderült – továbbra sem volt rendben a bokája, egy-egy akció után sántikálva ment vissza a vonalra.

Szilágyinak korábban egyéniben egy harmadik helye volt Eb-n még 2011-bõl. Emellett világbajnokságon is állhatott a dobogó harmadik fokán, mégpedig londoni olimpiai győzelmét követően 2013-ban, Budapesten.

A svájci kontinensviadalon a magyar küldöttség negyedik érmét szerezte. Előzőleg bronzot nyert a párbajtőröző Szász Emese és Boczkó Gábor, valamint a Szilágyihoz hasonlóan hétfőn pástra lépő tőröző, Mohamed Aida.

VÍVÓ EB, MONTREUX, FÉRFI KARD
DÖNTŐ

Szilágyi ÁronMax Hartung (német) 15:11

Korábban
A 32 KÖZÖTT

Szilágyi Áron–Sziarhej Sacsanyin (fehérorosz) 15:6
Szatmári András–Andrij Jagodka (ukrán) 15:10
Luca Curatoli (olasz)–Decsi Tamás 15:11
Nyikolaj Kovaljov (orosz)–Iliász Nikolász 15:11
NYOLCADDÖNTŐ
Szilágyi–Seppe Van Holsbeke (belga) 15:14
Aljakszandr Bujkevics (fehérorosz)–Szatmári 15:11
NEGYEDDÖNTŐ
Kovaljov–Szabó Mátyás (német) 15:9
Max Hartung (német)–Bujkevics 15:10
Alekszej Jakimenko (orosz)–Aldo Montano (olasz) 15:11
Szilágyi–Vincent Anstett (francia) 15:7
ELŐDÖNTŐ
Max Hartung (német)–Kovaljov 15:11
Szilágyi–Alekszej Jakimenko (orosz) 15:13

A végeredmény: 1. Szilágyi Áron, 2. Max Hartung, 3. Nyikolaj Kovaljov és Alekszej Jakimenko, …14. Szatmári András, …19. Iliász Nikolász, …23. Decsi Tamás

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik