PIRCS ANIKÓ, PUSZTAI VIOLA, TUMBÁSZ HÉDI (fotó) 2019.09.26 13:44 Frissítve: 2019.09.26 15:54

Vívás: Világbajnokként az maradtam, aki előtte voltam – Siklósi Gergely

Siklósi Gergő már a nyugdíjas éveit is eltervezte: felvesz egy francia sapkát és nagypapásan andalog a vízen a vitorlásával. Ezért nem véletlen, hogy a Sportkrém stábja vitorlázni vitte el a világbajnok párbajtőrözőt. Mindeközben múltról, jelenről és a jövőről is beszélgettünk. A júliusi vívó-világbajnokságon egyértelműen Siklósi Gergely okozta a legnagyobb pozitív meglepetést, hiszen a 22 éves párbajtőröző parádés vívással, a győzelem szinte minden válfaját felvonultatva lett világbajnok Budapesten. A világbajnoki cím legfeljebb abban változtatta meg az életét, hogy többet szerepel a médiában, de megmaradt annak a szerény sportolónak, aki előtte volt, s a csapattársai sem bánnak vele másképpen.

„Nagyon pozitív élmény volt, hogy az idén ugyanúgy kezdtük el a felkészülést Mátraházán, mint 2017-ben – mondta a Honvéd vívója. – Olyan, mintha nem történt volna semmi. Szeretem tisztán látni, hogy kinek mi a szerepe a vívócsapaton belül, és ez igaz arra is, ha kikapcsolódásképpen focizunk. Ezek a szerepek korábban is le voltak osztva, s ebben nem történt változás. Nagyon tetszik, hogy mindenki ugyanúgy tekint rám, mint a világbajnoki győzelmem előtt. Ugyanaz maradtam, aki előtte voltam, s szeretném, ha ez nem is változna.”

Mint ismert, Siklósi a döntőben Szergej Bida ellen 13:10-es hátrányból fordítva nyerte meg a világbajnokságot. A győzelme kísértetiesen hasonlít élete első diadalához, amit gyerekként a törpici korosztályban ért el.

„A törpici korosztályban nagyon kicsi gyerekek, nyolc-kilenc évesek vívnak, s én még ennyi idős sem voltam. Buta Leventével vívtam a döntőt, aki 14:11-re vezetett, onnan fordítottam, és nyertem meg az asszót. Ez az egész életemet, a pályafutásomat befolyásolta. Amit ott átéltem, hogy Levente is sírt, én is sírtam, a nevelőedzőm, Szalay Gyöngyi pedig azt mondta, hogy sírni csak a győztesnek szabad, ez így mindig bennem maradt. Óriási élmény volt első versenyként.”

Videónkban szóba kerül az is, hogy egy korszak meghatározó vívója akar lenni, s mit jelent ez az olimpiára nézve. Illetve megmutatjuk, hogyan ment neki a vitorlázás a háromszoros világbajnok vitorlázó, Litkey Farkas és csapata segítségével. 

Ha többet szeretne megtudni Siklósi Gergelyről, keresse a pénteki Nemzeti Sport Sportkrém mellékletét.  

2019.10.19 22:32:43

Egyéb egyéni BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Most, miután Vígh György elhunyt, legszívesebben arról rendelkeznék, hogy a hétvégén az ország minden sporteseményén egyperces csenddel adózzanak az örök testnevelőknek.

2019.10.18 19:35:02

Egyéb egyéni VINCZE SZABOLCS

A Világsakkfesztivál díszvendége erősnek érzi az orosz és magyar sakkéletet is, de szerinte Indiáé a jövő.

2019.10.17 15:51:43

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Megdöbbentek az edzőim azon, hogy milyen gyorsan alkalmazkodtam az új kihívásokhoz (x).

2019.10.14 23:26:58

Egyéb egyéni MTI

A mieink három győzelemmel és egy vereséggel állnak Aberdeenben.

2019.10.14 10:58:56

Egyéb egyéni Munkatársainktól

Válogatott kosarasok mellett korábbi szövetségi kapitányra is lehetett voksolni vasárnap.