PIRCS ANIKÓ, PUSZTAI VIOLA, TUMBÁSZ HÉDI (fotó) 2019.09.26 13:44 Frissítve: 2019.09.26 15:54

Vívás: Világbajnokként az maradtam, aki előtte voltam – Siklósi Gergely

Siklósi Gergő már a nyugdíjas éveit is eltervezte: felvesz egy francia sapkát és nagypapásan andalog a vízen a vitorlásával. Ezért nem véletlen, hogy a Sportkrém stábja vitorlázni vitte el a világbajnok párbajtőrözőt. Mindeközben múltról, jelenről és a jövőről is beszélgettünk. A júliusi vívó-világbajnokságon egyértelműen Siklósi Gergely okozta a legnagyobb pozitív meglepetést, hiszen a 22 éves párbajtőröző parádés vívással, a győzelem szinte minden válfaját felvonultatva lett világbajnok Budapesten. A világbajnoki cím legfeljebb abban változtatta meg az életét, hogy többet szerepel a médiában, de megmaradt annak a szerény sportolónak, aki előtte volt, s a csapattársai sem bánnak vele másképpen.

„Nagyon pozitív élmény volt, hogy az idén ugyanúgy kezdtük el a felkészülést Mátraházán, mint 2017-ben – mondta a Honvéd vívója. – Olyan, mintha nem történt volna semmi. Szeretem tisztán látni, hogy kinek mi a szerepe a vívócsapaton belül, és ez igaz arra is, ha kikapcsolódásképpen focizunk. Ezek a szerepek korábban is le voltak osztva, s ebben nem történt változás. Nagyon tetszik, hogy mindenki ugyanúgy tekint rám, mint a világbajnoki győzelmem előtt. Ugyanaz maradtam, aki előtte voltam, s szeretném, ha ez nem is változna.”

Mint ismert, Siklósi a döntőben Szergej Bida ellen 13:10-es hátrányból fordítva nyerte meg a világbajnokságot. A győzelme kísértetiesen hasonlít élete első diadalához, amit gyerekként a törpici korosztályban ért el.

„A törpici korosztályban nagyon kicsi gyerekek, nyolc-kilenc évesek vívnak, s én még ennyi idős sem voltam. Buta Leventével vívtam a döntőt, aki 14:11-re vezetett, onnan fordítottam, és nyertem meg az asszót. Ez az egész életemet, a pályafutásomat befolyásolta. Amit ott átéltem, hogy Levente is sírt, én is sírtam, a nevelőedzőm, Szalay Gyöngyi pedig azt mondta, hogy sírni csak a győztesnek szabad, ez így mindig bennem maradt. Óriási élmény volt első versenyként.”

Videónkban szóba kerül az is, hogy egy korszak meghatározó vívója akar lenni, s mit jelent ez az olimpiára nézve. Illetve megmutatjuk, hogyan ment neki a vitorlázás a háromszoros világbajnok vitorlázó, Litkey Farkas és csapata segítségével. 

Ha többet szeretne megtudni Siklósi Gergelyről, keresse a pénteki Nemzeti Sport Sportkrém mellékletét.  

2020.04.06 17:30:31

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A GINOP projekt fő célkitűzéseiről és eredményeiről Prof. Dr. Than Péterrel beszélgettünk. (x)

pr
2020.04.06 11:36:25

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A szemet érintő problémák rendszerint annyira kellemetlenek, hogy azonnali segítségért kiáltanak. (x)

2020.04.05 23:18:34

Egyéb egyéni CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Kérdés: amikor el lehet kezdeni gyülekezni a startvonalnál, mindenki a saját pályáját akarja-e becsülettel megfutni, vagy a másik oldalba könyöklésén töri majd magát.

2020.04.03 22:55:50

Egyéb egyéni BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Ismerjük el, mit kaptunk még a szovjet sporttól: egy terepet, ahol különösebb tét nélkül lehettünk ellenzékiek.