Vívó Eb: ezüstérmes lett a férfi kardcsapat

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2013.06.21. 18:08
null
Gémesi Csanád (jobbra) nem bírt az olasz Enrico Berrével a zágrábi Európa-bajnokság döntőjében (Fotó: MTI)
Ezüstérmet nyert a Szilágyi Áron, Iliász Nikolász, Gémesi Csanád, Gáll Csaba összeállítású magyar férfi kardválogatott a zágrábi vívó Európa-bajnokság pénteki zárónapján.

 

 

Somlai Béla vezetőedző csapata a spanyolok, a németek és az ukránok legyőzése után a döntőben fordulatos küzdelemben maradt alul öt tussal az olaszokkal szemben.

Iliász az első párban négy tussal kikapott Luigi Samelétől (1:5), majd az egész nap parádésan vívó Szilágyi 9:3-ra verte Enrico Berrét, akitől az egyéni versenyben kikapott. A harmadikként pástra lépő Gémesi Csanád ezután 5:4-re nyert Diego Occhiuzzi ellen, így a magyarok három asszó után 15:12-re vezettek.

Iliásznak azonban a második párharca sem zárult sikerrel, mert bár egy darabig szép akciókat mutatott be, 19:13-ra vezetett, onnan viszont sorozatban kapta a tusokat, s végül olasz vezetésnél (19:20) következhetett a csere. Gémesi 5:3-ra kikapott Samelétől, ezzel nőtt az olaszok előnye, de az olimpiai bajnok Szilágyi, a világranglista második helyezettje 8:3-ra verte a rangsor élén álló Occhiuzzit, olimpiai döntőbeli ellenfelét, így megint fordult a kocka (30.28).

Ezután viszont két vereség következett, előbb Gémesi kapott ki Berrétől, majd az Iliász helyére beálló Gáll Csaba, így Szilágyi 37:40-nél ment fel utolsóként a pástra Samelével szemben. Az első néhány akció ezúttal nem jött be neki, az olasz pedig a tekintélyessé nőtt előnye birtokában magabiztosan vívott, s megnyerte csapatának az összecsapást (40:45).

„Most még nehéz sikernek tekintenem ezt a második helyezést – kezdte értékelését a magyar szövetség honlapjának Szilágyi. – Úgy éreztem, hogy nyerhetünk ezen a fordulatokban gazdag mérkőzésen. Azt viszont ne felejtsük el, hogy a 2009-es antalyai vb-bronzunk óta nem nyert a kardcsapat érmet világversenyen.”

Szilágyi kiemelte, hogy két csapattagnak – Gállnak és Gémesinek – is ez volt az első felnőtt Eb-je, úgyhogy minél hosszabban nyilatkozik, úgy tartja egyre értékesebbnek ezt az eredményt.

„Sokat kell dolgoznunk azért, hogy az ilyen szituációkat, mint amilyenek a döntőben előfordultak, jól oldjuk meg a jövőben” – tette hozzá.

„Eddigi pályafutásom során a korosztályos világversenyeken ha az Európa-bajnokságon másodikak lettünk, akkor a vébét megnyertük. Remélem, ez a sorozat folytatódik” – utalt az augusztusi hazai világbajnokságra Gáll.

„Áron klasszis vívásával ismét bizonyította, hogy vezére ennek a csapatnak. Mi viszont sajnos nem tudtunk felnőni mellé – vélekedett Gémesi. – Mindannyiunknak voltak fellángolásai, de stabilan egyikünk sem nyújtott elfogadható teljesítményt. Ezen kell változtatnunk a világbajnokságig.”

„Nem akarom a zsűrire fogni a vereséget, de szerintem fontos szituációkban történtek tévedések és rendre a mi kárunkra – mondta Iliász Nikolász. – Az ezüstérem nagyon szép eredmény, örülök is neki. Budapesten pedig megpróbáljuk ezt aranyra fényesíteni.”

Somlai Béla vezetőedző is úgy látta, hogy a döntő legfontosabb szituációiban a zsűri rendre belenyúlt a mérkőzésbe.

„Ugyanez történt a padovai világkupán, szintén az olaszok elleni döntőben. És ugyanaz az illető határozott a terhünkre itt is, ott is. Ettől függetlenül azt azért nem bírja el a csapat, hogy egyedül Szilágyi Áron teljesítsen önmagához mérten is kimagaslóan. A fináléban többet kellett volna dolgozni a páston, többet kellett volna küzdeni a tusokért” – összegzett a tréner, hozzátéve, hogy az ezüstéremért mindenképpen dicséret illeti a társaságot.

A kardozók ezüstjével a magyar küldöttség öt éremmel zárta szereplését a horvát fővárosban. Korábban a férfi párbajtőr-válogatott második, míg egyéniben Szász Emese, valamint a női tőr-, illetve párbajtőrcsapat harmadik lett.

VÍVÓ EB, ZÁGRÁB
FÉRFI KARD, CSAPAT
A 16 KÖZÖTT
Magyarország–Spanyolország 45:34
NEGYEDDÖNTŐ
Magyarország–Németország 45:42
Ukrajna–Oroszország 45:44
Olaszország–Franciaország 45:43
Románia–Grúzia 45:27
ELŐDÖNTŐ
Magyarország–Ukrajna 45:37
Olaszország–Románia 45:33
A 3. HELYÉRT
Ukrajna–Románia 45:36
DÖNTŐ
Olaszország–Magyarország 45:40
A végeredmény: 1. Olaszország, 2. Magyarország (Szilágyi Áron, Iliász Nikolász, Gémesi Csanád, Gáll Csaba), 3. Ukrajna


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik