Vívó Eb: férfi párbajtőrcsapatunk ezüst-, női tőrcsapatunk bronzérmes

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2013.06.18. 17:43
null
Imre Gézáék csak a döntőben maradtak alul (Fotó: MTI)
Bronzérmet nyert a Mohamed Aida, Knapek Edina, Varga Gabriella, Varga Katalin összeállítású magyar női tőrcsapat kedden, a zágrábi vívó Európa-bajnokságon. Nem sokkal később ezüstérmet szerzett a Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Szényi Péter összeállítású férfi párbajtőrcsapatunk.

A női tőrcsapat a harmadik helyért rendezett mérkőzésen magabiztosan, 45–37-re győzte le az előzetesen a fináléra is esélyesnek tartott orosz együttest.

A magyar szövetség honlapja szerint a meccset kiválóan kezdte a Mohamed, Knapek, Varga trió. Mindhárman megnyerték első két-két asszójukat, és az utolsó három pár előtt fölényesen, 30–16-ra vezettek. Ezután Varga kikapott az egyéniben ezüstérmes Jakovlevától 8-5-re (35–24), Knapek újra győzött (40–28), Mohamed pedig 5–9-cel zárt. A magyar csapat így biztosan nyerte meg a meccset.

A negyeddöntőben a lengyeleket búcsúztató, majd a négy között az olimpiai bajnok olaszokkal szemben alulmaradt csapat a magyar küldöttség első érmét szerezte meg a horvátországi kontinensviadalon.

„Számunkra ez olyan volt, mintha aranyérmet nyertünk volna – mondta a magyar szövetség honlapjának Mohamed Aida. – Nagyon kellett a sikerélmény. Ugyanez a négy öreglány legutóbb 2000-ben nyert együtt érmet világversenyen."

Kreiss Gábor vezetőedző Mohamedhez hasonlóan elégedetten értékelte a napot:

„A világranglistán nálunk jóval előkelőbb helyen lévő lengyeleket, és a klasszisokkal felálló, számunkra csillagászati összegekből gazdálkodó, olasz edzői stábot importáló oroszokat győztük le. Egy olyan csapattal, amely évek óta várt egy újabb sikerélményre" – mondta a szakember.

A tavalyi Eb-n is második magyar férfi párbajtőrcsapat ezúttal is Svájccal csapott össze a döntőben (tavaly Legnanóban 45–35-re nyertek a svájciak), Boczkó, Imre és Rédli az ötödik pár után még vezetett, de végül 43–36-os vereséget szenvedett.

A fináléig vezető úton a svéd, az észt, majd az ukrán csapatot is legyőző magyarok számára sokáig jól alakult a döntő. Az első három pár asszói kevés találatot hoztak, ám azok többségét Imréék érték el, így 5–2-re vezettek. A következő két „minimeccs" után pedig két találat volt a válogatottak közötti különbség a magyarok javára (14–12). Ekkor az egyéniben legjobb, hetedik helyezett Rédli következett, és hiába adott hat tust, 12 találatot kapott, így három asszóval a vége előtt 24–20-ra már a svájciaknál volt az előny.

Az utolsó "kört" Imre Géza kezdte, s nem tudott faragni a hátrányon, majd Rédli sem, így a záróember, Boczkó 32-37-nél kezdte meccsét. A magyar türelmesen vívott, és szépen dolgozta le hátrányát. Egy perccel a vége előtt már 35-37 volt az állás, a hajrában azonban ellenfele sorra érte el találatait, s végül a magyar csapat hat tussal kikapott.

„Folytattuk csodálatos szériánkat, a pekingi olimpia óta valamennyi világversenyen dobogósok vagyunk. Ez nagyszerű" – nyilatkozta Boczkó Gábor a magyar szövetség honlapjának. Hozzátette: a döntőben talán nyerhettek volna, sajnálja, hogy a svájciak taktikája ezúttal jobban sikerült.

„Remélem, holnap már tudok örülni ennek az ezüstéremnek" – mondta Rédli András. Hozzátette: nagyon bántja, hogy a világranglistát vezető Heinzer ellen nem sikerült az asszója, ezzel nehéz helyzetbe hozta a csapatot, és már nem sikerült fordítaniuk.

Udvarhelyi Gábor vezetőedző a csapat hosszú évek óta tartó nagy sorozatát emelte ki.

„Egyrészt kicsit sajnálom az elvesztett döntőt. Ugyanakkor Peking óta ez a kilencedik világverseny, amelyen zsinórban dobogósok vagyunk.– Hozzátette: ez párbajtőrben óriási eredmény, egyben igazolja, hogy jó munkát végeznek. A budapesti vébé nagyon fontos állomás lesz a csapat életében – jelentette ki.

A magyar küldöttség így egy-egy ezüst- és bronzéremmel zárta az Eb harmadik napját.

VÍVÓ EB
NŐI TŐR, CSAPAT

Európa-bajnok: Olaszország
2. Franciaország
3. MAGYARORSZÁG (MOHAMED AIDA, KNAPEK EDINA, VARGA GABRIELLA, VARGA KATALIN)
DÖNTŐ
Olaszország–Franciaország 45–30
A 3. HELYÉRT
Magyarország (Knapek +6, Varga G. +3, Mohamed -1)–Oroszország 45–37
AZ ELŐDÖNTŐBEN
Olaszország–Magyarország 45–18
Franciaország–Oroszország 45–42
A NEGYEDDÖNTŐBEN
Olaszország–Románia 45–21
Magyarország–Lengyelország 20–9-nél a lengyelek feladták
Franciaország–Németország 45–25
Oroszország–Ukrajna 45–35

FÉRFI PÁRBAJTŐR, CSAPAT
Európa-bajnok: Svájc
2. MAGYARORSZÁG (BOCZKÓ GÁBOR, IMRE GÉZA, RÉDLI ANDRÁS, SZÉNYI PÉTER)
3. Ukrajna
DÖNTŐ
Svájc–Magyarország 43–36
AZ ELŐDÖNTŐBEN

Svájc–Franciaország 19–18
Magyarország–Ukrajna 38–32
A NEGYEDDÖNTŐBEN
Svájc–Lengyelország 33–26
Franciaország–Csehország 45–33
Ukrajna–Olaszország 45–36
Magyarország–Észtország 45–37

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik